Polna skleda pustnih sladkarij

17 februarja, 2023
0
0

Ajdove miške

Sestavine: 150 g navadne ajdove moke ali tatarske ajdove moke, 150 g pšenične bele moke tip 500, 70 g surovega masla, 2 rumenjaka (40 g), 1 jajce (50 g), 50 g sladkorja, 50 g rozin, 200–300 mlačnega mleka, 2 g soli, 15 g kvasa, 2 žlici ruma, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, lupinica biolimone ali biopomaranče (po želji), kandirano sadje, olje za cvrenje, mleti sladkor za posip

Iz dveh žlic bele moke, zdrobljenega kvasa, žličke sladkorja in štirih žlic toplega mleka pripravimo kvasni nastavek. Pokritega damo na toplo, da vzhaja. Ajdovo moko poparimo z decilitrom vrelega mleka, dobro premešamo, ohladimo in ji dodamo pšenično moko. Sladkor, rumenjake, sol, rum, vaniljev sladkor, limonino lupinico in preostalo mleko stepamo in segrevamo nad soparo do 20 stopinj. Primešamo raztopljeno maslo.

Obe vrsti moke združimo s kvasnim nastavkom in jajčno maso. Zamesimo testo, ki mora biti gladko in prožno. Lahko uporabite nastavek za gnetenje, da vmešate čim več zraka, vendar pazite, da testa ne segrevate preveč. Testo mora biti gladko in penasto. Nazadnje vmešamo še rozine. Pokrito postavimo na toplo, da vzhaja od 15 do 30 minut, vendar ne sme biti preveč vzhajano.

Olje za cvrenje segrejemo na 160 do 180 stopinj. Miške vlagamo v olje z žlico, da pokrijejo vso površino maščobe, ne da bi se med sabo stikale, ko vzhajajo v olju. Med cvrenjem miške obrnemo, ko je spodnja stran pečena. Pečene odcedimo. Na koncu še tople potresemo z mletim sladkorjem, ki smo mu dodali vaniljev sladkor.

Sladki pustni rezanci

Sestavine: 180 g moke, 2 jajci, 40 g sladkorja v prahu, lupinica biopomaranče ali biolimone, ščepec soli, olje za cvrenje, sladkor v prahu za posip

V skledo stresemo moko, ji dodamo jajci in sol ter z rokami hitro pregnetemo, dokler ne dobimo gladkega testa. Testo prenesemo na rahlo pomokano površino in ga gnetemo 5 minut. Potem ga damo v skledo, pokrijemo s folijo za ohranjanje svežine in pustimo počivati v hladilniku približno 20 minut. Testo vzamemo iz hladilnika, ga znova pregnetemo in razvaljamo, da bo čim tanjše. Iz tankega testa oblikujemo pravokotnik in ga v celoti posujemo s sladkorjem v prahu. Nastrgamo lupinico pomaranče (ali limone ali obojega) in jo porazdelimo po vsej površini. Pravokotnik razvaljanega testa po daljši strani zvijemo. Zvitek zavijemo v folijo za ohranjanje svežine folijo in ga za približno 20 minut shranimo v hladilnik. Potem vzamemo zvitek iz hladilnika in ga narežemo na nekaj milimetrov debele rezine. V globoki ponvi s tankimi stenami segrejemo obilo olja za cvrenje in v njem ocvremo pustne rezance. Ocvrte odlagamo na vpojno papirnato brisačo in jih v potresemo s sladkorjem v prahu.

Žepki z vaniljevo kremo

Sestavine (za 15 žepkov): 250 g moke, 1 jajce, 120 g rikote, 100 g sladkorja, 2 žlici poljubnega likerja (ali mleka); za kremo: 4 rumenjaki, 500 ml mleka, 120 g sladkorja, 40 g koruznega škroba, 1 vaniljev strok, olje za cvrenje, mleti sladkor za posip

Pripravimo testo: v skledi zmešamo rikoto z jajcem in sladkorjem. Dodamo liker ali mleko in zmešamo. Dodamo še moko. Hitro ugnetemo z rokami, tako da dobimo enotno testo. Preložimo ga na pomokano delovno površino in pregnetemo, da dobimo gladko in kompaktno testo. Testo zavijemo v prosojno folijo za ohranjanje svežine in pustimo počivati 30 minut na sobni temperaturi.

Medtem pripravimo kremo. Mleko in vaniljev strok damo v kozico in segrevamo na šibkem ognju. V skledi zmešamo rumenjake s sladkorjem. Ko narastejo, dodamo koruzni škrob in znova mešamo, dokler ni zmes gladka in brez grudic. V skledo prilijemo še toplo mleko, iz katerega smo odstranili vaniljev strok, in premešamo. Vse skupaj prelijemo nazaj v kozico in postavimo šibek ogenj. Mešamo, dokler se popolnoma ne zgosti, in pustimo, da se povsem ohladi.

Naredimo žepke. Potem ko je testo dovolj počivalo, ga tanko razvaljamo in odrežemo robove, da dobimo 5 pravokotnih listov testa. Na polovico vsakega nanesemo 3 kupčke kreme, kot bi delali torteline. Prepognemo prazno polovico testa brez kreme, s prsti utrdimo robove okoli kreme, da dobimo 3 žepke, in jih narežemo. Segrejemo olje in v njem žepke ocvremo. Polagamo jih na papirnato kuhinjsko brisačo, da se odcedi odvečna maščoba. Potem jih obilno potresemo s sladkorjem v prahu.

Fritule

Sestavine: 120 g gladke moke, 120 g ostre moke, 1 zavitek pecilnega praška, 2 jajci, 80 g sladkorja v prahu, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 150 g jogurta, ščepec soli, 50 g rozin, 1 žlica travarice, olje za cvrenje, sladkor v prahu za posip

Obe vrsti moke presejemo s pecilnim praškom. Jajci umešamo s sladkorjem v prahu, vaniljevim sladkorjem, dodamo jogurt in ščepec soli ter previdno primešamo presejani moki, da ne nastanejo grudice. Nato dodamo še rozine in travarico. Olje segrejemo do temperature, pri kateri se košček belega kruha hitro obarva zlato rumeno. S čajno žličko zajemamo testo za fritule in ga pomakamo v vroče olje. Med cvrenjem fritule obrnemo, in ko se na obeh straneh obarvajo zlato rumeno, jih lahko s penovko vzamemo iz olja. Odlagamo jih na krožnik, prekrit s papirnato brisačo, ki vpije odvečno maščobo. Preden jih ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.