Bučne sladkarije

5 oktobra, 2022
0
0

Če iščete recept za posebno marmelado, denimo za darilce iz domače kuhinje ob koncu leta, ali želite nekaj posebnega, kar bi naredili iz buč, vkuhajte bučno marmelado! Recepti so izbrani iz odlične kuharske knjige Mojce Koman Buče in bučne jedi. V njej boste našli veliko receptov, v katerih boste lahko uporabili bučno meso, pečke in olje.

Bučno-čokoladni kolač

Sestavine: 250 g gostega bučnega pireja, 200 g jedilne čokolade, 200 g moke, 200 g masla, 80 g belega sladkorja v prahu, 100 g rjavega sladkorja, vrečka vaniljevega sladkorja, 3 jajca, 2 žlici grenkega kakava v prahu, 2 žlički pecilnega praška

Pečico vključimo na 160 stopinj. Dno okroglega modela s premerom 26 cm obložimo s papirjem za peko, obod namastimo. Čokolado nasekljamo z nožem; približno polovica naj se pri tem spremeni v prah, preostanek pa v koščke. Maslo raztopimo. Moko v posodi pomešamo s pecilnim praškom in kakavom.

V posodo damo jajca, sladkor, vaniljo in vse dobro penasto zmešamo. Počasi prilivamo tekoče maslo in gladko premešamo. V zmes vmešamo bučni pire, čokolado, nazadnje pa previdno še mokasto mešanico.

Zmes naložimo v model, pogladimo, postavimo v segreto pečico in pečemo približno 50 minut. Preverimo z zobotrebcem.

Pečen kolač vzamemo iz pečice, pustimo hladiti v modelu še 10 minut, nato model razpremo in kolač do konca ohladimo na mrežici. Postrežemo z malo sladke smetane ali kepico sladoleda.

Bučni pire lahko nadomestimo s pirejem rdeče pese. Zaradi obeh je kolač sočen, okusa po pesi ali buči pa ni zaznati.

 

Rumove kroglice s kardamomom, čokoladnim oblivom in mandljevim posipom

Sestavine (za 40 kroglic): 150 g maslenih piškotov ali piškotnih drobtin, 150 g bučnega pireja, 25 g bučnih semen, 50 g jedilne čokolade, 50–75 g mandljev, žlička mletega kardamoma, 4 žlice ruma; sestavine za obliv in okras: 100 g jedilne čokolade, 100 g masla, 100 g mandljev

Jedilno čokolado raztopimo nad kopeljo ali v mikrovalovni pečici. Rum posebej v kozici zavremo, nato odstavimo in prihranimo. Piškote, mandlje in bučna semena zmeljemo v mešalniku v drobtine in stresemo v posodo. Dodamo kardamom, bučni pire, raztopljeno čokolado, prevret rum in vse dobro premešamo. Preverimo, ali iz zmesi že lahko oblikujemo kroglice, sicer dodamo še nekaj bučnega pireja ali mandljev. Zmes pustimo na hladnem pol ure, nato oblikujemo 40 majhnih kroglic, malo manjših, kot je velikost oreha. Položimo jih na pladenj in pospravimo v hladilnik za pol ure. Posebej raztopimo čokolado in maslo za obliv, ki naj bo toliko ohlajena, da je gosta, da ne steče prehitro s kroglice, ampak jo lepo oblije. Če prehitro steče, počakamo nekaj minut, da se dovolj ohladi.

Mandlje za posip grobo zmeljemo in jih stresemo v globljo posodico, pripravimo tudi pladenj s papirjem za peko.

Kroglice najlaže oblijemo s čokolado, če vsako nataknemo na (kitajsko) paličico ali slamico, na hitro povaljamo v čokoladi. Nato stresemo s slamice v posodo z mandlji in posodico potresemo, da se mandlji oprimejo čokolade, in jih preložimo na pladenj. Na koncu damo kroglice še za vsaj pol ure na hladno, da postanejo zares čvrste.

 

Bučna marmelada z limono in ingverjem

Sestavine (za 2 kozarčka): 500 g bučnega mesa, 2 dl soka limone, 300 g sladkorja, 4 žličke mletega ingverja, po želji 2 žlički pektina v prahu

Kozarca za marmelado in oba pokrovčka oplaknemo, damo v pečico in pri 100 stopinjah segrejemo.

Bučno meso narežemo na kose in stresemo v lonec. Prilijemo sok limone, tretjino sladkorja (100 g) in pristavimo. Ko tekočina v loncu zavre, pokrito kuhamo nad šibkim ognjem 10 minut, da se buča zmehča. Takrat jo odstavimo in pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Vsebino v loncu potresemo s pektinom v prahu, temeljito premešamo, vrnemo na štedilnik, počakamo, da zavre, nato dodamo preostali sladkor in ingverjev prah. Ves čas mešamo. Ko marmelada spet zavre, jo kuhamo ob nenehnem mešanju še 3 minute, nato odstavimo. Vročo nalijemo v vroče kozarce in takoj privijemo pokrovček.

 Veliko krasnih receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/buce-bucne-jedi