Čokoladni rogljički in kolački z mandlji

22 novembra, 2022
0
0

V prosu ni glutena, zato ga lahko uporabljamo tudi, če smo preobčutljivi na pšenico in nekatera druga žita. Nekoč so v premožnejših hišah kuhali proso v mleku, dodali sol, suhe češplje ali pa so ga celo zabelili s surovim maslom. Danes sta prosena kaša in moka po krivici nekoliko potonila v pozabo, iz obojega lahko namreč pripravimo zelo dobre jedi, tudi sladice. Recepta sta izbrana iz knjige Proso, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas.

Proseni čokoladni rogljički z lešniki

Sestavine: 200 g polnozrnate prosene moke, 100 g bele pšenične moke TIP 500, 150 g sladkorja v prahu, 1 vrečka vaniljevega sladkorja (10 g), 3 rumenjaki, 250 g surovega masla, 50 g kakava v prahu, 150 g grobo mletih praženih lešnikov (popečenih), 2 g mletega cimeta, 2 g mletih klinčkov, 2 g naribane lupinice biolimone, 1 g soli, 20 ml ruma, malo vode po potrebi

Maslo, sladkor in rumenjake dobro umešamo, nato dodamo cimet, klinčke, limonino lupinico, sol, rum, vaniljev sladkor in še enkrat dobro premešamo.

Kakav, proseno moko in belo pšenično moko presejemo in dodamo mlete lešnike ter previdno z rokami ali mešalnikom umešamo v testo. Ko so sestavine že nekoliko premešane, jih začnemo mesiti z rokami, vendar moramo delati previdno: pregnetemo jih le toliko, da jih lahko oblikujemo v testo. Pokrijemo ga in pustimo, da počiva v hladilniku vsaj eno uro.

Iz testa oblikujemo za prst debele od 5 do 10 cm dolge valjčke, ki so ob robovih malo tanjši. Zvijemo jih v rogljičke in polagamo na papir za peko.

Rogljičke pečemo okoli 10 minut v pečici, ogreti na 180 do 200 stopinj. Pečene še vroče potresemo s sladkorjem v prahu, ki smo mu dodali vaniljev sladkor. Lahko pa jih ohladimo okrasimo po svoje, na primer namočimo vogalčke v čokolado, prebrizgamo s čokolado in potresemo s prepraženimi lešniki.

 

Proseni kolački s pomarančo, čijo, lanenimi semeni in mandlji

Sestavine: za testo: 250 g prosene kaše, zmlete v moko (pomagamo si z mlinčkom za mletje kave ali sladkorja), 50 g semen čija (zmeljemo jih v moko), 50 g lanenih semen (zmeljemo jih v moko), 2 g praška vinskega kamna (lahko tudi brez), 100 ml pomarančnega soka, lupinica 1 biopomaranče, 100 g rjavega sladkorja (drobno zmeljemo), 50 g medu, 130 g kokosove maščobe, sredica 1 vaniljevega stroka ali vaniljev sladkor, 1 g soli; za posip in premaz: sok 1 pomaranče za premaz, 50 g lanenih semen, 100 g mandljevih lističev, malo semen čija

Pomarančni sok in lupinico, sol, sredico vaniljevega stroka, med, zmleti sladkor in zmleta semena čija zmešamo in segrejemo na 45 stopinj. Dodamo kokosovo maščobo in z lopatico gladko zmešamo. Dodamo še zmleto proseno kašo, vinski kamen in zmleta lanena semena ter dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Oblikujemo košarice v modelih ali pa kroge velikosti 6 cm in debeline od 3 do 5 mm. Premažemo jih s pomarančnim sokom in posujemo z mandljevimi lističi, lanenimi semeni in semeni čija.

Košarice lahko napolnimo tudi s čokolado, pomarančnim moussom in z rezinami pomaranče ter prelijemo z oljčnim oljem z okusom pomaranče.

Košarice pečemo do zlato rjave barve pri 170 do 180 stopinjah. Da bodo enakomerne barve, jih moramo čez 10 minut vzeti iz pečice, 10 minut naj se ohlajajo, nato pa jih spečemo do konca. Na koncu jih pečemo okoli 10 minut pri 160 stopinj ali dokler ne dobimo želene barve. Če smo pekli kroge, jih pečene še mehke in tople položimo v upognjen model. V njem jih pustimo, dokler nimajo želene oblike.