Ostanimo zdravi tudi pozimi

9 januarja, 2023
0
0

Naloga našega imunskega sistema je zaščita pred mikroorganizmi, ki povzročajo različna obolenja. Aktiven je vse leto, najbolj zaposlen pa je ravno jeseni in pozimi. Glavnina celic imunskega sistema je v črevesju, zato je zdrav prebavni sistem temelj močnega imunskega sistema. Za vzdrževanje močnega imunskega sistema, ki nas bo pred okužbami varoval predvsem pozimi, lahko veliko storimo kar sami.

Prvi korak na poti do zdravja je zdrava prehrana

Prehrana z veliko nasičenimi maščobami, sladkorja in soli je lahko pomemben razlog za oslabljen imunski sistem. Čezmerno uživanje predelane hrane in ogljikovih hidratov lahko hitro vodi tudi do presežka kilogramov, kar je dodatno povezano s slabšo odpornostjo proti raznim okužbam. Zdrava prehrana mora vsebovati veliko sadja in zelenjave, polnozrnati kruh in testenine, riž, krompir, nekaj mlečnih izdelkov, nekaj mesa, rib, jajc, stročnice in le malo hrane z veliko vsebnostjo maščob in sladkorjev. Poskrbite tudi za ustrezno hidracijo, pijte veliko vode in nesladkanih čajev.

Za ustrezno delovanje imunskega sistema je zelo pomemben tudi zadosten vnos mineralov in vitaminov, zato je pomembno, da jemo uravnoteženo in čim bolj raznoliko. Predvsem jeseni in pozimi ne gre brez najpomembnejših vitaminov B, C in D. Vitamin C je poleg drugih nalog močan antioksidant, varuje nas pred okužbami, oksidativnim stresom in še marsičim. Pomemben je za ohranjanje ravnotežja imunskega sistema, ob nizkih koncentracijah vitamina C smo veliko bolj izpostavljeni raznim okužbam. Najdemo ga v papriki, brokoliju, agrumih, kislem zelju, cvetači, brstičnem ohrovtu. Priporočen dnevni vnos vitamina C za odraslega človeka je 80 mg, to lahko dosežemo z običajno raznovrstno in uravnoteženo prehrano.

Vitamin D je steroidni hormon, ki nastaja v koži pod vplivom ultravijoličnih žarkov spektra B. Opravlja številne naloge, med drugim vzdržuje normalno delovanje imunskega sistema, zato je v kombinaciji z vitaminom C zelo pomemben pri preprečevanju okužb in raznih bolezni. Največ ga je v mastnih ribah, kot so losos, tuna, skuša, pomembno pa je tudi uživanje ribjega olja. Poleti je že petnajstminutna izpostavljenost vsaj rok in obraza soncu dovolj, da dobi naše telo dovolj vitamina D, premajhna izpostavljenost sončnim žarkom pa pomeni težavo jeseni in pozimi.

Prehranske potrebe se torej spreminjajo z letnim časom ter glede na izpostavljenost sončni svetlobi. Po najnovejših priporočilih potrebuje človeško telo v dnevih, ko ni sonca, 20 mikrogramov vitamina D. A raziskave kažejo, da ga odrasli v Sloveniji v jesensko-zimskem času s hrano zaužijejo na dan manj kot 3 mikrograme. Ker s hrano težko vnesemo v telo priporočljivo dnevno količino omenjenega vitamina, si lahko tisti, ki jim ga primanjkuje, pomagajo tudi s prehranskimi dopolnili. Zgornja varna meja za odrasle je 100 mikrogramov vitamina D na dan. Tudi vitamini skupine B nas varujejo pred različnimi okužbami. Njihovo pomanjkanje povzroči moteno rast in obnovo celic, kar upočasni tudi nastanek imunskih celic, posledično pa oslabljen imunski sistem.

Gibajte se in smejte se!

Redna telesna vadba izboljša srčno-žilno zdravje, niža krvni tlak, pomaga pri uravnavanju telesne teže in s krepitvijo imunskega sistema ščiti pred raznimi boleznimi. Pozimi smo lahko poleg zimskih športov aktivni na različne načine. Hoja ima pred drugimi telesnimi dejavnostmi kar nekaj prednosti, saj lahko hodimo kjer koli in kadar koli ter ne potrebujemo dodatne opreme. Zadostuje vsaj polurni sprehod tri- do štirikrat na teden. Pojdite v naravo ob vsaki priložnosti, nadihajte se svežega zraka. Redno si umivajte roke, če nimate dostopa do tekoče vode, pa uporabljajte razkužilo. Privoščite si dovolj spanca, približno 8 ur na noč. Odsvetovano je kajenje in pretirano uživanje alkohola. Pomembno je vzdrževanje primerne telesne teže in urejen krvni tlak, izogibanje stresu in pozitivna drža. Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki se veliko smejijo in so večinoma dobre volje, močnejši imunski sistem od drugih. Pozitivna drža in sončen pogled na svet namreč močno zmanjšata stres ter tako pozitivno vplivata na naš imunski sistem.

NE SPREGLEJTE ODLIČNIH VRTNARSKIH IN KULINARIČNIH PRIROČNIKOV. Polistate in naročite jih s klikom na spodnjo pasico.