Hitro pripravljeno kosilo: testenine

11 novembra, 2022
0
0

K toplim testeninam se prilegajo sveže solate in surova zelenjava – za osvežilno in okusov polno kosilo.

Testenine s smetano in orehi

Sestavine: 2,5 l vode, žlička soli, 250 g širokih rezance ali katerih drugih testenin, 250 g orehovih jedrc, 2 stroka česna, 50 g masla, 300 g kisle smetane

Vodo posolimo in jo zavremo. V njej skuhamo široke rezance, vendar ne premehko. 150g orehovih jedrc drobno zmeljemo. Stroka česna olupimo in narežemo na tanke lističe.

V veliki ponvi penasto razgrejemo maslo, vendar tako, da ostane svetlo, in na njem rahlo prepražimo zmlete orehe in lističe česna.

Rezance odcedimo, jih dodamo popraženim orehom in česnu, zmešamo in malo posolimo.

Zelo vroče rezance stresemo v o0greto skledo in jih potresemo s preostalimi orehovimi jedrci. Kislo smetano med mešanjem malo segrejemo, vendar ne sme biti vroča, in jo v posebni ročki ponudimo k rezancem.

Sladka različica: Sladke testenine z orehi pripravimo enako, le da namesto soli dodamo med ali sladkor in seveda ne uporabimo česna.

Rezanci s peteršiljem

Sestavine (za 4 osebe): 400 g rezancev, 4 žlice sesekljanega peteršilja, 2 žlici nastrganega parmezana, 1 žlička limonovega soka, 1 kozarec stopljenega masla, sol, poper; dodatek po želji: rezine pečenega piščanca

Rezance skuhamo v slanem kropu, tako da so še čvrsti na ugriz. Medtem segrejemo maslo na šibkem ognju, a ne preveč, dodamo peteršilj in limonov sok, dosolimo, če je potrebno, popopramo in odstavimo z ognja.

Rezance odcedimo, stresemo v skledo in prelijemo s polovico pripravljene omake, dobro premešamo, potresemo s parmezanom in povrhu še s preostalo omako. Ponudimo in poleg postavimo skodelico z naribanim parmezanom. Da bo jed izdatnejša, lahko po vrhu naložimo rezine pečenega piščanca.