Vreme Naročite se
Zgodba za kratek počitek
V zgodbi Bojana Bizjaka se zanimivo pretaka tretjeosebni pripovedovalec v prvoosebnega in nato znova v tretjeosebnega.
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Četrtek, 18. maj 2023 ob 11:10

Odpri galerijo

Can Stock Photo

Ob branju se potopimo v svet glavnega junaka in njegovo globoko navezanost na domačo zemljo. Vsak del njegove poti – travnik, sledovi vrta, kolovoz, klanec, domača njiva, senožet – mu sproža v spominu neko drugo sliko iz preteklega življenja. Pred nami kot po čudežu vstajajo podobe in se sestavljajo v zgodbo. In potem so tu roke, ki se jih trdovratno držijo sledovi prsti. Nič ni bolj prvinskega, bolj našega, kot je domača zemlja. Z njo smo nepreklicno povezani.
V. K.

Zemlja za nohti

Cvrčanje ptičjega petja se razobeša nad travnikom. Mirko stoji in gleda oddaljene senožeti, že rahlo zaraščene in spotegnjene daleč v naročje gozda, tako ihtavo razraslega, da ga to ne čudi več. Ujame se v misli, kar stoji. Že trideset let hodim sem gor, prej pa Nemčija, tovarna, mrak … O, ko so bili še mati živi. In spomnim se dne, ko sem z diplomo na gradbeni fakulteti prišel domov, še v ponošenih čevljih, takrat modnih, špičastih, rdečih – kakšen sem bil. Nekakšen vaški frajer in prvi v našem zaselku z diplomo. Pa sem mislil, da bom kar mali šef. Gradbišča, slaba organizacija, kradli so. Naveličal sem se tega, pobral sem se in šel v veliko tovarno, kjer so delali betonske izdelke … Trideset let sem delal, zdaj pa … Čakam, na kaj. Glej, maj, vse zeleno, naš travnik v najemu. In tam je bil vrt, velik, tisti … Kot da spet vidim mamo in brata in sestro in očeta. Mama se sklanja, tolče. Njene gredice, čisto po gradbeniško … Z napeto vrvjo je označevala, do kod sme seči biti katera. Te njene majske priprave. Tu zgoraj se s setvijo ne mudi, ne. Tja do sredine maja je čas, da vse postoriš. Fižol, radič, dve vrsti solate, korenje, čebula, česen pa še nizki fižol …
Saj ne vem več, kaj vse je mama sadila in sejala, v glavnem … vsega je bilo. In ko sem v Nemčijo nesel domači fižol in nekaj čebule – kakšen zaklad je bil to, ko sem si neko soboto skuhal domači fižol in dodal jajca pa domačo čebulo. Lahko bi šel v restavracijo, a sem bil zadovoljen s tistim, kaj zadovoljen, pijan od tistega. Domači okus, domači okus, naš fižol, domača čebula. Na, pa zdaj poglej, niti ni več videti, kje je bil vrt; malo že še, no, tisti rob, tam je trava privzdignjena. Sosed pase, pa krave vse potlačijo, tako izginjajo ti robovi, od njive od vrta. Njiva, žitni snopi, še zadnji, tam, kaj vem leta 1980. Takrat je bilo. Prišel sem na krajši dopust, bahal sem se s fotoaparatom in posnel žanjice. Tiste fotografije, kakšno vrednost imajo danes, bog se usmili, ga stresa.
Premakne se na kolovoz, da bi šel vse do gozda in se nadihal. Žanjice, žanjice, mu žge v glavi. Živo vidi tiste ženske, ena je bila celo v modri trenirki, si misliš, v trenirki – sinovi, raztegnjeni, ker je sin treniral, nogometaš je bil, kar dober, leto dni starejši od mene, na, pa ga ni več … Res je bil dober, spreten, trmast, pilot, pa … Vidim njegovo kuštravo glavo, slišim njegov smeh, vidim ga, kako spi na žogi v razredu pri zgodovini. Oh, tisto, sedmi razred … Ko ga je učitelj vprašal, kaj je bilo pomembnega leta 1903, je rekel, da se je takrat rodila njegova stara mama. Take je imel, naš Lojzi … In dobro mu je šlo risanje, tudi tehnično. Joj, nekoč sem pozabil doma skico za tehnični pouk. Pa mi je na hitro narisal in sem oddal. Rešil sem se. In ko smo igrali zadaj za šolo, ni ga bilo, ki bi ga ustavil, ni ga bilo. Slalom je vozil z žogo med nami, enkrat pa, direktno v zbornico na pladenj s kavo, o bog. Ravnateljica je zaplenila žogo, vsi smo dobili neke kazni. In potem so krajani le izglasovali, da se ob šoli uredi igrišče, pa se je uredilo.
Danes, danes je seveda drugače, šola je nova, igrišče, telovadnica, samo otrok je manj v vseh petih vaseh tu zgoraj. In Anika … hči nekega … Njene črne oči, o katerih sem sanjal. Nič, pismo sem ji poslal, dal njeni starejši sestri, ki je delala v gostilni in … Škandal je bil, ker je sestra pismo odprla, ga prebrala, potem so pa vsi vedeli, da sem se zaljubil v Aniko. O tisti maj, osmi razred. Kako sem jo gledal, tam na robu igrišča. Kaj je bilo z njo potem, kmalu se je poročila, takoj po osemnajstem rojstnem dnevu, sin se ji je ubil z motorjem, ta novica me je našla tudi v Nemčiji. Saj sem jo še videval, a je plamen ugasnil, je. Prišle so druge, tiste v Nemčiji in potem moja Silva.
Ah, spomini, spomini, odkimava in lovi sapo, ker je klanec kar strm in razrit od aprilskih nalivov. Ob panju stare smreke se ustavi. Nobene smreke ni več, vse so požagali, morali so jih, premišlja. Pogleda proti stari garaži, ki zdaj čaka, da se bo stopila z mladim bukovjem.
Moja prva gradbena preizkušnja, se nasmehne. Vaščane je zanimalo, kako bo zidal nekdo, ki študira za gradbenega inženirja. O, ja pa mi je šlo, lepo počasi. Pomagal mi je stari oče, ki se je spoznal na zidarijo, oče niti ne, on je bil gozdar. In on je navijal, da bi študiral gozdarstvo, pa me ni prepričal, ne. Že kot otrok sem delal ceste v kupu peska, zidal hiške, mostove, skakalnico v snegu. Sploh ni bilo vprašanje, kaj bom študiral po gimnaziji, ne, nikoli ni bilo dvoma. Kmetija, ah, kaj bi jaz tu. Vse je premajhno, največ za dve kravi, največ. In njiva in vrt, gozda dva hektara. Kaj bi s tem, kaj bi. Vem, da sem se od vsega že zdavnaj odtrgal. Hišo imam v mestu, vnukinjo, vnuka … Ah no, nihče ne bo več tu kmetoval, mrtvo je, oddano, najemnik bo še vztrajal, njegov sin tudi. In popravilo hiše, očetova želja. Pa smo jo, maj je bil, mama, mama … melje Mirko v mislih in se le odpravi do vrha hriba, kjer se gozd sklene in se razpotegne pod hribovje. Naprej je pelje samo ozek kolovoz, predviden, da bo razširjen v gozdno cesto.
Majske sence ga zalivajo in tesnijo. Šum vetra otresa mlado listje in pušča razpihane veje, da skoznje plane sonce, ki je že pregrizlo severno oblačje – napoved je že taka, da je možnost neviht. Počasi gre naokrog, da bi prišel do razgledišča. In se ustavi. Pod njim se razlije strma senožet in razpadajoča hiša ob gozdu. Kolovoz se beli med mlado travo, rumen grm se je obupno razrasel. Najemnik je obljubil, da bo na jesen počistil grmovje za hišo in odstranil tudi tisti grm, pa ga ni. Ja, takrat smo hišo za silo popravili, po očetovi smrti. Betonske plošče, sam sem preračunal statiko in določil, kakšne plošče bodo. To bo še dolgo vezalo hišo skupaj, ampak streha, streha je pa dotrajana in zamaka. Ne moremo se zmeniti, kdo bi plačal popravilo, teta noče, sestrična noče, jaz nočem. Tako je to, če ima hiša več gospodarjev, jaz sem lastnik dveh tretjin, teta spodaj tretjine, soba, kuhinja, souporaba garaže, kleti, podstrešja. Kaj bi s tem. Oni navijajo, da bi hišo kar podrli in naredili novo, sodobno počitniško hišo. Smotrno bi bilo, a sem preveč čustveno navezan na to. Ne morem, ne morem. Ne bi zmogel pogleda na to, kako rušijo hišo, kako je ni več. Ne, tega ne bi zmogel. Dokler bom jaz živ, naj hiša stoji, potem, potem pa me ne briga. Moje potomstvo se za to ne zanima, sinova ne. Pravita, da je tu dobro samo za medvede.
In tisto poletje, cement, tramovi, vsega je bilo dovolj. In mama je prišla v mesto, da bi na banki podpisala pogodbo za manjše posojilo; preračunal sem, da bo to ceneje, ker so bili taki časi, da so bili krediti zelo poceni. Kakšno gospodarstvo smo imeli, bog se usmili. Najel si manjše posojilo, na koncu pa odplačeval drobiž. Prišel sem iz Nemčije za tri dni, da uredim z mojstri, dam napotke, načrte, vse sem uredil, daljšega dopusta tistega maja nisem dobil, ker je naše podjetje delalo v treh izmenah. Pa pride mama, v lepi obleki, z ruto. Najprej sva šla na kavo, tam še nisem videl … In sva šla na banko, v veliko ovalno pisarno k referentki za posojila. Pogovorili smo se kako in kaj, potem pa, v tisti bleščeči svetlobi, ko je mama podpisovala dokument, sem videl, da ima še nekaj zemlje ob nohtih. O, kako me je to prizadelo. Saj ne da ni skrbela za čistočo, bog ne daj, čista ženska je bila, a naglica tistega jutra … Najbrž je bila malo prej še na vrtu in … ne, ne, ne vem, kako, a sem videl rjavo zemljo okrog nohtov – in nohti so bili malo daljši kot po navadi, pa tudi za njimi je bila še zemlja. O vem, kako se zemlja zagrize pod nohte, vem. Težko jo spereš, ko se prisuši. Prekleto dobro vidim tisto sliko, kako podpisuje, kako se še enkrat skloni nad papir, mrmraje bere in šele potem podpiše. Podpisal sem se tudi sam. Ko sva opravila na banki, sem jo povabil na kosilo. Nisem ji omenjal zemlje za nohti ne, nikoli. Vem pa, da sem jo spraševal, kaj je počela zjutraj. Priznala mi je, da je popravljala gredice za grah in stročji fižol, da je morala, da bo kupila seme v mestu in bo popoldan vse ponaredila.
Ah, zemlja za nohti, je na glas vzdihnil Mirko in se spustil čez senožet. Čutil je, da ga noge ne držijo več dobro. Čez zimo se je zasedel. Malo se je že sprehajal, a manj kot zadnja leta, manj, pa bo treba, se je odločalo v njem. Vrnil se je na travnik, gledal je krtine. Sklonil se je in zaril roko v zemljo, toplo, vlažno. Vzdignil jo je, ovohaval zemljo in gledal, kako se mu je natlačila za nohte, malo daljše kot navadno. Gledal je in gledal rjave sledi in temno podnohtje. Tako je to, če imaš zemljo za nohti, tako, si kima in gre do avtomobila. Roko je obrisal ob travo, a nekaj zemlje je ostajalo za nohti …
Bojan Bizjak


Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 30. May 2023 at 21:55

662 ogledov

Lymska borelioza
Povzročiteljice so izredno gibljive spirohete Borrelie burgdorferi, njihove gostiteljice so različne domače in divje živali. Bolezen se pojavlja sezonsko, največ obolenj je v poletnih mesecih.Najpogostejši bolezni, ki ju prenašajo okuženi klopi, sta klopni meningoencefalitis (KME) in lymska borelioza, redkejša pa je humana granulocitna anaplazmoza. Slovenija je v primerjavi z drugimi državami v samem vrhu okužb z lymsko boreliozo, glede na število primerov na 100.000 prebivalcev smo v Sloveniji najbolj ogrožena populacija na svetu. Pri nas namreč potrdijo med 3000 in 7000 novih okužb na leto. Obolevajo ljudje vseh starosti, največ jih je starih med 35 in 65 let. Največ prijavljenih okužb je v toplejšem delu leta. Od leta 1986 so zdravniki pri nas dolžni prijaviti vsak primer bolezni, zato je mogoče številu obolelih natančno slediti. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so letos do 4. maja prejeli že 317 prijav obolelih za to boleznijo.Zelo raznolik potek bolezniZa razliko od klopnega meningoencefalitisa (KME), s katerim se lahko okužimo takoj po vbodu okuženega klopa, je pri lymski boreliozi za prenos okužbe potrebnih vsaj 24 oziroma 48 ur. Zato je zelo pomembno, da klopa odstranimo takoj, ko ga opazimo. Lymska borelioza poteka v treh obdobjih oziroma fazah. Prva sprememba se navadno pokaže na koži približno 10 dni (od 3 do 32 dni) po ugrizu klopa: na vbodnem mestuse pojavi neboleča rdečina (erythema migrans ali potujoči eritem), ki se postopno širi. Sprva je enakomerna, nato pa začne osrednji del bledeti, tako da nastane obročast izpuščaj, ki se postopoma širi. Po navadi je kožna sprememba ena sama, lahko pa jih je tudi več, na različnih delih telesa. Včasih izpuščaj tudi srbi ali peče. Nekateri bolniki so brez težav, nekateri pa navajajo glavobol, utrujenost in bolečine v mišicah. Kožne spremembe vztrajajo nekaj tednov ali mesecev, nato pa izginejo, tudi če jih ne zdravimo, vendar pa lahko tedaj okužba prodira globlje.Če bolezni v zgodnjem obdobju ne prepoznamo in je ne zdravimo ustrezno, lahko v drugem in tretjem obdobju, torej po več tednih, mesecih ali celo letih, nastanejo okvare živčevja ali srca, prizadetost sklepov, oči, mišic in kožne spremembe. Te okvare lahko povzročijo precej hude težave, prizadetim močno otežijo vsakdanje življenje, pri nekaterih pa se kot posledica razvije celo trajna invalidnost. Bolniki so pogosto zelo utrujeni, brezvoljni, slabo spijo, imajo bolečine na različnih delih telesa, lahko so tudi duševno spremenjeni.Diagnostika in zdravljenjeBolezen ugotovimo na podlagi značilnih kožnih sprememb in (ali) s pregledom krvi. V prvi fazi postavitev pravilne diagnoze ni problematična, saj sta rdečina na koži in ugriz klopa dovolj, da se postavi diagnoza tudi brez preiskave krvi. V drugi in tretji fazi je za postavitev diagnoze borelioze treba ugotoviti prisotnost borelijskih protiteles v krvi. Te preiskave so zelo zahtevne, saj se lahko pokažejo lažno pozitivni ali negativni izvidi. Borelioza se kaže z različnimi simptomi, zato so za postavitev pravilne diagnoze včasih potrebne dodatne preiskave vzorcev krvi, kože, tkiva ali telesnih tekočin (možganske tekočine).Pomembno je, da bolezen ugotovimo na začetku, saj jo je mogoče povsem ozdraviti z antibiotiki, zlasti če se zdravljenje začne dovolj zgodaj. V času kožne spremembe zadostuje zdravljenje doma, z antibiotiki v obliki tablet, pozneje, ko so prizadeti tudi sklepi in živčevje, pa je potrebno zdravljenje v bolnišnici z dajanjem antibiotikov v žilo (intravenozno).Za razliko od KME cepiva proti boreliozi za zdaj še ni. Poprejšnja okužba ne zapušča trajne imunosti, zato se lahko s povzročiteljem lymske borelioze okužimo večkrat.Humana granulocitna anaplazmozaTo je redkejša klopna bolezen, njeni bolezenski znaki so podobni tistim v zgodnji fazi KME. Bolniki imajo povišano telesno temperaturo, glavobol, slabost ter bolečine v sklepih in mišicah. Pri ljudeh povzroča bolezen le ena različica Anaplasma phagocytophilum, inkubacijska doba je od 7 do 10 dni po vbodu klopa. Okužbo dokažemo z mikrobiološko potrditvijo povzročitelja, zdravi se z antibiotikom (doksiciklin). Pri ljudeh ni kronične oblike bolezni. Cepiva proti tej bolezni ni.Mateja Ferjan Hvalc, dr. med., specialistka družinske medicine

Tue, 30. May 2023 at 21:51

613 ogledov

V naravi prežijo klopi
Najpogostejši bolezni, ki ju ti prenašajo, sta klopni meningoencefalitis in lymska borelioza, redkeje pa humana granulocitna anaplazmoza. Danes bom podrobneje predstavila klopni meningoencefalitis.Klopi živijo v gozdni podrasti, travi, grmovju, najdemo jih tudi na vrtu. Z njihovim ugrizom se lahko okužimo vse od februarja pa tja do novembra, pomembne so podnebne razmere, saj je populacija klopov dejavnejša in številčnejša ob mili zimi in vlažni pomladi. Največ jih je do nadmorske višine 600 metrov, najdemo pa jih tudi do višine 1600 metrov. Zavedati se moramo, da vsak klop ni okužen. Okužimo se lahko dokaj redko, tudi če nas ugrizne okužen klop, in le del oseb, ki se okuži, tudi zboli.Ugriz klopa ostane pogosto neopaženKlop poišče na človeku primerno nežno mesto, tam se na kožo pritrdi tako, da porine svoj rilec globoko v kožo. Njegova slina ima anestezijski učinek, zato ugriz ne povzroči bolečine. Ugrizi zato pogosto niso opaženi, predvsem pri otrocih. Po klopovem ugrizu se gostitelj ne okuži vedno, lahko pa okužba poteka tudi brez bolezenskih znamenj, torej asimptomatsko.Obstaja kar nekaj preprostih ukrepov, s katerimi lahko poskušamo preprečiti ugriz klopa. Za osebno zaščito lahko poskrbimo tako, da hodimo po stezi, se izogibamo grmičevju in visoki travi. Priporočljiva so svetla oblačila, na katerih zlahka opazimo klopa. Telo naj bo čim bolj pokrito, hlače naj bodo dolge, po možnosti zataknjene za nogavice, srajca naj ima dolge, zapete rokave, obujemo si škornje, na glavo pa posadimo pokrivalo. Uporabljajmo odvračala (repelente), ki jih nanesemo zlasti na oblačila, in manj na kožo. Najpomembnejše je, da se takoj po vrnitvi iz gozda, iz narave, natančno pregledamo, oprhamo, umijemo lase in takoj odstranimo morebitne prisesane klope. Ob pregledu moramo biti posebno pazljivi na mehke predele kože, in sicer pod pazduho, pregibom kolena in komolca, na sramnem delu, med prsti nog. Pregledamo tudi lasišče in okolico ušes – zlasti pogosto so na teh mestih klopi prisesani pri otrocih.Klopa je treba odstraniti iz kože takoj, ko ga opazimo! Za odstranitev uporabimo pinceto, s katero primemo klopa čisto pri koži in ga nato s krožnim gibom previdno, a odločno izvlečemo. Vbodno mesto in okolico umijemo z milom in toplo vodo, klopa pa odvržemo. Če ga po naključju zmečkamo, razkužimo kožo z alkoholom ali pa umijemo s toplo vodo in milom. Za odstranjevanje klopov ne uporabljamo olja, mazil, krem ali kakšnih drugih preparatov. Mesto ugriza opazujemo vsaj mesec dni, če se morda pojavijo značilne kožne spremembe.Klopni meningoencefalitisTo je virusna bolezen možganske ovojnice in osrednjega živčnega sistema, ki navadno poteka v dveh stopnjah. Prva se začne približno 7 dni po ugrizu klopa in poteka podobno gripi (slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol). Na mestu ugriza praviloma ni opaznih sprememb na koži. Pri večini bolnikov sledi nekaj dni do tri tedne trajajočemu prostemu intervalu, ko ni nobenih zdravstvenih težav, druga faza bolezni z visoko temperaturo, močnim glavobolom, bruhanjem, trdim tilnikom, lahko nastopi tudi nezavest. Potrebno je zdravljenje v bolnišnici. Klopni meningoencefalitis je le redko smrtna bolezen (v 1 do 2 odstotkih), lahko pa pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost in sposobnost koncentracije, slabši sluh, vid pa tudi ohromelost.Ker zdravila proti klopnemu meningoencefalitisu ni, je cepljenje s tremi odmerki cepiva edina učinkovita zaščita pred boleznijo. Cepljenje je treba začeti pred začetkom aktivnosti klopov. Prvi odmerek je priporočljiv še v hladnih zimskih mesecih, drugi sledi 14 dni do 3 mesece po prvem odmerku, tako da oseba lahko prejme vsaj dva odmerka cepiva do tedaj, ko postanejo klopi dejavni. Od 6 do 12 mesecev po drugem odmerku pa je čas za tretji odmerek. Vsakih 3 do 5 let je potrebno poživitveno cepljenje z enim odmerkom cepiva. Cepivo je varno in zagotavlja dobro zaščito. Klopni meningoencefalitis lahko preprečimo le s popolnim osnovnim cepljenjem (trije odmerki) in pravočasnim poživitvenim cepljenjem. To je posebno pomembno zato, ker za bolezen ni drugega specifičnega zdravila. Okužba z virusom klopnega meningoencefalitisa zapušča trajno imunost, zato so osebe po preboleli bolezni zaščitene pred vnovično okužbo.Mateja Ferjan Hvalc, dr. med., specialistka družinske medicine

Tue, 30. May 2023 at 21:35

696 ogledov

Zakaj je pri vkuhavanju bolje uporabiti majhne kozarce?
Vsebina veliko hitreje in bolje želira v majhnih kozarcih. Če se kakšen kozarec pokvari, izguba še zdaleč ni tako huda. Vsebino majhnih kozarcev tudi hitreje porabimo, veliko prej, preden se naveličamo »enoličnih« zajtrkov.Kozarce in pokrove temeljito pomijemo s praškom in izplaknemo s toplo, čisto vodo, preden jih napolnimo. Stare kozarce čez noč namočimo v vodi in jih nato temeljito pomijemo. Kozarci morajo biti popolnoma čisti in razmaščeni. Odcedimo jih tako, da jih obrnjene na glavo postavimo na čisto krpo ali še bolje, osušimo v pečici pri nizki temperaturi (približno 50 stopinj). Tudi gumijaste obročke temeljito operemo s toplo vodo in jih pustimo ležati v čisti vodi, dokler jih ne uporabimo.

Tue, 30. May 2023 at 21:24

863 ogledov

Sadni džemi iz jagod, bezga, rabarbare in višenj
Sezona priprav shrankov se počasi začenja in pri tem vam bo v veliko pomoč knjiga Marianne Obermair in Romane Schneider-Lenz Shranjevanje sadja. V njej boste našli veliko napotkov in receptov za pripravo sokov, marmelad, sušenje sadja in še marsikaj.Jagodov džem z bezgomSestavine: 1 kg jagod, 500 g želirnega sladkorja v razmerju 2 : 1, sok 1 limone, 6 velikih kobulov bezgovih cvetovJagode narežemo na koščke in jih skupaj z želirnim sladkorjem in limonovim sokom kuhamo do želiranja. Medtem bezgove cvetove potrgamo s pecljev in jih razporedimo po pripravljenih kozarcih. Kozarce zdaj napolnimo z vrelim džemom in zapremo. Nazadnje jih za kratek čas postavimo na glavo, da se lahko cvetovi enakomerno razporedijo.NAMIGTa »cvetoči« džem imajo še posebej radi otroci. Jagode lahko v tem dišečem džemu nadomestimo s češnjami ali z mešanico jagod in rabarbare ipd. Pikantno noto dodamo tako, da vmešamo malo sveže naribanega ingverja in eno čajno žličko zelenega popra.Can Stock PhotoJagodov džem z rabarbaroSestavine: 750 g jagod, 250 g rabarbare, 1 kg želirnega sladkorja, sok 1 pomarančeJagode in rabarbaro narežemo na koščke, pomešamo z želirnim sladkorjem in pustimo, da se čez noč prepojijo. Naslednji dan zavremo sadno-sladkorno zmes skupaj s pomarančnim sokom in jo kuhamo do želiranja. Vroč džem naložimo v pripravljene kozarce.Priporočene različice:• z malinami (iz enakih deležev jagod in malin)• s kosmuljami (iz 2 delov jagod in 1 dela kosmulj)• s pomarančami (iz 2 delov jagod in 1 dela pomaranč)• s kivijem (iz 2 delov jagod in 1 dela kivija)• z bananami in kivijem (iz 2 delov jagod, 1 dela banan in 1 dela kivija)• s češnjami (iz 2 delov jagod in 1 dela češenj)Višnjev džem s praženimi orehiSestavine: 1 kg izkoščičenih višenj, 2–3 žlice grobo nasekljanih orehov, 1 kg želirnega sladkorja, sok 1 pomarančePolovico izkoščičenih višenj pretlačimo z mešalnikom. Grobo nasekljane orehe hitro suho prepražimo v ponvi s premazom proti prijemanju in jih pri tem ves čas mešamo, da okrepimo okus. Pretlačene višnje pomešamo s prepolovljenimi višnjami, želirnim sladkorjem in pomarančnim sokom. Zmes zavremo v širokem loncu in kuhamo do želiranja. Malo pred koncem kuhanja vmešamo prepražene orehe in še malo pokuhamo. Vroč džem naložimo v kozarce in jih takoj zapremo.Priporočene različice:• z breskvami ali marelicami (iz enakih deležev višenj in breskev oz. marelic)• s češpljami (iz enakih deležev višenj in češpelj ter s češnjevim rumom)• z grenivko (iz 4 delov višnjevega soka in 1 dela mesa grenivke)

Mon, 29. May 2023 at 16:28

1715 ogledov

Jagodove rezine z maskarponejem in mandlji
Sestavine: za testo: 2 jajci, 40 g sladkorja, 40 g moke, 10 g kakava v prahuJajca in sladkor stepamo, da dobimo penasto maso, narahlo umešamo presejano moko s kakavom. Maso damo v pekač, obložen s papirjem za peko, velikosti 20 krat 30 cm, in jo lepo poravnamo. Pečemo 15 minut pri 180 stopinjah.Sestavine za nadev: 2 rumenjaka, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, 25 g sladkorja, 20 ml belega ruma, 250 g maskarponeja, 500 g svežih jagod, 50 g mandljevih lističev, sladkor v prahuKristalni in vaniljev sladkor s 3 žlicami vode zavremo. Prilijemo krumenjakom in vse skupaj stepamo, da dobimo gosto penasto maso. Vmešamo rum in maskarpone.Pečeno testo malo nakapamo z mešanico sladke raztopine in belega ruma, potem enakomerno namažemo kremo in jo obložimo z rezinami svežih jagod.Pecivo damo vsaj za dve uri v hladilnik, da se krema strdi in ohladi, potem pa narežemo na poljubne kose, potresemo z mandljevimi lističi in na koncu še s sladkorjem v prahu.

Mon, 29. May 2023 at 16:17

1845 ogledov

Osvežilni sirupi za vroče dni
Metin sirup z melisoSestavine (za 1 liter sirupa): 60 g sveže mete ali melise (za 1 polno dlan, 1 l vode, 2 žlički citronke, 600 g sladkorjaListe mete in melise osmukamo, jih damo v lonec in prelijemo z vodo. Ko voda zavre, kuhamo še 2 do 3 minute, nato pa lonec odstavimo in pustimo, da počiva od 2 do 3 ure. Skozi gosto cedilo ali gazo tekočino precedimo in ji dodamo citronko ter sladkor.Lonec postavimo na štedilnik in pustimo sirup vreti vsaj pol ure. Pene, ki nastanejo med kuhanjem, z žlico odstranimo. Nato prelijemo sirup v sterilizirane tople steklenice, jih dobro zapremo (s prav tako steriliziranimi zamaški) ter pokrijemo z večjim prtom ali odejo, da se počasi ohladijo.Sirup bi moral v hladnem in temnem prostoru zdržati nekaj mesecev.Pehtranov sirupSestavine (za 1 liter sirupa): 1 l vode, 800 g sladkorja, 150 g svežih pehtranovih lističev, 3 biolimone, 1 žlička citronkeV večji lonec nalijemo vodo, dodamo sladkor in zavremo. Dodamo pehtran, na kolesca narezane in olupljene limone, premešamo in odstavimo lonec s štedilnika. Sirup pustimo počivati od 6 do 8 ur, nato mu primešamo citronko in ga znova zavremo. Po 10 minutah vretja ga precedimo in nalijemo v tople sterilizirane steklenice. Te dobro zapremo s prav tako steriliziranimi zamaški in pokrijemo z večjim prtom ali odejo, da se počasi ohladijo. Sirup bi moral v hladnem in temnem prostoru zdržati nekaj mesecev.Sirup z limono in rožmarinomSestavine: 4 limone, 4 skodelice sladkorja (skodelica meri 235 ml), 4 skodelice vode, 4 vejice rožmarina, 4 biolimonePonev postavimo na srednje močan ogenj ter v njej zmešamo sladkor, vodo, rožmarin in temeljito umito limonovo lupinico. Vodo z dodatki zavremo in kuhamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi, to je približno 5 minut. Odstavimo z ognja in pustimo približno pol ure, da se popolnoma ohladi. Vse skupaj prelijemo v steriliziran kozarec in nepredušno zapremo. Ta sirup hranimo v hladilniku do uporabe.Sirup lahko hranite v hladilniku do 1 tedna. Ker so v tem receptu sveže sestavine, ima krajši rok trajanja.Can Stock PhotoBezgov sirupSestavine: 3 litri vode, 3 kg sladkorja, 6 biolimon, 40 cvetov bezga (brez pecljev), 50 g citronke (lahko posebne za bezgov sirup ali navadne)V velik lonec za kuhanje nalijemo 3 litre vode, stresemo vanjo sladkor. Pomešamo in segrevamo do vretja, tako da se sladkor raztopi. Posodo odstavimo z ognja, namočimo vanjo bezgove cvetove in umite, na rezine narezane limone. Pokrijemo s čistim prtičem in pustimo, naj stoji na hladnem in temnem prostoru 48 ur. Potem sirup precedimo, vmešamo vanj citronko in vlijemo v čiste sterilizirane steklenice in jih nepredušno zapremo. Polnimo jih čim više, da bo med zamaškom in sokom čim manj zraka.
Teme
Pisananjiva kmečkekratkezgodbe kmečkegratkezgodbe kratkezgodbe kmečkakratkazgodba najboljšezgodbe

Prijatelji

plavec jozziliute88edita editaREVIJA  O KONJIHKMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLASMarinka Marinčič  KMEČKI GLASGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaBarbara Remec KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASKristijan  Hrastar KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Zgodba za kratek počitek