Prigrizki in slaščice iz grozdja

23 septembra, 2022
0
0

Grozdne kroglice, z ovojem iz kremnega sira in posute s pistacijami, mandlji ali orehi so preproste za pripravo in obenem idealna začetna jed. Zanje uporabimo belo grozdje, ker je nežnejšega okusa kot črno in se lepo ujame z okusom sira in oreščkov. In potem sta tu še dve slaščici, ki vas bosta navdušili s svojo svežino.

Grozdni kolač

Sestavine: 250 g moke, 500 g belega grozdja, 3 srednje velika jajca, 150 g masla, 120 g sladkorja, 1 vrečka pecilnega praška, naribana lupinica ene biolimone, sladkor v prahu

Z grozda potrgamo jagode, jih temeljito operemo in osušimo. Lahko pustimo cele ali pa jih prerežemo na pol in odstranimo pečke. V skledi penasto umešamo jajca s sladkorjem in naribano limonino lupinico, dodamo ohlajeno stopljeno maslo. Dodamo še presejano moko s pecilnim praškom in mešamo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Na koncu dodamo polovico grozdja.

Pekač premera 26 cm namastimo in potresemo z malo moke ali obložimo s papirjem za peko. Vanj vlijemo testo, površino poravnamo z lopatko in na koncu površino torte okrasimo z grozdjem.

Kolač pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 40 minut, ali je pečen, pa preverimo z lesenim zobotrebcem. Če je suh, ko ga izvlečemo iz testa, je kolač pečen. Pustimo ga počivati 5 minut v modelu, nato ga vzamemo iz modela in pustimo, da se ohladi. Potresemo ga s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Za kolač lahko uporabite belo in črno grozdje.

 

Pita s skuto in grozdjem

Sestavine za testo: 100 g bele moke, 50 g koruzne moke, 60 g sladkorja v prahu, 10 g mandljeve moke, 90 g masla

Naredimo testo. Moko presejemo, dodamo sladkor v prahu in mandljevo moko ter premešamo. Dodamo na koščke narezano zmehčano maslo in zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in shranimo za dobro uro v hladilnik.

Potem testo razvaljamo in z njim obložimo pekač za pite premera 20 cm ter damo za pol ure v hladilnik. Podlago iz testa pečemo 15 minut v pečici, segreti na 180 stopinj. Pečeno ohladimo.

Sestavine za nadev: 500 g skute, 2 žlici nastrgane limonine lupinice, 30 g sladkorja v prahu, 10 g vaniljevega sladkorja, 2 žlici cvetličnega medu, 3 listi želatine, 600 g rdečega ali črnega grozdja

Naredimo nadev. Skuto pretlačimo, dodamo limonino lupinico, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in med ter dobro premešamo, da dobimo gladko kremo. Želatino namočimo v mrzli vodi, nato jo odcedimo in raztopimo. Dodamo ji dve žlici skutne kreme, dobro premešamo, potem pa umešamo v kremo.

Tako pripravljeno kremo nadevamo na pečeno podlago, jo lepo poravnamo in po njej enakomerno porazdelimo grozdne jagode. Pito damo v hladilnik, da se krema strdi. Potem jo narežemo na kose in potresemo s sladkorjem v prahu.

Grozdne jagode s sirom

Sestavine za (4 osebe): 300 g belega grozdja, 200 g sirnega namaza Philadelphia, 50 g rikote, 50 g naribanega parmezana, 80 g nesoljenih pistacij

Grozd skrbno operemo, z njega odstranimo jagode in jih osušimo s papirnato brisačo. Pomembno je, da so jagode suhe, zato da se jih sir bolje oprime. V skledi zmešamo sirni namaz z rikoto in naribanim parmezanom ter sire dobro premešamo. Na dlan si nanesem sirno zmes, nanjo položimo jagodo in jo oblikujemo v sirno kroglico. Nato vsako povaljamo po sesekljanih pistacijah in položimo na krožnik. Ko so kroglice narejene, jih vsaj za eno uro postavimo v hladilnik, preden jih ponudimo.

Če imate radi intenzivnejše okuse, lahko nežni sir Philadelphia nadomestite z gorgonzolo, pistacije pa z mandlji ali orehi.