Slaščice iz prvih svežih jabolk in hrušk

16 septembra, 2022
0
0

Zdaj na začetku jesenih se znova veselimo svežih jabolk in hrušk, slaščicam, pripravljenim z njimi, lahko dodamo sladoled ali pa že bolj jesenske dodatke, kot so orehi in med. Recept za jesensko pito je izbran iz knjižice Mine Lavtižar Minini cukri, v njej boste našli tudi recepte za krasne domače jesenske sladice.

Jesenska pita

Sestavine: za testo: 200 g polnozrnate moke, 180 g masla, 90 g kokosovega sladkorja, 1 jajce; za nadev: 2 srednje veliki jabolki, 2 hruški, sok polovice limone, 1 žlica medu, 50 g orehovih jedrc

Iz polnozrnate moke, masla, kokosovega sladkorja in jajca ugnetemo testo, ga zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in pustimo, da počiva.

Jabolka in hruške olupimo ter narežemo na kocke, pokapamo z limonovim sokom in v kozici podušimo, da se rahlo razpustijo. Dodamo med in previdno premešamo. Testo razporedimo po pekaču za pito in ga obložimo s sadjem in orehi. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, od 45 do 50 minut.

 

Jabolka z jagodovim sladoledom in čokolado

Sestavine: 600 g jabolk (4 jabolka), 150 g sladkorja, 4 dl vode, 2 dl belega vina, 4 dl jagodovega sladoleda, 100 g temne čokolade, 1 dl sladke smetane, limonova lupinica, cimetova skorja, klinčki

Jabolka olupimo tako, da na vrhu pustimo pecelj in krog olupka 2 cm. Jabolka izdolbemo s spodnje strani tako, da izrežemo sredico in da ostanejo stene debele 1 cm. Skuhamo jih (ne preveč) v sladkorni vodi z dodatkom belega vina, limonove lupinice, cimetove skorje in klinčkov. Kuhana jabolka ohladimo in osušimo. Izdolbene dele napolnimo s sladoledom, jih položimo na krožnik, prelijemo s stopljeno čokolado in dodamo stepeno sladko smetano. Poljubno okrasimo in ponudimo.

Kliknite na sliko: