Nedeljska kosila, hitra kosila in jedi za druženje

28 novembra, 2022
0
0

Avtor jih je razdelil na tri vsebinske sklope: hitra kosila za med tednom, zamisli za sobotna druženja in nedeljska kosila, ko imamo več časa. Iz njegove kuharske knjige smo vam izbrali idejo za nedeljsko kosilo – slastna svinjska rebrca z medom in gratiniranim krompirjem, in izdatno solato iz buče, čičerike in fete za tiste dni, ko si želimo imeti več časa in nam torej ne bo treba kuhati, saj jo lahko pripravimo že kakšen dan naprej. Kuharska knjiga je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi.

Svinjska rebra z medom in gratiniranim krompirjem

Sestavine za svinjska rebra (za 6 oseb): 2 žlički soli, žlička pisanega mletega popra, žlička čebule v prahu, 11/2 žličke česna v prahu, žlička paprike v prahu, žlička dimljene paprike, 1/2 žličke kumine, 1,5 kg svinjskih reber

Sestavine za medeni premaz: žlička čebule v prahu, žlička mletega pisanega popra, 100 g kečapa, 50 g kostanjevega medu, žlička čilija, ½ žličke pimenta

Priprava svinjskih reber:

V manjši skodelici zmešamo vse suhe začimbe, ki jih bomo uporabili za suhi premaz reber. Po potrebi jim odstranimo membrano in jih dobro osušimo s krpo.

Celotno mešanico začimb vtremo na obe strani reber. Zavijemo jih v folijo in jih prestavimo na hladno, da odstojijo vsaj dve uri, najbolje čez noč.

Rebra vzamemo iz hladilnika kakšno uro, preden se lotimo peke. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pripravimo pekač. Rebra položimo na pekač s kostmi navzdol in jih pokrijemo z aluminijevo folijo. Pečemo jih 2 uri.

Proti koncu peke v skodelici zmešamo vse sestavine za medeni premaz.

Po dveh urah peke odstranimo folijo, obrnemo rebra in jih premažemo z medenim prelivom. Zdaj zvišamo temperaturo pečice na 200 stopinj ter pečemo 5 minut. Nato jih znova obrnemo jih premažemo z medenim premazom in znova pečemo 15 minut.

Vključimo žar, rebra še enkrat premažemo ter jih pečemo še 5 do 10 minut oziroma toliko časa, da dobijo hrustljavo skorjico. Pečena rebra pustimo stati od 10 do 15 minut, preden jih ponudimo.

Sestavine za gratinirani krompir: 1 kg krompirja, 400 ml smetane za kuhanje, žlička česna v prahu, 1 1/2 žličke čebule v prahu, 1 ½ žličke timijana, ½ žličke muškata, žlička soli, ½ žličke popra, 40 g naribanega parmezana, 120 g sira grojer ali mocarele

Priprava gratiniranega krompirja:

Prilogo začnemo pripravljati takoj, ko damo rebra v pečico.

V kozico vlijemo smetano za kuhanje, dodamo česen, čebulo, timijan, muškatni orešček, sol in poper. Premešamo, zavremo in odstavimo. V vročo smetano vmešamo še naribani parmezan. Pustimo ob strani. V skodelico naribamo grojer in ga pustimo ob strani za pozneje.

Krompir olupimo in ga narežemo na enakomerno tanke rezine (3 mm). Pri rezanju si pomagamo z mandolino.

Pekač velikosti 20 cm × 30 cm premažemo z maslom in vanj zložimo rezine krompirja. Krompir zlagamo tako, da se rezine med seboj malo prekrivajo. Vsakič, ko zložimo eno plast krompirja, jo prelijemo s petimi žlicami začinjene smetane.

Ko imamo ves krompir v pekaču, prelijemo čez preostanek smetane.

Pekač prelijemo z aluminijevo folijo in ga postavimo v pečico na spodnjo rešetko pod rebra. Krompir damo v pečico, ko se rebra pečejo eno uro.

Ko so rebra pečena, odstranimo folijo s pekača s krompirjem in čez posujemo naribani sir. Pekač s krompirjem prestavimo na rešetko višje in ga pečemo še 10 do 15 minut. Krompir ponudimo skupaj z rebri.

 

 

Solata s pečeno bučo, čičeriko in feto

Sestavine (za 4 osebe): 800 g buče hokaido, 1 žlica oljčnega olja, 400 g čičerike iz pločevinke, čebula, 90 g suhih paradižnikov, šop peteršilja, 150 g sira feta

Sestavine za polivko: žlica bučnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 2 stroka česna, ½ žličke soli

Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Bučo očistimo, odstranimo semena in narežemo na 2 cm velike kocke. Bučo hokaido lahko pečemo tudi z olupkom.

Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj stresemo na kocke narezano bučo, prelijemo z oljčnim oljem, malo posolimo in premešamo.

Bučo pečemo od 20 do 25 minut pri 200 stopinjah na sredini in brez ventilacije.

V večjo skledo stresemo odcejeno kuhano čičeriko. Dodamo drobno nasekljano čebulo in na manjše koščke narezane suhe paradižnike.

V skledo stresemo še nasekljan peteršilj in premešamo. Bučo odstranimo iz pečice in počakamo, da se rahlo ohladi.

V manjši skodelici zmešamo bučno olje, balzamični kis, drobno nasekljana stroka česna in sol.

Vso zelenjavo prelijemo s polivko in premešamo. Na koncu po solati potresemo še drobljeno feto in postrežemo.

Solato lahko pripravimo vnaprej. V hladilniku počaka tudi do dva dni.