Vkuhavamo jesensko sadje

9 oktobra, 2022
0
0

Če imate na vrtu še kaj robidnic ali pa ste jih že zamrznili, jih lahko s hruškami vkuhate v džem in potem je tu še kutinova marmelada, kajti zdaj zdaj bodo dozorele dišeče kutine.

Kutinova marmelada

Sestavine: 3 kg kutin, 2,5 dl vode, 500 g sladkorja, sok 2 pomaranč

Kutine operemo, olupimo, razrežemo in jim izrežemo peščišče. Narežemo jih na kocke. Iz olupkov in pečk naredimo osnovo za kuhanje. To naredimo tako, da dodamo na količino olupkov in enako količino vode, zavremo in kuhamo eno uro na manjšem ognju. Nato precedimo in iztisnemo ves sok, ki je v olupkih in pečkah. S to osnovo si pomagamo pri zgostitvi marmelade.

V posodo za kuhanje damo na kocke narezane kutine, jih zalijemo z vodo in kuhamo, dokler ne postanejo mehke. Nato jih pretlačimo. Kutinov pire, sladkor, sok dveh pomaranč in 2 dl osnove kuhamo, dokler se marmelada ne zgosti.

Preverimo gostoto marmelade na mrzlem krožniku. Ko je marmelada vkuhana, jo vlijemo v že ogrete pasterizirane kozarce, jih ohladimo in opremimo z nalepkami.

Džem iz robidnic in hrušk

Sestavine: 800 g robidnic (lahko zamrznjenih), 400 g hrušk, olupljenih in brez peščišč, 600 g  sladkorja, 800 ml vode, sok 1 limone

Robidnice operemo in odcedimo. Hruške operemo, olupimo in jim in izrežemo sredico, nato pa jih narežemo na krhlje in natehtamo 400 g. V primeren lonec z debelim dnom vlijemo 800 ml vode ter stresemo vanj krhlje hrušk, robidnice in sladkor. Na zmernem ognju med pogostim mešanjem kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Dodamo limonov sok in znova premešamo. Pustimo, da džem rahlo zavre, mešamo naprej.

Ko se skuha skoraj do polovice in se začenja gostiti, ga odstavimo z ognja in naredimo preskus gostote na mrzlem krožniku, ki smo ga dali za nekaj časa v zamrzovalnik. Nanj kanemo žličko džema. Če se naredi vmes prazen prostor, ko povlečemo s prstom skozenj, potem je džem dovolj gost. Če ni, ga kuhamo še nekaj minut in znova preskusimo gostoto. Vroči džem napolnimo v ogrete kozarčke, jih zapremo, ohladimo in opremimo z nalepkami.