Trikotniki z marelicami

25 januarja, 2023
0
0

Sestavine: 1 kocka kvasa Fala, 30 g kislega testa Fala, 500 g moke, 140 g mleka, 80 g masla, 60 g kisle smetane, 30 g sladkorja, 2 jajci, 1,5 male žličke soli; za nadev: 1 kg marelic (lahko iz kompota, odcejenih), 2–4 vrečke vaniljevega sladkorja (po želji), 1 jajce za premaz

Kvas raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo sol, moko, kislo testo, jajci, kislo smetano, sladkor in prilijemo raztopljeni kvas. Premešamo in med mešanjem postopoma dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo nekaj minut pri največji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo. Ko postane testo gladko, ga pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na 4 dele (ali 6, če želimo bolj tanko razvaljati). Testo pustimo nekaj minut počivati, v tem času marelice narežemo na koščke. Nato vsak kos testa razvaljamo v krog. Krog razrežemo na 4 dele in nato vsakega še na pol, da dobimo 8 delov – trikotnikov. V vsak trikotnik zarežemo 4 črte – po 2 na vsaki strani trikotnika vzporedno z daljšo stranico trikotnika. Na srednji del trikotnika od zunanjega roba proti konici posujemo koščke marelic, ki jih lahko rahlo potresemo z vaniljevim sladkorjem. Nato zavihamo testo z leve strani proti desni čez nadev in nato še z desne proti levi; pri tem se zarezane črte v testu malo razprejo. Enako oblikujemo vse druge trikotnike.

Trikotnike zložimo v pekač in jih pustimo vzhajati. Vzhajane premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno 15 minut v pečici, segreti na 175 stopinj.