Težave z zdravjem: zamaščena jetra

21 septembra, 2022
0
0

»Zdrava jetra so ključ do zdravega telesa, bolna pa lahko porušijo ravnovesje celotnega organizma,« pravi avtorica priročnika Razstrupimo in okrepimo jetra in žolč medicinska novinarka Nicole Schaenzler, ki je skupaj z zdravilko Ulrike Arlt (založba Mladinska knjiga) napisala ta zanimivi priročnik. V njem boste med drugim našli nasvete in navodila za uporabo zdravilnih rastlin, homeopatskih zdravil in soli za naravno krepitev jeter ter jetrno dieto, preprosto metodo, s katero učinkovito razstrupimo telo.

Dobra stran vsega je, da so jetra organ, ki se obnavlja, in da lahko sami veliko storimo za to. Za odpravljanje zamaščenosti jeter ni namreč nobenih zdravil, ki bi jih lahko predpisal zdravnik, toda če dobimo pri zdravniku diagnozo zamaščena jetra, lahko že po nekaj tednih dosežemo, da se ta skrčijo na normalno velikost. To lahko naredimo, priporoča avtorica Nicole Schaenzler, v petih korakih.

Pet korakov za zdrava jetra

ZNEBIMO SE MAŠČOBNIH BLAZINIC – To pa moramo narediti postopoma, saj nagle diete le še bolj obremenjujejo jetra, ker morajo ta razgrajevati večje količine maščob ali razstrupljati razgradne produkte. Zato je priporočljivo, da hujšamo postopoma, tako da izgubljamo od 250 do 500 g telesne teže na teden. Hrano razdelimo na več manjših obrokov ter se izogibamo obrokom, ki vsebujejo veliko maščob in ogljikovih hidratov.

PRENEHAJTE KADITI – Redno kajenje, pravi Schaenzlerjeva, podpira razvoj zamaščenih jeter in enako velja tudi za pasivno kajenje. Snovi v tobačnem dimu namreč spodbujajo jetra k povečani tvorbi maščobnih kislin.

ODPOVEJTE SE ALKOHOLU – Alkohol sodi med poživila in naj bi ga uživali v zmerni količini. Toda če imate težave z zamaščenimi alkoholnimi jetri, se alkoholu vsekakor raje povsem odpovejte.

PREVIDNO Z ANALGETIKI!

Ne glede na svetovano učinkovino in velikost pakiranja vedno velja: protibolečinskih sredstev ne jemljite več kot 3 dni in ne pogosteje kot 10 dni v mesecu, razen če vam zdravnik ne predpiše drugače.

GIBANJE, KI VAM JE V VESELJE – Delo v hiši in zunaj nje ni isto kot šport, s katerim se redno ukvarjate. Izberite si kaj, kar vam bo v veselje in s čimer se boste redno ukvarjali, na primer kolesarjenje, plavanje ali lahkoten tek. Zmerno gibanje v območju vzdržljivosti namreč podpira obnovo jeter in trebušna maščoba se bo začela topiti.

ZDRAVA PREHRANA – Med zdravo hrano, ki dobro dene jetrom, sodijo predvsem vlaknine, na primer stročnice in polnozrnata živila. Na splošno je priporočljivo zaužiti vsaj 30 g vlaknin na dan. Od tega bi morala približno polovica izhajati iz žit ter druga polovica iz zelenjave, sadja in krompirja, številne vrste sadja in zelenjave, ki vsebujejo še posebno veliko vlaknin. Delež vlaknin je tudi večji, če pojemo čim več sadja ali zelenjave v presni obliki ali z lupino. Če ste se doslej hranili drugače, vpeljite vlaknine v jedilnik postopoma, da vam ne bodo povzročila prebavnih motenj.

Neprimerna hrana pri težavah z jetri so jedi, pečene ali pražene s slanino, na veliko maščobe, mastno ali prekajeno meso, klobase, mastne ribe, polnomastno mleko in mlečni izdelki, panirane in ocvrte jedi, mastne polivke ali omake, svež kruh in majoneza ter močne začimbe, čebula in česen.

Jeter ne obremenjujejo samo maščobe v živilih in velike količine sladkorja, pač pa tudi umetne arome in prehranski dodatki oz. sredstva za konzerviranje. Novejše raziskave pa kažejo, da kofein v kavi varuje jetra pred škodljivimi vplivi in upočasnjuje potek kroničnih jetrnih bolezni, vendar še ni znano zakaj. Kavo pa moramo piti redno, na primer jutranjo skodelico vsak dan.

 

Grenčine za čiščenje jeter

Nikoli ni odveč podpora iz narave: pomembno vlogo pri čiščenju jeter imajo grenčine, med njimi posebno pegasti badelj. Lahko naredimo nekajtedensko kuro. Plodove pegastega badlja lahko pripravimo v čaju (vendar je to manj učinkovito), lahko pa se odločimo tudi za suhi izvleček v obliki kapsul ali izvleček v obliki kapljic. Pegasti badelj deluje zaradi svojih učinkovin varovalno na jetra ter tudi spodbuja nastajanje žolča. Kuro je priporočljivo izvajati vsaj štiri tedne.

Spomladi lahko naredimo tudi štiri- ali šesttedensko kuro z regratovim čajem ali sveže iztisnjenim sokom navadnega regrata, na delovanje jeter pa ugodno vpliva tudi redno uživanje artičok, ki jih lahko jemljemo tudi v obliki prehranskih dopolnil. Artičoka dobro deluje na prebavo, ker vsebuje inulin, rahlo znižuje sladkor v krvi, znižuje raven holesterola in deluje blago diuretično.