Dišeče smrečice za darilo

29 novembra, 2022
0
0

Ni treba, da je darilo kaj velikega, lepa je tudi drobna pozornost, s katero povemo, da smo mislili na obdarovanca in da nam je drag. Med drobnimi predmeti, ki jih lahko naredimo, so tudi mila. Če vas bo zamikalo, da bi naredili katero od naravnih dišečih mil, vas bo v izdelovanje popeljal priročnik Karmen Gostinčar Čudoviti svet mil. V njem bosta našli veliko nasvetov in receptov za izdelavo dišečih mil raznih barv in oblik.

Milo Zasnežena smrečica

Za šest mil si pripravimo: kalup 6 × smrečica, 600 g mila za vlivanje s konopljo*, 30 g mila za vlivanje za vlivanje z osličjim mlekom**, 20–25 kapljic eteričnega olja jelke***, 1 g gozdno zelene mice, plastično pipeto

Kako se lotimo izdelave:

Najprej raztopimo milo za vlivanje z osličjim mlekom. Kalup položimo na trdo podlago (lahko uporabimo leseno desko) in jo na zgornji strani rahlo privzdignemo. S pipeto nabrizgamo milo z osličjim mlekom na robove smrečic, da bo videti kot sneg. Popršimo s čistim alkoholom in počakamo, da se strdi.

Medtem raztopimo konopljino milo za vlivanje. Obarvamo ga, dodamo eterično olje in premešamo. Kalup damo v vodoravni položaj in v vsako vdolbinico za milo do vrha vlijemo zeleno obarvano milo. Mila v kalupu znova popršimo s čistim alkoholom in počakamo, da se povsem ohladijo in strdijo.

* Milo, ki je obogateno z naravnim konopljinim oljem, osveži in poživi pusto in utrujeno kožo.

** Milo z osličjim mlekom zmanjša vidnost gubic in gub ter pomaga pri obnavljanju poškodovane kože.

*** Eterično olje jelke učinkuje na telo pomlajevalno in osvežujoče.

Milo Srebrna smrečica

Za šest mil si pripravimo: kalup 6 × smrečica, 400 g prosojnega mila za vlivanje*, 150 g mila za vlivanje tri masla**, 20–25 kapljic eteričnega olja poprove mete***, 1 g srebrne mice (mineralni pigment, ki se uporablja pri izdelavi naravnih ličil ali barvanju mil), 20 g soli Mrtvega morja (lahko jo nadomestimo s kuhinjsko soljo)

Kako se lotimo izdelave:

Najprej raztopimo prosojno milo za vlivanje. Stopljenemu dodamo srebrno mico, eterično olje poprove mete in sol Mrtvega morja. Z maso za srebrno milo napolnimo kalup za smrečice. Vsako vdolbino napolnimo do treh četrtin. Mila v kalupu popršimo s čistim alkoholom in počakamo, da se strdijo.

Medtem raztopimo milo za vlivanje tri masla in ga odišavimo z eteričnim oljem poprove mete. Preden ga vlijemo v kalup do vrha vsake vdolbinice, mila v kalupu popršimo s čistim alkoholom. Počakamo uro ali dve, da se mila popolnoma ohladijo in strdijo.

* Prozorno milo za vlivanje vlaži in gladi kožo.

** Milo za vlivanje tri masla vsebuje velik delež karitejevega, kakavovega in mangovega masla. Nežno neguje, vlaži, čisti in ohranja naravno lepoto kože.

*** Eterično olje poprove mete ima svež in čist vonj. Milo ga dodamo, ker osveži kožo, hladi in zožuje kapilare.

Veliko idej za izdelavo mil boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/Dom,%20narava,%20hobi/cudoviti-svet-mil