Ječmen na očesu

29 novembra, 2022
0
0

Gre za vnetje lojnice ob lasnem mešičku trepalnice na veki, v zatrdlini se nabere gnojna vsebina. Vnetje povzroča bakterija, imenovana stafilokok. Značilna je boleča, pordela zatrdlina, ki se največkrat razvije na zunanji strani veke, včasih pa tudi na notranji. Oko se lahko bolj solzi in postane pordelo.

Ječmen na zunanji strani veke se lahko obarva rumeno, ker se v njem nabere gnoj. Na robu veke lahko nastanejo obloge, pogost je pekoč občutek v očesu, oko je razdraženo, vid zamegljen, iz očesa teče sluzast izcedek, oko je občutljivo na svetlobo, se solzi, ob mežikanju čutimo neugodje in kot bi imeli tujek v očesu.

Vsaka zatrdlina na veki ni ječmen

Veliko ljudi vsako bulico na veki poimenuje ječmen, čeprav je pogosto kaj drugega. Najpogostejšima bulicama je skupno to, da se razvijeta, ker se zamašijo različne žleze lojnice na očesnih vekah, posledice pa so lahko drugačne. Pravi ječmen ali zunanji hordeolum se razvije zelo hitro kot boleče gnojno vnetje na gornji ali spodnji veki. Traja od 7 do 10 dni in se lahko ponavlja. Ječmen se zelo redko pojavi naenkrat na obeh očeh. Najpogosteje nastane en ječmen na enem očesu, lahko pa tudi več na istem očesu. Halacij ali notranji hordeolum pa je posledica zamašitve drugačnih žlez lojnic, in sicer gre za zamašeno izvodilo Meibomove žleze, posebne žleze lojnice na veki. Je neboleč, po nekaj dneh ali tednih izzveni, ostane pa oteklina oziroma zatrdlina v obliki ostro omejene podkožne kroglice. Lahko pa postane velik in nas moti zaradi nelepega videza ali pri odpiranju in zapiranju veke.

Dejavniki tveganja za razvoj ječmena so uporaba že pretečene kozmetike, neodstranjevanje ličil pred spanjem, neustrezna higiena in razkuževanje pri uporabi kontaktnih leč, slaba prehrana, pomanjkanje spanja. Nekoliko pogostejši je pri mladostnikih, pojavi pa se lahko pri katerikoli starostni skupini. Ječmen se včasih razvije tudi kot zaplet blefaritisa oziroma vnetja veke, najpogosteje bakterijskega.

Po navadi izzveni sam

Ječmen se večinoma brez kakršnega koli zdravljenja pozdravi sam od sebe v približno tednu dni. Razpok in sprostitev gnojne vsebine prinese takojšnje olajšanje in potem se stanje hitro izboljša. Nikoli pa ne poskušajte gnojne zatrdline predreti sami. Topli obkladki olajšajo simptome. Voda ne sme biti prevroča – na to moramo biti pozorni, ko dajemo obkladke nekomu drugemu, posebno otrokom. Obkladek držimo na očesu od 5 do 10 minut, od trikrat do štirikrat na dan. Topli obkladki ne le olajšajo neugodje, temveč tudi pospešijo drenažo oziroma sprostitev nabranega gnoja. Pomagajo lahko tudi protibolečinska zdravila (paracetamol, nesteroidni antirevmatiki ipd.). Če postane ječmen na zunanji veki izjemno boleč, mora oftalmolog odstraniti najbližjo trepalnico in nato odstraniti gnojno vsebino s tanko iglo. Če ječmen vztraja, lahko zdravnik predpiše antibiotično mazilo za v oko ali antibiotične kapljice za oči. Če se okužba razširi prek veke, je treba jemati peroralno antibiotično terapijo. Dokler se ječmen popolnoma ne pozdravi, se odsvetuje uporaba ličil, losjonov, kontaktnih leč.

Zapleti so izjemno redki, vendar so vseeno mogoči. Preseptalni ali periorbitalni celulitis se razvije, če se vnetje razširi na tkiva okoli očesa, veki močno otečeta in postaneta pordeli. Zdravi se z antibiotiki. Zdravniško pomoč je tudi treba poiskati, če ječmen vztraja dlje kot teden dni, vpliva na vid, kadar je zelo boleč in krvavi ter se razširi tudi na druge dele obraza in pa če postane veka ali oko pordelo.

Najpomembnejša je zagotovo preventiva. Če ste nagnjeni k nastajanju ječmena, si na veke dvakrat na teden za 5 do 10 minut položite tople obkladke, ki bodo preprečili, da bi se žleze lojnice zamašile. Okužbo lahko preprečite tudi z rednim umivanjem rok in pa tako, da se ne dotikate oči. Če ima kdo v družini ječmen na očesu, si družinski člani med seboj ne smejo deliti brisač in kozmetičnih pripomočkov, da se okužba ne prenese.

Pomembna je redna higiena obraza, vzemite si čas in si dobro očistite obraz ter nežno umijte veke, da odstranite nečistoče. Če ste nagnjeni k vnetju vek, je nujna tudi redna higiena vek s posebnimi krpicami, kar lahko prepreči tudi pojav ječmena na očesu. Redno odstranjujte ličila, saj so ostanki ličil pogosto razlog za zamašene lojnice ali lasne mešičke, nikoli ne zaspite z ličili.

Mateja Ferjan Hvalc, dr. med., specialistka družinske medicine