Dvakrat slastno pripravljeno meso!

3 marca, 2023
0
0

Dušen goveji vrat s suhimi slivami in slivovko

sestavine (za 4 osebe): 1,2 kg mladega govejega vratu, 2 korenčka, 2 manjši čebuli, 1/4 srednje velike zelene, 6 suhih sliv brez koščic, 1 dl rdečega vina, sol, poper, 0,5 dl olja, 0,5 dl slivovke

Meso posolimo, popopramo in opečemo v kozici. Dodamo na grobo narezano zelenjavo in popražimo. Zalijemo z vodo, dodamo suhe slive ter pokrijemo in dušimo. Ko se meso zmehča, ga vzamemo iz kozice, prilijemo vino in še malo pokuhamo, nato pa zmeljemo s paličnim mešalnikom. Če je treba, dodamo malo maslene kocke.
Meso postavimo nazaj, da se dobro pogreje, in pripravimo štiri tople krožnike. Meso prenesemo na desko. V omako zlijemo slivovko in pustimo, da alkohol povre. Meso po širini razrežemo na 8 kosov jih razdelimo na krožnike ter do polovice mesa prelijemo z omako. Zraven ponudimo gluhe štruklje ali kruhov cmok.

Zvitki z mortadelo in peteršiljem

Sestavine (za 5 oseb): 10 tankih rezin svinjine, 70–80 g mortadele, 2 veliki žlici naribanega parmezana, 1 jajce, česen, peteršilj, 1 velika žlica drobtin, 1 šalotka, pol kozarca paradižnikove pasate, 1 kozarec juhe, malo olja

Rezine mesa obrežemo in potolčemo, da postanejo tanjše. V mešalnik damo mortadelo, peteršiljeve lističe, strok česna in zmeljemo na drobne koščke. Mešanico stresemo v skledo in dodamo jajce, sir in drobtine ter zmešamo.
Na vsako rezino svinjine porazdelimo žlico nadeva, ga nekoliko pogladimo z žlico, da se malo vtisne, nato pa rezine zvijemo v majhne rulade in vsako po dolgem zapremo z zobotrebcem, zvijemo ter pritrdimo z zobotrebcem.
Šalotko drobno nasekljamo, jo stresemo na malo segretega olja, pustimo, da se zmehča, po potrebi dolijemo malo juhe. Nanjo položimo mesne zvitke in jih z obeh strani zapečemo. Dodamo paradižnikovo pasato, kuhamo in po potrebi dodamo juho. Po približno 15 minutah bodo pripravljeni zvitki skuhani. Ponudimo jih s kuhanim krompirjem, ki smo ga začinili s soljo, česnovim oljem in nasekljanimi lističi peteršilja in dobro zmešali.

Namesto svinjinjskih zrezkov lahko uporabimo tudi goveje ali perutnino.