Kako lahko uporabimo svež rožmarin z vrta

3 marca, 2023
0
0

Svež rožmarin, limonov sok in česen so tri preproste, a aromatične sestavine, ki jih dodajamo jedem, bodisi krompirju, testeninam ali mesu.

Pečeni krompir z rožmarinom in česnom

Sestavine (za 4 porcije): 1 kg srednje kuhanega krompirja, olupljenega in narezanega na 1 cm debele rezine, 3 žlice oljčnega olja, 5–6 vejic rožmarina (dolgih približno 5 centimetrov), 4 veliki stroki česna, olupljeni in strti, sol, poper

Pečico segrejemo na 230 stopinj. Sestavine premešamo z 1 čajno žličko soli in 1/2 čajne žličke popra. Na krhlje ali koščke narezan krompir razporedimo po pomaščenem vročem pekaču, dodamo strti česen in rožmarin ter pečemo 20 minut. Krompir z lopatico obrnemo, tako da krompir z roba pekača, ki še ni dovolj zapečen, razporedimo na sredino, zlato zapečenega iz sredine pa na rob. Pečemo še 15 minut, nato krompir znova obrnemo. Pečemo ga še 10 minut, dokler ne postane zlatorjav in pečen, robovi pa hrustljavi.

Piščančje prsi z rožmarinom in limono

Sestavine: 2 kosa piščančjih prsi (330 g), 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žlička posušenih lističev origana, ½ žličke dimljene paprike, 1 žlica limonovega soka, 4 rezine limone, 6 strokov česna, sol, mleti poper; in še: 5 rezin limone in 4 vejice svežega rožmarina za okras

Piščančje prsi v skledi začinimo z oljčnim oljem, posušenim origanom, dimljeno papriko, limonovim sokom, česnom, rezinami limone, soljo, poprom in rožmarinom. Vse dobro premešamo. Skledo pokrijemo s folijo za ohranjanje svežine in pustimo v hladilniku vsaj 30 minut. Če je le mogoče, pa piščanca mariniramo od 2 do 3 ure, ali pa ga mariniramo čez noč, ne da bi dodali limonov sok in rezine – dodamo ju šele 3 ure, preden bomo piščanca spekli. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Piščančje prsi položimo na pekač in jih pečemo 15 minut. Potem jih obrnemo in pečemo še od 10 do 15 minut.
Pečenega piščanca okrasimo z vejicami svežega rožmarina in rezinami limone.

Poleg ponudimo riž ali krompirjev ali cvetačni pire in seveda solato.

S klikom na naslovnico polistajte in naročite knjigo MEDITERANSKA ZELIŠČA.