Palačinke s sadjem

24 februarja, 2023
0
0

Jogurtove palačinke z marelicami

Sestavine (za 6 palačink) za testo: 1 lonček navadnega jogurta, 1 jogurtov lonček mleka, 1,5 jogurtovega lončka moke, 1 jajce, 2 žlici olja, ščepec soli, olje za peko; za nadev: 1 pločevinka mareličnega kompota, 2 žlici mareličnega likerja; za okrasitev: mandljevi lističi

Naredimo palačinke: V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljano jajce in ščepec soli. Med mešanjem postopoma dodajamo mleko in jogurt in nazadnje še olje.
Vse sestavine zmešamo v redko testo in ga pustimo počivati vsaj 15 minut. Spečemo palačinke.
Pripravimo nadev: Marelice odcedimo in narežemo na tanke krhlje. Damo jih v posodo in prelijemo s sokom iz kompota in mareličnim likerjem. Pustimo jih stati vsaj 15 minut.
V teflonski ponvi (brez maščobe) nekoliko popražimo mandljeve lističe. Na sredino vsake palačinke damo 2 žlički nadeva in palačinko zavijemo v žepek ter potresemo z mandljevimi lističi.

Flambirane palačnike v pomarančni omaki

Sestavine (za 10–12 palačink): za testo: 3 jajca, 250 g moke, 1 dl mineralne vode, 4 dl mleka, 3 žlice olja, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, ščepec soli, olje za peko; za omako: 2 sočni pomaranči, 125 g masla, 60 g sladkorja, ščepec naribane lupinice biopomaranče; za flambiranje: 3 žlice konjaka, 1 žlica pomarančnega likerja

Najprej spečemo palačinke. V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca, ščepec soli in vaniljev sladkor. Med mešanjem postopoma prilijemo mleko in mineralno vodo, nazadnje pa še olje. Pazimo, da je testo gladko, brez grudic, pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut.
V ponev za vsako palačinko posebej vlijemo malo olja, nanjo nalijemo testo. Med vlivanjem testa ponev obračamo, da se testo lepo razleze in so palačinke čim tanjše. Vsako palačinko pečemo pri zmerni temperaturi toliko časa, da med stresanjem ponve po njej drsi, potem jo
obrnemo in spečemo še na drugi strani.
Naredimo omako: Pomarančni sok skupaj s sladkorjem, naribano pomarančno lupinico in maslom segrevamo v ponvi. Ko zavre, ga kuhamo še 5 minut.
Prvo palačinko položimo na ponev s pomarančno omako. Prepojimo jo z omako in zložimo v trikotnik. To palačinko odrinemo na rob ponve, v omako pa položimo naslednjo. Enako pripravimo vse palačinke. Na koncu palačinke flambiramo: v kozici segrejemo konjak in pomarančni liker, prelijemo čez palačinke v ponvi in prižgemo z vžigalico. Palačinke ponudimo takoj. Flambiramo jih pred gosti!