Palačinke z jabolki in cimetom

7 oktobra, 2022
0
0

Vse sestavine za tekoče testo in jabolka imamo navadno doma. Hitro lahko naredimo palačinke z jabolki in hrustljavo lešnikovo skorjico ali pa veliko palačinko dutch baby in poleg seveda ponudimo skodelico kompota.

Jabolčne palačinke z lešnikovo skorjico

Sestavine (za 10–12 palačink): za testo: 3 jajca, 250 g moke, 1 dl mineralne vode, 4 dl mleka, 3 žlice olja, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, ščepec soli, olje za peko; za nadev: 4 jabolka, 2 žlički limonovega soka, 100 g rjavega sladkorja, 40 g kokosove maščobe, ščepec cimeta, 1 vrečka vaniljevega sladkorja; za lešnikovo skorjico: 100 g masla, 40 g mletih lešnikov, 30 g sladkorja v prahu, 40 g mletih maslenih piškotov, 1 žlička nastrgane limonine lupinice

Naredimo testo: V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca, ščepec soli in vaniljev sladkor. Med mešanjem postopoma prilijemo mleko in mineralno vodo, nazadnje pa še olje. Pazimo, da je testo gladko, brez grudic. Pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut. V ponev kanemo malo olja. Ko se segreje, nalijemo nanjo testo in spečemo palačinke.

Naredimo nadev: Jabolka olupimo in narežemo na kocke. V ponvi raztopimo kokosovo maščobo, na njej podušimo jabolka z limonovim sokom. Dušimo le nekaj minut, pazimo, da ostanejo jabolka čvrsta. Posujemo jih s cimetom in vaniljevim sladkorjem ter premešamo.

Pripravimo maso za lešnikovo skorjico: V posodi gladko razmešamo zmehčano maslo, sladkor v prahu in limonino lupinico. Na koncu dodamo še mlete lešnike in piškotne drobtinice.

Palačinke namažemo z jabolčnim nadevom in zvijemo. Zložimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, premažemo z lešnikovo maso in pečemo 10 minut v pečici, ogreti na 220 stopinj.

 

Palačinka dutch baby z jabolki

Sestavine: 3 velika jajca, ½ skodelice večnamenske moke (1 skodelica je 250 ml), ⅛ čajne žličke soli, 1 žlica sladkorja, ½ skodelice mleka, 6 žlic masla, 1 jabolko, olupljeno in tanko narezano na rezine, ½ skodelice rjavega sladkorja, ½ žličke cimeta (po želji), sladkor v prahu (po želji), sladoled (po želji)

Pečico segrejemo na 220 stopinj. V globljo ponev premera 25 cm, primerno za pečico, damo 4 žlice masla in ponev postavimo v pečico na sredinsko rešetko, da se maslo stopi.

Medtem ko se maslo topi, naredimo testo: v mešalniku zmešamo jajca, moko, mleko in sol ter zmešamo do gladkega. Takoj ko se maslo v ponvi stopi (pazite, da se ne zažge), vlijemo v ponev testo. Pečemo 20 minut, nato izklopimo pečico in pečemo še približno 5 minut. Palačinka postane zlato rjava in se na robovih dvigne, da je videti kot skodelica.

Medtem ko se palačinka peče, pripravimo jabolka: Preostali dve žlici masla, rezine jabolk in rjavi sladkor segrejemo v ponvi na srednje močnem ognju. Dušimo, dokler se maslo ne stopi, nato nadaljujemo z mešanjem, da se rjavi sladkor stopi in poveže z maslom ter dobimo sirup. Previdno mešamo, dokler ne nastanejo v sirupu mehurčki, jabolka pa se zmehčajo, vendar ne preveč.

Odstavimo z ognja in po želji vmešamo cimet. Jabolka zložimo v sredino palačinke in prelijemo s cimetovim sirupom. Palačinko lahko potresemo s sladkorjem v prahu ali pa na vrhu dodamo kepico vaniljevega sladoleda.