Kako sestavimo solato

17 januarja, 2023
0
0

Tako dobimo bogat uravnotežen in okusen obrok, ki je nasiten in zdrav obenem.

 Brstični ohrovt s kostanji

Sestavine: 500 g brstičnega ohrovta, 200 g kuhanega in olupljenega kostanja (lahko uporabimo zamrznjenega), oljčno olje, jabolčni kis, 1 žlica balzamičnega kisa, sol, poper

Brstični ohrovt očistimo, operemo, na spodnjem delu dvakrat zarežemo v obliki križa in ga skuhamo v slani vodi. Kuhanega preložimo v ledeno mrzlo vodo, da ohrani lepo zeleno barvo. Dodamo oljčno olje, jabolčni in balzamični kis ter po potrebi še sol in poper. Na koncu dodamo kuhan kostanj. Solato ponudimo k pečeni perutnini ali siru.

Solata z govedino

Sestavine: 3 rezine belega kruha, 200 g mlade govedine, 4 žlice olja, 75 g majoneze, 150 g jogurta, 1 strok česna, sol, poper, sladkor, 150 g mešane solate (endivija, radič, rukola), 1 avokado

Kruh narežemo na kocke in ga popečemo na dveh žlicah olja. Zmešamo majonezo, jogurt in sesekljan česen. Posolimo, popopramo ter po okusu dodamo ščepec sladkorja.

Na dveh žlicah olja popečemo govedino, narezano na centimeter široke rezance. Posolimo in popopramo. Mešano solato očistimo, operemo in odcedimo. Avokado olupimo in ga narežemo.

V skledo za solato stresemo narezano mešano solato, dodamo pečeno, na rezance narezano govedino, prelijemo s prelivom in premešamo. Nato dodamo narezan avokado in popečene kruhove kocke.

Zelena solata s piščančjim filejem

Sestavine: 200 g ovčjega sira, 400 g piščančjega fileja, 200 g mešane zelene solate, drobnjak, peteršilj, oljčno olje, sok 1 limone, sol, poper

Zeleno solato čistimo in operemo. Opran peteršilj operemo, osušimo in sesekljamo. Drobnjak narežemo in oboje zmešamo z limonovim sokom. Dodamo 1 do 2 žlici oljčnega olja. Sir narežemo na kocke. Piščančji file operemo, osušimo in narežemo na trakove ter ga popečemo na olju. Zeleno solato narežemo, jo damo v skledo, potresemo s sesekljanimi zelišči ter zabelimo z limonovim sokom in oljčnim oljem. Posolimo in popopramo. Dodamo sir in piščanca.

 Zelena solata s šunko in jajci

Sestavine: 1 glava zelene solate, 4 trdo kuhana jajca, 180 g šunke; za preliv: 1 vejica pehtrana, 0,5 dl vinskega kisa, 1 žlica gorčice, 1 dl sezamovega olja, sok polovice limone, 0,5 dl vode, sol, poper; in še: malo grobo naribanega parmezana

Šunko narežemo na tanjše rezine in te na rezance in jih v ponvi zlato rumeno zapečemo. Jajca olupimo in jih narežemo na četrtine. Drobnjak drobno sesekljamo. Nasekljan pehtran, sol, poper, kis in gorčico zmešamo. Počasi dodajamo olje, da dobimo gosto zmes.

Preliv razredčimo z vodo in limonovim sokom. Dodamo pehtran in znova dobro premešamo. Solatne liste razrežemo, jih dobro odcedimo in po potrebi posolimo. Solato prepojimo s pripravljenim prelivom. Naložimo jo na krožnik in obložimo z jajci in zapečeno šunko ter potresemo z naribanim parmezanom.

 

Ohrovtova solata

Sestavine: 600 g ohrovta, 200 g kuhanega olupljenega krompirja; za preliv: 60 g sončničnega olja, 1 dl vinskega kisa, 40 g šalotke, drobnjak, 1 žlica gorčice, sol, poper

Oprane liste ohrovta damo za 20 minut v osoljen krop. Liste odcedimo, ohladimo, narežemo na široke rezance in damo na krožnik. Ohrovtu dodamo še narezan krompir ter vse skupaj prelijemo s prelivom, za katerega dobro zmešamo olje, kis, sesekljano šalotko, narezan drobnjak, gorčico, sol in poper. Solato ponudimo k raznim pečenkam.