Torte in tortice, rahle kot dih

12 maja, 2023
0
0

Jogurtove tortice z gozdnimi sadeži

Sestavine: biskvit: 3 jajca, 100 g sladkorja, 120 g moke, 2 kavni žlički pecilnega praška, 50 ml vode

Jajca, sladkor in vodo stepamo, da dobimo penasto maso. Rahlo primešamo presejano moko s pecilnim praškom. Maso tanko namažemo v dve plasti na papir za peko in pečemo osem minut v pečici, segreti na 200 stopinj. Biskvit s papirjem takoj odstranimo s pekača in ohladimo.

jogurtova krema: 500 g grškega jogurta, 8 listov želatine, 5 dl sladke smetane, 120 g sladkorja, 2 vrečki vaniljevega sladkorja

Želatino namočimo v mrzli vodi in jo raztopimo z dvema žlicama jogurta. Jogurt, kristalni in vaniljev sladkor dobro premešamo, da se ves sladkor raztopi. Primešamo stopljeno želatino in stepeno sladko smetano.
gozdni sadeži: 450 g mešanih gozdnih sadežev, 80 g sladkorja, 4 liste želatine, malo mešanice sladke vode in vodke z okusom gozdnih sadežev za vlaženje
Gozdne sadeže s sladkorjem zmeljemo v mešalniku in pretlačimo skozi cedilo. Želatino namočimo v mrzli vodi in raztopimo z dvema žlicama sadnega pireja ter primešamo preostalemu pireju.
Na pladenj postavimo pravokoten okvir. Prvo plast biskvita odstranimo s papirja za peko in postavimo v okvir. Malo ga pokapamo z mešanico sladke vode in vodke z okusom gozdnih sadežev ter nanj vlijemo dve tretjini jogurtove kreme. Kremo enakomerno poravnamo in po njej prelijemo pire iz gozdnih sadežev. Z vilicami marmoriramo kremo in jo pokrijemo z drugo plastjo biskvita. Tudi to plast biskvita malo pokapamo s sladko vodo in vodko ter nanjo namažemo preostalo jogurtovo kremo.
Tako pripravljeno rezino damo za nekaj ur v hladilnik, lahko tudi čez noč. Potem jo narežemo na manjše koščke, ter vsakega okrasimo z malo stepene sladke smetane in – ko bo sezona – tudi s svežimi gozdnimi sadeži.

Maskarponejeva torta z višnjami

Sestavine: 200 g zmletih biskvitnih piškotov, 150 g masla, 100 g mandljevih lističev, 200 g svežega sira maskarpone, 100 g sladkorja, 1 vrečka utrjevalca za smetano, 250 g sladke smetane, 1 vrečka preliva za torte, 1 kozarec vloženih višenj (približno 500 g)
V posodi raztopimo maslo in vanj vmešamo zmlete biskvitne piškote. Zmes nato nadevamo in vtisnemo v tortni model s premerom 26 centimetrov. Mandljeve lističe enakomerno potresemo po piškotnem dnu v tortnem modelu. Vse skupaj odstavimo in pustimo, da se ohladi.
Smetano stepemo skupaj s sladkorjem in utrjevalcem. Gladko vmešamo mehki maskarpone in zmes nato nadevamo v tortni model na pripravljeno piškotno dno.
Odcedimo višnje in prihranimo sok. Nato jih enakomerno razporedimo po površini torte. Iz soka in tortnega preliva naredimo žele po navodilu z vrečke. Višnjev žele še tekoč prelijemo kot zadnjo plast po vrhu torte. Nato jo shranimo v hladilnik vsaj za dve uri, da se popolnoma strdi.

Veliko receptov slaščičarske mojstrice Alenke Kodele boste našli na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/nedeljske-praznicne-sladice