Zelenjavni in drugi pireji

25 januarja, 2023
0
0

Lahko na primer samo izboljšamo krompirjev pire: kilogramu kuhanega krompirja, narezanega na kocke, dodamo 1 dl sladke smetane in 3 žlice masla, ščep muškatnega oreščka, malo soli in popra ter ga močno zmešamo, lahko z električnim mešalnikom. Nazadnje vmešamo 3 rumenjake in znova premešamo. Pire pečemo v nepregorni pomaščeni posodi pri 200 stopinjah 10 minut, da postane povsem rahel in po vrhu malo zapečen. Jedilnik lahko popestrimo z raznimi pireji, kot je na primer odličen kolerabni pire z maslom in sladko smetano, pa cvetačni pire in pire iz leče, ki se izvrstno poda k divjačini.

Kolerabni pire

Sestavine (za 4 osebe): 600 g kolerabe, 2 korenčka, 35 ml stopljenega masla, 50 ml sladke smetane, sol in poper

Kolerabo olupimo, korenčka ostrgamo ter vse narežemo na približno enako veliko kose. Stresemo jih v kozico, zalijemo s hladno vodo in posolimo. Voda naj na zmernem ognju zavre, nato temperaturo znižamo in pustimo vreti približno 15 minut, da se zelenjava zmehča. Nato odcedimo vodo, zelenjavo pa pustimo na cedilu, da izpari para.

S tlačilko za krompir pretlačimo kuhano kolerabo in korenček do gladkega. Nato dodamo stopljeno maslo in sladko smetano. Posolimo in popopramo. Kolerabni pire ponudimo kot prilogo k mesnim jedem.

V kolerabni pire lahko umešamo tudi različna zelišča, zelo dobro se ujame s timijanom.

 

Pire iz leče

Sestavine: 3/4 kg leče, 50–60 g masla, 1 dl smetane, 1 rumenjak, poper

Namočeno lečo skuhamo v slani vodi, odcejeno pretlačimo, postavimo pod soparo in mešamo, da se zgosti. Dodamo maslo, smetano in rumenjak. Po okusu še dosolimo, popopramo in ponudimo. Tako pripravljena leča je odlična priloga k divjačini.

  Can Stock Photo

Cvetačni pire

Sestavine (za 4 osebe): 1 srednje velika glava cvetače, strok česna, 60 ml mleka, 1 žlica oljčnega olja, 15 g masla, ščep popra, ščep soli, 1 žlica na drobno nasekljanega drobnjaka (po želji)

Cvetačo očistimo, narežemo in kuhamo v slanem kropu, dokler se ne zmehča (okoli 15 do 20 minut). Cvetačo odcedimo, dodamo drobno nasekljan česen, oljčno olje, maslo, poper in mleko. Vse skupaj dobro premešamo s paličnim mešalnikom. Na koncu dodamo na drobno nasekljan drobnjak.

Veliko odličnih preskušenih receptov za jedi iz gomoljnic in korenovk boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/slastno-iz-korenin