Zimske marmelade

24 februarja, 2023
0
0

Zakaj ne bi vkuhali nekaj kozarčkov goste, lepo dišeče marmelade? Če vam ugajajo začimbe, lahko okus marmelade obogatite tudi z njimi, na primer cimetom ali ingverjem, kar vam je pač najbolj všeč.

Limonova marmelada

Sestavine: 1 kg biolimon, 700 g sladkorja, 1 dl vode

Limone umijemo in jim z lupilnikom za krompir odstranimo lupino ter jo narežemo na tanke rezance. Limonam odstranimo tudi belo lupino in pečke. Oboje damo v krpico iz gaze in jo tesno zvežemo. Limonovo meso gladko zmeljemo v multipraktiku.
V posodo za kuhanje damo limonovo kašo, vodo in vrečko z limonovo lupino in pečkami ter zavremo. Med mešanjem kuhamo 5 minut. Nato vrečko odstranimo, dodamo sladkor, premešamo, da se raztopi, in znova zavremo. Dodamo na rezance narezano limonovo lupinico. Kuhamo približno 1 uro ali dokler se marmelada ustrezno ne zgosti.
Gostoto preverimo z želiranjem na krožniku, ohlajenem v zamrzovalniku. Na krožnik damo žličko marmelade. Ko povlečemo s prstom skoznjo, se vmes naredi prazen prostor.
Marmelado vlijemo v prej ogrete kozarce. Zapremo jih ohladimo in opremimo z nalepkami.

Marmelada iz zamrznjenega jagodičja

Sestavine: 400 g zamrznjenih malin, 300 g zamrznjenih borovnic, 300 g zamrznjenih robidnic, 5 dl vode, 125 ml limonovega soka, 850 g sladkorja

Zamrznjeno sadje zmešamo z vodo in pretresemo v posodo za kuhanje. Kuhamo, dokler ne zavre, nato znižamo temperaturo in pokrito kuhamo 20 minut. Občasno premešamo, da se ne bi prismodilo ali prekipelo. Nato dodamo sladkor, mešamo, da se raztopi, in znova zavremo. Nepokrito kuhamo še 20 minut. Občasno premešamo. Na koncu vmešamo v marmelado še limonov sok.
Gostoto marmelade preskusimo enako, kot je navedeno v prejšnjem receptu. Ko bo dovolj gosta, jo odstavimo z ognja in še vročo nadevamo v vroče, čiste kozarce. Zapremo jih, ohladimo in opremimo z nalepkami.

Can Stock Photo
Pomarančna marmelada

Sestavine: 2,5 kg biopomaranč 2,5 kg sladkorja, 4 žlice žganja (za aromo, po želji)

Dan pred pripravo marmelade pomaranče umijemo, osušimo in z vilicami preluknjamo po vsej površini: luknjice bodo pomagale odstraniti grenak okus iz pomaranč. Namočimo jih v vodo Namočene naj bodo 24 ur, v tem času vodo večkrat zamenjamo.
Potem vzamemo pomaranče iz vode, jih tanko olupimo, tako da na lupini ne bo spodnje bele lupine. Oranžno lupino narežemo na zelo tanke trakove, pomarančno meso pa na koščke. Oboje stresemo v kozico in kuhamo 1 uro. Nato dodamo sladkor, mešamo dokler se ne raztopi, in kuhamo še 3 ure. Prilijemo žganje (po želji), premešamo, in ko postane marmelada dovolj gosta, želatinasta, lahko na krožniku preizkusimo, ali je dovolj kuhana.
Napolnimo jo v vroče kozarce, jih nepredušno zapremo in opremimo z nalepkami, na katerih sta označena vrsta shranka in datum, ko smo ga pripravili.

Za pomarančno marmelado izberemo ekološke pomaranče, jih temeljito operemo, naredimo vanje luknjice in jih 24 ur namakamo v vodi, ki jo večkrat zamenjamo. Tako marmelada ne bo imela grenkega okusa.