Slastne jedi iz prosa

27 januarja, 2023
0
0

Proso ima v primerjavi z drugimi žiti več olja, bogatega z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ne vsebuje glutena in sodi med živila, ki pripomorejo k znižanju holesterola. Letošnje leto je je Organizacija združenih narodov razglasila za mednarodno leto prosa, kar zagotovo pomeni, da bo imelo znova pomembnejšo vlogo v vsakdanji prehrani. Upravičeno, saj je mogoče iz njega pripraviti številne okusne jedi. Izbrani recepti so iz knjige Proso, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas.

Prosene palčke

Sestavine: 500 g prosene bele moke, 500 g pšenične bele moke TIP 500, 35 g kvasa, 20 g soli, 30 g sladkorja, 110 ml olja, 440 ml vode

Vse sestavine (moki, sladkor, sol, olje in vodo) damo v večjo posodo. Kvas nadrobimo na koncu, ko smo dodali že vse sestavine. Iz sestavin zamesimo testo in ga razdelimo na manjše dele, iz katerih oblikujemo manjše hlebčke. Premažemo jih z oljem, da se ne osušijo. Hlebčke razdelimo na manjše dele, iz katerih zvaljamo tanke svaljke – pramene. Z nožem jih razrežemo na želeno dolžino, premažemo z vodo in pomočimo v semena ter odložimo na pekač. Pečemo jih 17 minut pri 200 stopinjah.

 

Prosena pica

Sestavine za testo: 130 g prosene bele moke, 370 g pšenične bele moke TIP 500, 10 g kvasa, 10 g soli, 5 ml oljčnega olja, 350 ml vode; za nadev izberemo sestavine po želji: paradižnikovi pelati (za okus malo suhih paradižnikov v olju), por, paprika, razne vrste sira, origano, šunko, tunino, slanino ali pršut

Moki dodamo kvas, sol in z vodo zamesimo gladko mehkejše testo. Proti koncu mesenja dodamo žlico oljčnega olja. Testo razdelimo v manjše hlebčke (150–200 g), jih premažemo z oljem in pustimo počivati 30 minut. Hranimo lahko pokrito s folijo v hladilniku več ur. Pred peko testo razvlečemo, položimo na pekač, nato pa testo obložimo z nadevom. Za nadev uporabimo izberemo sestavine, ki so nam najbolj všeč. Pečemo pri temperaturi od 200 do 250 stopinj približno 8 do 15 minut.

 

Hruškova skutna prosena pita

Sestavine: za biskvitno testo: 250 g polnozrnate prosene moke, 200 g bele pšenične moke TIP 500, 1 zavitek pecilnega praška (10 g), 370 g sladkorja, 3–4 jajca (200 g), 20 g kakava v prahu, 250 ml olja, 270 ml mleka

za skutni nadev: 500 g skute, 2–3 jajca (150 g), 70 g olja, 100 g sladkorja, 250 g navadnega jogurta, 40 g vaniljevega pudinga v prahu, 300 g svežih ali vloženih hrušk, 4 g cimeta, 1 zavitek vaniljevega sladkorja (10 g)

Za nadev zmešamo skuto, jajca, olje, sladkor, jogurt, puding in dobro premešamo ali stepamo v mešalniku ter primešamo narezane hruške s cimetom in vaniljevim sladkorjem.

Za biskvitno testo penasto stepamo jajca in sladkor. Dodamo olje in mleko ter dobro premešamo. Moki združimo, presejemo s pecilnim praškom in postopoma dodamo preostalim sestavinam. Maso gladko premešamo in razdelimo na dva dela. Enemu delu dodamo kakav.

Prvo belo polovico biskvitne mase nalijemo v pomaščen in z moko posut pekač v velikosti 40 × 30 cm. Nanj previdno v manjših kupčkih razporedimo skutni nadev s hruškami ter drugo polovico temne biskvitne mase, ki smo ji dodali kakav. S krožnimi gibi neenakomerno pomešamo biskvitni masi in nadev, da dobimo lepo marmorirano in večbarvno pito. Pečemo okrog 45 minut v pečici, segreti na 170 do 180 stopinj. Vročo pito lahko posujemo s sladkorjem v prahu.

V sezoni, ko dozorijo jagode, lahko namesto hrušk uporabimo te.

Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/proso-millet