Kolagen

16 septembra, 2022
0
0

Kolagen je glavna beljakovina našega telesa, saj predstavlja kar tretjino vseh telesnih beljakovin. Zasledimo ga v številnih kozmetičnih izdelkih in v obliki prehranskih dodatkov. Kdaj je uporaba kolagena smiselna in učinkovita? Ga je priporočljivo uživati tudi, če nas gubice na obrazu niti ne motijo?

Beseda kolagen izvira iz grške besede kolla, ki pomeni lepilo, in priponke -gen, ki označuje produkcijo. Najdemo ga v kosteh, mišicah, kitah, koži, je sestavni del vezivnih tkiv. To je v resnici snov, ki drži telo skupaj, pomeni osnovo za njegovo čvrstost in sestavo. Verige kolagena sestavljajo kolagenska vlakna, ki se med sabo prepletajo. Je gradnik in temeljna sestavina čvrste, prožne kože.

Kaj povzroča izgubo kolagena

Kolagen izločajo predvsem celice vezivnega tkiva, v telesu je prisoten v nehidrolizirani obliki. Telo ga lahko tvori samo, za njegovo sintezo pa so potrebne velike količine specifičnih aminokislin. Pri sintezi kolagena je nujno potreben tudi vitamin C. Po dvajsetem letu začne tvorba naravnega kolagena upadati. Do štiridesetega leta je zmanjševanje ravni kolagena hitrejše od njegove proizvodnje, do šestdesetega leta pa je porabljena več kot polovica kolagena v telesu. Pri ženskah pride do znatnega upada zlasti po menopavzi. Zmanjša se čvrstost in napetost kože, nastajajo gube, slabi sklepni hrustanec.

Na zmanjšanje ravni kolagena v našem telesu vplivajo različni dejavniki. Uživanje večjih količin sladkorja poveča raven glikacije – procesa, v katerem se krvni sladkor veže na beljakovine in tvori nove molekule, imenovane končni produkti napredovale glikacije. Ti poškodujejo bližnje beljakovine, kolagen postane suh, krhek in oslabljen. Številne kemikalije cigaretnega dima poškodujejo kolagen in elastin v koži, nikotin tudi zoži krvne žile v zunanjih plasteh kože in s tem zmanjša prekrvljenost kože ter dostavo hranil in kisika. Hitrejši razkroj kolagena, poškodbe kolagenskih vlaken v dermisu in tvorbo nenormalnega elastina z nastankom gub povzroča tudi ultravijolično sevanje. Pri nekaterih avtoimunskih boleznih nastajajo protitelesa, usmerjena proti kolagenu, proces staranja pa povzroča naravno upadanje količine kolagena, ki ga ni mogoče ustaviti. Pomemben je tudi vpliv genetskih sprememb.

Zdrava prehrana lahko pomaga telesu pri tvorbi kolagena. Ključne aminokisline in vitamine za nastanek kolagena najdemo v beljakih, mesu, sirih, soji, zelju, jagodičju. Z vitaminom C so bogate pomaranče, jagode, brokoli, paprika. Izogibanje kajenju in pretiranemu izpostavljanju sončnim žarkom, zdravo prehranjevanje in redna telesna vadba lahko zavarujejo kolagen in upočasnijo znake staranja.

Uporaba v medicini in kozmetiki

Dermalna polnila (filerji) lahko začasno ali prehodno zapolnijo vdolbine v mehkih tkivih, nastale zaradi poškodb ali v procesu staranja, rabijo pa lahko tudi za povečanje prostornine tkiva (ustnice, deli obraza). Kolagen je poleg hialuronske kisline glavni predstavnik bioloških polnilcev, človeškega ali živalskega izvora. Kolagenske obloge so primerne za rane, ki se slabše ali počasneje celijo. Vpijajo izločke, spodbujajo granulacijo in pomagajo pri celjenju rane. Kolagen se uporablja pri parodontalnem zdravljenju in terapiji z zobnimi vsadki za spodbujanje rasti specifičnih celic. Uporablja se tudi v oralni kirurgiji. Kot ključna komponenta hrustanca mu kolagen zagotavlja čvrstost in ustvarja nekakšen temelj za druge sestavine hrustanca. Raziskave nakazujejo, da bi naj nadomestki kolagena pomagali v terapiji osteoartritisa. Kozmetični izdelki, ki naj bi zvišali raven kolagena, v resnici niso učinkoviti, saj so kolagenske molekule prevelike, da bi se lahko vsrkale skozi kožo. Ti izdelki učinkujejo na kožo zgolj vlažilno, ker prodrejo skoznjo druge sestavine iz kreme, jo navlažijo, kolagen pa na koži ustvari začasno zaščito in tako prepreči izgubo vlage. A le do prvega umivanja ali drgnjenja.

Na trgu najdemo nadomestke kolagena v obliki prahu, tekočine, tablet in kapsul. Sam kolagen je prevelik, da bi se lahko absorbiral. Zato je pomemben proces hidrolizacije, v katerem se kolagen razcepi na krajše aminokisline, ki jih naše telo lahko absorbira. Hidrolizirane kolagenske peptide pridobivajo iz farmacevtske želatine z encimsko razgradnjo.

Ko v obliki prehranskega dopolnila zaužijemo hidrolizirani kolagen, ga telo vsrka 90 odstotkov, iz hrane pa le okoli 30 odstotkov. Največ hidroliziranega kolagena, ki ga zaužijemo, se nalaga v hrustancu.

Mateja Ferjan Hvalc, dr, med., specialistka družinske medicine