Testenine, ki jih boste pripravili večkrat

11 januarja, 2023
0
0

Testenine so kar prave za to, saj lahko z njimi en dva tri pripravimo preproste jedi. Take z domačimi sestavinami in kakšno s police bližnje samopostrežne trgovine.

Rezanci s kostanjem in belgijskim radičem

Sestavine: 400 g širokih rezancev; za omako: 600 g belgijskega radiča ali vitlofa (približno 4 glavice), 80 g masla, 200 g kuhanega in olupljenega kostanja (lahko zamrznjenega), 1 žlica medu, 60 ml belega vina, 100 ml jušne ali zelenjavne osnove, sol, poper, 1 žlica oljčnega olja; za posip: 100 g kozjega sira

V kozici stopimo maslo in prilijemo žlico oljčnega olja. Dodamo na četrtine narezan radič. Posolimo, popopramo in pražimo približno 5 minut, da radič oveni in se robovi zapečejo.

Dodamo kostanj, nekaj ga lahko zdrobimo, da bo zgostil omako. Prilijemo vino in pokuhamo 2 minuti. Dodamo žlico medu in jušno ali zelenjavno osnovo.

Pokuhamo in v omako stresemo kuhane rezance, narahlo pomešamo. Preden ponudimo, potresemo s sveže naribanim kozjim sirom.

Recept je izbran iz knjige TA DOMAČE TESTENINE, ki jo lahko polistate in naročite s klikom na naslovnico. 

 Zvitki z lososom ali šunko

Sestavine: 6 srednje velikih listov svežega  rezančnega testa, 500 g rikote, 80 g naribanega parmezana, 300 dimljenega lososa v rezinah, 200 g kuhane šunke, sol, poper, muškatni orešček in drobnjak po okusu; in še: 500 ml bešamela, 30 g parmezana za posip

Rikoto zmešamo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom, drobnjakom in dodamo nariban parmezan. Vsak list svežega rezančnega testa položimo na desko in ga navlažimo z malo vode, da postane prožnejši.

Vsak list testa namažemo z  mešanico iz rikote in dodatkov ter nanj položimo rezine lososa ali šunke. Razrežemo ga na tri enako velike trakove, širine približno 5 cm. Vsak trak z rikoto in lososom ali šunko zvijemo v zvitek. Na dno pekača nalijemo malo bešamela. Nanj pokončno postavljamo en zvitek poleg drugega, vendar tako, da so lepo drug ob drugem, ne povsem stisnjeni. Prelijemo jih z vročim bešamelom, potresemo z naribanim parmezanom in pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj približno 20 do 25 minut, dokler zvitki po vrhu ne postanejo zlato rjavi.

Recept za rezančno testo

Sestavine: 500 g ostre moke, 5 jajc, nekaj žličk vode po potrebi

Moko najprej stresemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajce in ga z vilicami dobro umešamo v moko. To storimo z vsakim jajcem posebej. Če je testo presuho in se zelo drobi, mu dodamo nekaj kapljic vode. Pri dodajanju vode moramo biti pazljivi, saj je je hitro preveč. Testo gnetemo tako dolgo, da oblikujemo lep hlebček. Zavijemo ga v živilsko folijo in shranimo v hladilnik vsaj za pol ure, lahko pa tudi dlje.

Testo razdelimo na štiri dele, enega vzamemo in razvaljamo ročno ali s strojčkom za testenine na debelino približno 2 mm, preostale tri pa medtem znova zavijemo v folijo, da se ne izsušijo.