Dišeče medeno pecivo

27 decembra, 2022
0
0

Iz knjige Sladice Alenke Kodele smo vam izbrali recepte, po katerih boste pripravili medeni kolač in medene rezine z orehi, datlji, mandlji, figami in rozinami. V tej obsežni knjigi o slaščicah pa boste našli še veliko zamisli za pripravo sladkarij iz najrazličnejših vrst testa.

Medene rezine z mandlji, figami in rozinami
Sestavine: za testo: 600 g moke, 1 čajna žlička sode bikarbone, 300 g medu, 2 jajci, 80 g masla, 120 g mandljev, 120 g suhih fig, 100 g rozin, cimet, klinčki, ingver v prahu, nastrgana limonina lupinica

za glazuro: 150 g sladkorja v prahu, 1 čajna žlička limonovega soka, 1 beljak

Mandlje nasekljamo, suhe fige namakamo pol ure v vodi, potem pa narežemo na manjše koščke, rozine dobro operemo. Med malo segrejemo, da postane bolj tekoč, umešamo zmehčano maslo, jajci, začimbe in limonino lupinico. Moko presejemo v skledo, umešamo sodo bikarbono, tekočo mešanico in na koncu še mandlje, fige in rozine.

Pripravimo pekač velikosti približno 25 x 40 cm, obložen s papirjem za peko, nadevamo pripravljeno maso in jo enakomerno razporedimo. Pečemo od 25 do 30 minut v pečici, ogreti na 175 stopinj.

Naredimo glazuro: Beljak, sladkor v prahu in limonov sok dobro premešamo v gladko zmes, potem pa stepamo, da se zgosti.

Še toplo rezino premažemo z glazuro. Ko se glazura strdi, jo narežemo na poljubne manjše rezine.

 

Orehove medene rezine z datlji
Sestavine: 150 g nasekljanih orehov, 100 g narezanih datljev, 300 g medu, 120 g sladkorja, 250 g moke, ½ vrečke pecilnega praška, 4 jajca, cimet, muškatni orešček, mleti klinčki; in še: sladkor v prahu za posip

Med segrejemo, da postane tekoč, in ohladimo. Rumenjake stepamo pri srednji hitrosti, dodamo polovico medu, penasto stepamo, potem dodamo preostali med, moko s pecilnim praškom in začimbami, datlje in orehe ter dobro premešamo. 

Beljake s sladkorjem stepemo v čvrst sneg in narahlo umešamo v maso. Pripravljeno zmes nadevamo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo od 25 do 30 minut pri 190 stopinjah. Pečeno pecivo ohladimo, narahlo potresemo s sladkorjem v prahu in poljubno narežemo.

   

Medeni kolač
Sestavine: 2 jajci, 175 g rjavega sladkorja, 200 ml olja, 200 ml mleka, 220 g koruzne moke, 100 g bele moke tip 500, 1 vrečka pecilnega praška, nastrgana pomarančna lupinica

Jajci in sladkor penasto stepamo, dodamo olje, mleko in nastrgano pomarančno lupinico ter dobro premešamo. Obe vrsti moke in pecilni prašek dobro premešamo ter umešamo v tekočo maso. Pripravljeno testo vlijemo v pomaščen pekač za šarkelj in pečemo od 20 do 25 minut pri 180 stopinjah.

za preliv: 5 jedilnih žlic medu, 175 ml pomarančnega soka, za noževo konico kardamoma

Med, pomarančni sok in kardamom dobro premešamo in nekoliko segrejemo. S pripravljeno tekočino prelijemo še topel kolač. Medeni kolač ohladimo in poljubno narežemo.

Še več mičnih receptov za jedi z medom poiščite v knjigi MED V PIJAČAH IN JEDEH, ki jo preprosto polistate in naročite s klikom na naslovnico.