Dišeče cimetove rožice

5 oktobra, 2022
0
0

Zanje potrebujemo tele sestavine: za kvašeno testo: 500 g pšenične moke, 20 g svežega kvasa, 240 ml mleka, 65 g kristalnega sladkorja, 70 g stopljenega masla, 1/2 žličke soli, 1/2 žličke kardamoma v prahu; za cimetov nadev: 50 g zmehčanega masla, 60 g kristalnega sladkorja, 1 žličko cimeta v prahu; in še: 2 žlici sladke smetane, 2 žlički sladkorja, pomešanega s cimetom

Najprej pripravimo kvasec: mleko segrejemo do mlačnega, dodamo sladkor in nadrobimo kvas. Počakamo 10 minut, da kvasec naraste.

V posodo kuhinjskega robota vlijemo stopljeno maslo, vzhajani kvasec in presejemo moko, dodamo še sol in kardamom. Z nastavkom za gnetenje (kavelj) gnetemo vse sestavine od 7 do 8 minut pri srednji hitrosti. Testo se povsem loči od stene posode. Malo ga pregnetemo še z rokami na pultu in oblikujemo lep hlebček. Vrnemo ga v posodo, pokrijemo in pustimo, naj vzhaja eno uro ali malce dlje.

Vzhajano testo razvaljamo v velik pravokotnik debeline 5 mm. Premažemo ga z zmehčanim maslom po celotni površini.

V skledici pomešamo kristalni sladkor in cimet v prahu. Cimetov sladkor potresemo po maslu. Prekrijemo vso površino! Po krajši stranici prepognemo testo na sredini, nato ga še malce razvaljamo v dolžino, ne v širino! Nato narežemo testo na trakove, široke 2 cm, dolge okoli 20 cm. Dobimo približno 16 trakov.

Oblikovanje: Vsak trak po sredini celotne dolžine prerežemo (dobimo 2 trakca) in ju prepletemo, malce raztegnemo, nato pa zvijemo v krogec, konca pa spodvihamo.

Cimetove rožice pustimo vzhajati pokrite še 20 minut, nato jih premažemo s sladko smetano in potresemo z malo cimetovega sladkorja in spečemo. Pečica naj bo ogreta na 200 stopinj, pečene so v 15 minutah.