Koprivnica ali urtikarija

29 novembra, 2022
0
0

Izpuščaji so podobni tistim, ki se pojavijo po stiku s koprivo, zato te spremembe imenujemo koprivnica ali strokovno urtikarija. Latinsko ime za koprivo je namreč Urtica. Poleg izpuščajev je za obolelega najbolj mučen srbež, ki ne pojenja. Urtikarija prizadene vse starostne skupine, tudi majhne otroke, najpogostejša pa je v tridesetih letih.

Urtika je značilna manjša vzbrst nad ravnjo kože, ki je porcelanaste barve z rdečo okolico, ta močno srbi, včasih tudi peče. Pojavi se lahko kjer koli na koži, značilno je tudi, da se zelo hitro pojavlja in izginja po različnih delih telesa, naenkrat je lahko prizadeto vse telo. Lahko so različnih velikosti, sprva so običajno ostro omejene, blede, različnih oblik ter skoraj vedno obdane z rdečino. Postopno se lahko širijo navzven, se zlivajo, spreminjajo obliko in postanejo rožnate. Ob pritisku s prstom urtika za trenutek izgine oziroma pobledi. 

Natančnega vzroka pogosto ne poznamo

Spontana koprivnica je lahko akutna, če traja manj kot 6 tednov, ali kronična. Simptomi nastajajo postopoma v urah ali dnevih. Težave praviloma trajajo vsaj nekaj dni. Kronična urtikarija lahko traja več tednov oziroma mesecev, vzroka po navadi ne poznamo, poslabša pa se lahko ob okužbi, pregrevanju telesa, stresu … Pri otrocih je vzrok za nastanek koprivnice najpogosteje preobčutljivost na hrano in različne virusne okužbe. Hrana, ki rada povzroča alergije, so jajca, kravje mleko, pšenica, banane, lešniki, stročnice, čokolada, ribe in raki, zelena, peteršilj, agrumi, jagode, sveža jabolka. Pri odraslih so najpogostejši vzrok urtikarije virusne okužbe in zdravila. 

Urtikarijo in včasih pridruženo otekanje vek, ustnic in jezika povzročajo predvsem antibiotiki (še posebej penicilin), aspirin in aspirinu sorodna protivnetna sredstva ter zdravila za zdravljenje povišanega krvnega tlaka iz skupine ACE inhibitorjev, opiati in rentgenska kontrastna sredstva.

Reakcije na zdravila se lahko pojavijo v nekaj minutah, urah ali šele po več mesecih ali letih uživanja, zato je včasih diagnoza precej otežena. Do pojava srbečih urtik pa lahko pride tudi po pikih različnih žuželk (ose, čebele in sršeni) ali stiku z različnimi rastlinami. Poznamo tudi fizikalne urtikarije, kjer nastanejo srbeče urtike po fizikalnem dražljaju, alergični smo lahko na primer na mraz, toploto, sončno svetlobo ali vodo. Urtikarija se lahko pojavi tudi ob drgnjenju in pritiskanju kože, na primer z ovratnikom ali s pasom. Vzrok urtikarij pa so lahko tudi okužbe želodca z bakterijo Helicobacter pylori, vnetna žarišča v žrelu in vnetni procesi na zobeh, maligna obolenja ali avtoimunske bolezni, zajedavci.

Spontano koprivnico zdravimo s peroralnimi antihistaminiki

Če se urtikarija pojavlja občasno, je treba poiskati morebiten vzrok, saj se bomo z izogibanjem vzroku izognili tudi pojavu urtikarij. Ob dalj časa trajajočih urtikarijah pa je priporočljivo obiskati zdravnika. Če z vbodnimi testi dokažemo preobčutljivost na posamezno živilo, je treba omenjeno živilo izključiti iz prehrane. V primeru suma na zdravilo kot povzročitelja urtikarije je nujna takojšnja ukinitev ali zamenjava zdravila. Fizikalne urtikarije diagnosticiramo z ekspozicijskimi testi – z izpostavljanjem posameznim fizikalnim dražljajem.

V lekarnah so na voljo negovalni izdelki za nanos, ki kožo pomirjajo in zmanjšujejo občutek srbenja. Srbenje in otekanje kože lahko lajšamo z vodnimi kopelmi ali vodnimi oblogami. Te si lahko pripravimo tako, da krpo za umivanje potopimo v ledeno mrzlo vodo in nato nekoliko ožeto položimo neposredno na prizadeto kožo. Osnovno farmakološko zdravljenje je zdravljenje z antihistaminiki, ki so varna zdravila z relativno malo stranskimi učinki. Zdravniki jih lahko predpišemo do štirikratne količine priporočenega odmerka.

Včasih pa se izpuščajem pridruži še otekanje vek, ustnic, jezika in grla. Zadnje je lahko zelo nevarno, ker lahko povzroči zadušitev. Hude oblike urtikarije lahko vodijo celo v anafilaktični šok – nujno, življenje ogrožajoče stanje, hudo alergijsko reakcijo, ki prizadene celoten organizem. Takojšnjo zdravniško pomoč je torej treba poiskati, če so simptomi in znaki zelo hudi, če opažate otekanje in težje dihanje, občutek cmoka v grlu, otekanje jezika, pospešen srčni utrip, omotico, drisko, krče v trebuhu in znižan krvni tlak.

Mateja Ferjan Hvalc, dr. med., specialistka družinske medicine