Mehko pecivo z vaniljevo kremo

27 februarja, 2023
0
0

Sestavine: 1 kocka kvasa Fala (za sladko testo), 600 g moke, 40 g sladkorja, 0,5 dl tekočega jogurta, 0,5 dl olja, 2 jajci, 1 žlica ruma, 1,5 žličke soli; za nadev: 0,5 l mleka, 1 vrečka vaniljevega pudinga, 1 žlica jedilnega škroba (Gustin), 2 rumenjaka, 2 žlici sladkorja, 2 beljaka, 1 žlica ruma, 3 žlice sladkorja, 100 g rozin, pomarančna lupinica, jajce za premaz

Kvas raztopimo v mlačnem mleku, v posodo odmerimo sol, moko, sladkor, rum, dodamo jajci in raztopljeni kvas. Zamešamo v testo in med mešanjem dodajamo olje po kapljicah. Na začetku mešamo počasi, nato nekaj minut pri največji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem testo pokrijemo s folijo za ohranjanje svežine, ga postavimo na toplo in pustimo vzhajati.
Škrob, puding in 2 žlici sladkorja zmešamo skupaj, dodamo deciliter mleka, 2 rumenjaka, premešamo in zakuhamo v vrelo mleko. Ob stalnem mešanju kuhamo 10 minut.
Beljaka stepemo, med mešanjem postopno dodajamo sladkor in proti koncu še rum, tako da dobimo čvrst sneg, ki ga s pomarančno lupinico vred vmešamo v topel puding. Nadev ohladimo.
Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato ga razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom, posujemo z rozinami in zvijemo v zvitek.
Odrežemo 3 koščke zavitka približno 4 cm dolžine in jih pokončno postavimo na sredino okroglega pekača. Preostali zavitek razrežemo na trikotne rezine (na eni strani široke približno 4 cm, na drugi strani špica) in te zložimo okrog rezin na sredini, da zapolnimo cel pekač. Pecivo premažemo s stepenim jajcem in ga damo znova vzhajati. Vzhajano pecivo prestavimo v vročo pečico in pečemo 45 minut pri 180 stopinjah. Če površina prehitro temni, ga prekrijemo z aluminijevo folijo.