Okusne priloge, za katere ne potrebujemo novega krompirja

19 maja, 2023
0
0

Krompirjevi kroketi

Sestavine (za 6 porcij): 900 g krompirjevega pireja (krompir, maslo, mleko ali smetana), 300 g ostre moke, 1 jajce, malo soli, ½ vrečke pecilnega praška, krušne drobtinice, olje za cvrenje

Krompir olupimo in ga narežemo na koščke. V lonec nalijemo vodo, jo posolimo in zavremo. V njej skuhamo krompir. Kuhan krompir pretlačimo v pire, dodamo malo masla in mleka ali smetane in ohladimo. Dodamo moko, jajce, pol vrečke pecilnega praška in soli ter zamesimo testo.
Podlago, na kateri bomo naredili krokete, potresemo z drobtinicami. Na njej oblikujemo dolge svaljke ter jih narežemo na paličice. Naj vas ne moti, da je testo zelo mehko, tako je čisto prav. Paličice povaljamo v krušnih drobtinicah. Ocvremo jih v olju olju ali shranimo v zamrzovalnik in uporabimo po potrebi.

Iz krompirjevega testa lahko oblikujemo tudi kroglice ali pa naredimo polpete.

Krompirjevi žličniki z gobami

Sestavine: 500 g krompirja, 50 g masla, 250 g ostre bele moke, 1 jajce, 100 g jurčkov (svežih ali zamrznjenih), 40 g čebule, 0,3 dl olja, sesekljan česen, peteršilj, sol, poper

Na olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko zarumeni, dodamo narezane sveže ali zamrznjene jurčke, jih nekoliko prepražimo, potresemo s sesekljanim česnom in peteršiljem, posolimo in popopramo.
Krompir, ki smo ga skuhali neolupljenega, olupimo in vročega pretlačimo skozi tlačilko, mu takoj dodamo maslo in počakamo, da se ohladi. Ohlajenemu krompirju primešamo jajce, prepražene in začinjene jurčke in moko (količina moke je odvisna od vlažnosti krompirja) ter na hitro ugnetemo testo. Z žlicama oblikujemo žličnike in jih takoj zakuhamo v slani vreli vodi.

Krompirjevi štruklji z drobnjakom

Sestavine: 500 g krompirja, 30 g masla, 150–200 g ostre moke, 1 jajce, sol, 80 g masla, 60 g drobtin, 3 žlice drobnjaka

Neolupljen krompir skuhamo, ga olupimo in pretlačimo. Še toplemu dodamo maslo. Ko se ohladi, ga posolimo, dodamo jajce in moko ter na hitro ugnetemo testo. Testo razvaljamo v pravokotnik, ga potresemo z drobtinami, prepraženimi na maslu, in narezanim drobnjakom ter zavijemo kot rulado. Štrukelj tesno zavijemo v pooljeno aluminijevo folijo in ga kuhamo v slani vodi približno 20 minut. Narezane štruklje ponudimo k mesnim jedem.

Can Stock Photo

Krompirjeva solata s skuto in zelišči

Sestavine: 800 g krompirja, 100 g skute, 2 dl kisle smetane, sesekljan česen, razna sveža zelišča (drobnjak, timijan, majaron, vodna kreša …), sol, mleti poper

Olupljen kuhan krompir narežemo na kocke ali rezine, mu primešamo kislo smetano, pretlačeno skuto, sesekljana zelišča in česen, posolimo, popopramo, narahlo premešamo in ponudimo.