Sladka dvojica: banane in čokolada

7 marca, 2023
0
0

Čokoladno-bananin kolač

Sestavine: 3 jajca, 2 zreli banani, 180 g sladkorja, 180 g moke, 1 vrečka pecilnega praška, 60 g sončničnega olja, 60 g mleka, 100 g temne čokolade

Jajca stepemo s sladkorjem, da zmes nekoliko naraste, postane svetla in se v njej naredijo mehurčki. Počasi dodajamo olje in ga dobro premešamo, nato pa dolijemo še mleko sobne temperature. Moko presejemo s pecilnim praškom in jo po malem rahlo dodajamo jajčni zmesi, tako da kuhalnico, pomočeno v testo, dvigujemo. Nazadnje dodamo na grobo narezane banane in grobo nasekljano čokolado.
Vse skupaj prenesemo v namaščen in pomokan tortni model ali pa obložen s papirjem za peko in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 40 do 45 minut.

Čokoladne banane na palčkah

Sestavine za 4 porcije: 4 banane, 50 g sladkorja, sok 1 limone ali 1 majhen kozarec likerja (kirsch, maraskino ali brandy), približno 250 g stopljene čokolade (količina se lahko spreminja glede na debelino obliva), 25 g masla

Banane olupimo in jih glede na velikost razdelimo na dva ali tri kose. Razporedimo jih po pekaču, pokapamo z limonovim sokom ali likerjem in potresemo s kristalnim sladkorjem. Vsaj za eno uro shranimo v zamrzovalnik, da rahlo zamrznejo.
Nato stopimo čokolado v vodni kopeli. Ko se povsem stopi, ji dodamo košček masla in vse skupaj premešamo.
Koščke banan nataknemo na palčke in enega za drugim pomakamo v čokolado. Med pomakanjem jih vrtimo, da se čokolada enakomerno porazdeli. Oblite koščke banan nekoliko podržimo nad čokolado, da se odtečejo, potem pa jih potresemo s prepraženimi nasekljanimi lešniki in zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko.
Banane, oblite s čokolado, postavimo v zamrzovalnik in pustimo v njem vsaj nekaj ur. V zamrzovalniku jih lahko hranimo tudi več tednov. Če jih nameravamo shraniti za dlje časa, pa jih zamrznemo, spravimo v nepredušno zaprto posodo in tako shranimo v zamrzovalnik.

Če bodo čokoladne banane na palčki jedli otroci, ne uporabljajte likerja, temveč le limonov sok in sladkor, da ne bodo počrnele.