Svilnata paradižnikova juha

15 septembra, 2022
0
0

Takole lahko uporabite verjetno še zadnje letošnje češnjeve paradižnike in tale žareča juhica bo lepo slovo od vročega poletja.

Zanjo potrebujemo tele sestavine: 550 g češnjevih paradižnikov, 150 g rdeče paprike, 1 manjšo čebulo, 35 ml ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žličko sladkorja, 3/4 žličke soli, 350 ml zelenjavne jušne osnove, 100 ml sladke smetane, ščep suhega origana, 1/4 žličke česna v prahu; za okras: sveža bazilika in žlička sladke smetane na krožnik

Pečico segrejemo na 220 stopinj.

Češnjeve paradižnike speremo in razpolovimo, papriko očistimo semen in narežemo na večje kose, čebulo olupimo in narežemo na štiri dele. Vse razporedimo po pekaču, prelijemo z oljčnim oljem, posolimo in potresemo sladkor. Damo v ogreto pečico za 50 minut.

Pečeno zelenjavo zmeljemo v blenderju do gladkega. Če nimamo zmogljivega blenderja, uporabimo palični mešalnik.

V mešalniku zmleto zelenjavo vlijemo v kozico, prilijemo zelenjavno jušno osnovo, sladko smetano in začimbe: origano in česen v prahu. Kakšnih 5 minut grejemo pri srednji temperaturi na kuhališču. Ni treba, da juha zavre. Pokusimo in po okusu dodatno začinimo in juho razredčimo, če je pregosta.

Če vam je všeč svilnata, jo precedite in nato ponudite s sladko smetano in svežo baziliko.