Polenta, kakršne še niste jedli!

13 decembra, 2022
0
0

Polenta je lahko tudi okusen barvit dodatek k mesu ali pa zanimiva jed z rezinami hruške in sira.

Tribarvna polenta

Sestavine: 100 g pšeničnega zdroba (kuhamo v 400 ml vode 10–15 minut), 100 koruznega zdroba (kuhamo v 300 ml vode 15–20 minu)t, 100 g ajdovega zdroba (kuhamo v 200 ml vode 7–10 minut)

Pšenični zdrob kuhamo tako, da odmerimo na 1 enoto zdroba 4 enote vode, ker se zelo nakuha. Koruzni zdrob nakuhamo tako, da odmerimo na 1 enoto zdroba 3 enote vode. Ajdov zdrob pa nakuhamo tako, da odmerimo na 1 enoto zdroba 2 enoti vode.

Vsako vrsto zdroba kuhamo posebej v osoljeni vodi. Premešamo in pustimo, da se kuha na šibkem ognju. Posoda naj bo pokrita, vsakih nekaj minut polento premešamo. Na koncu zlijemo v pekač najprej pšenično polento ter pustimo, da se ohladi. Nato zlijemo nanjo koruzno polento in znova pustimo, da se ohladi. Nazadnje zlijemo še ajdovo polento in počakamo, da se ohladi. Pekač s tremi plastmi polente damo v hladilnik. Ponudimo naslednji dan, ko je polenta dovolj čvrsta, da jo lahko režemo.

K polenti ponudimo gobovo omako ali goveji golaž. Lahko je tudi samostojna jed s kislo smetano, ocvirki ali zaseko. Prepražimo lahko tudi pršut ali panceto z rožmarinom in s tem posujemo polento, če jo jemo kot samostojno jed.

 

 

 

Polenta s hruško in sirom

Sestavine: 200 g instantne polente, 1 l vode, 200 g sira, 1 hruška, sol, mleti poper, 1 žlička masla, šopek svežega timijana

Polento zakuhamo v vrelo osoljeno vodo. Naredimo bolj tekočo polento. Ko kozico odstavimo z ognja, umešamo vanjo nariban sir in nasekljan timijan. Porabimo lahko različne vrste sira, ki nam ostaja v hladilniku. Nekaj sira prihranimo za okras. Polento postavimo na stran.

Hruško narežemo na 4 enako velike rezine in jih v ponvici na maslu z obeh strani popečemo.

Polento prelijemo v nepregorne posodice, ali pekač. Po vrhu položimo rezine hruške in potresemo z malo naribanega sira. Prelijemo z maslom, ki nam je ostalo od peke hruške, in zapečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, le toliko, da se na polenti naredi rahla skorjica in se sir raztopi. Dovolj je od 5 do 8 minut.

Jed ponudimo toplo ali hladno. Zraven lahko ponudimo veliko skledo radiča v solati.