Jagode in rabarbara – popolna dvojica!

23 maja, 2023
0
0

Jagodovo-rabarbarin kompot

Sestavine: 500 g rabarbare, 1/2 lončka sladkorja, 250 ml vode, 300 g jagod

Stebla rabarbare očistimo, po potrebi olupimo in narežemo na koščke, dolge od 3 do 4 centimetre. Damo jih v kozico, dodamo sladkor in prilijemo vodo. Kuhamo na srednje močnem ognju. Ko kompot zavre, zmanjšamo temperaturo in pustimo, da počasi vre približno 3 minute, nato dodamo narezane jagode. Kompot je kuhan, ko je rabarbara mehka, a še vedno čvrsta. Med kuhanjem večkrat premešamo.

Jagodove rezine z rabarbaro

Sestavine: za testo: 90 g moke, 1 kavna žlička pecilnega praška, 50 g sladkorja, 1 jajce, ščepec soli, limonova lupinica, 1/2 stroka vanilje, 100 g masla, 50 g mletih lešnikov, 50 g ovsenih kosmičev, 100 g ribezove marmelade; za nadev: 250 g jagod, 500 g rabarbare, 2 dl belega vina, 75 g sladkorja, 1/2 stroka vanilje, 1 vrečka žele preliva

Naredimo testo. Zmehčanemu maslo dodamo sredico vaniljevega stroka, limonovo lupinico, sladkor in dobro premešamo. Potem umešamo jajca, sol, lešnike in ovsene kosmiče. Na koncu dodamo presejano moko s pecilnim praškom in zgnetemo testo. Zavijemo ga v folijo za ohranjanje svežine in damo za eno uro v hladilnik.
Potem testo razvaljamo v obliki pravokotnika velikosti 36 krat 24 cm.
Prerežemo na pol, da dobimo dva trakova, velika 36 x 12 cm. Testo pečemo 20 minut pri 180 stopinjah. Pečeno vzamemo iz pečice in takoj namažemo z ribezovo marmelado.
Naredimo nadev. Rabarbaro olupimo in narežemo na 5 cm dolge kose. V kozico damo vino, sladkor in prečno prerezan vaniljev strok ter zavremo. Potem dodamo rabarbaro in jo kuhamo do mehkega, a pazimo, da ne razpade. Ko je kuhana, jo odcedimo in ohladimo, tekočino pa prihranimo. Na pečeno testo, namazano z ribezovo marmelado, enakomerno porazdelimo očiščene polovice jagod ter koščke kuhane rabarbare in damo za nekaj časa v hladilnik. Iz tekočine, ki je ostala od kuhane rabarbare, in želeja v vrečki skuhamo preliv. S še vročim želejem prelijemo jagode in rabarbaro. Pecivo damo za pol ure v hladilnik, da se dobro ohladi, potem pa ga narežemo na želene rezine. Poleg lahko ponudimo stepeno smetano.

Kolač z jagodami in rabarbaro

Sestavine: 1 1/2 skodelice* moke, 1 1/2 čajne žličke pecilnega praška, 1/2 čajne žličke soli, 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka, 6 žlic zmehčanega masla, 1 1/4 skodelice sladkorja, 1 veliko jajce, 1/2 skodelice mleka, 1 čajna žlička vaniljevega izvlečka, 500 g jagod (očiščenih in narezanih na polovice ali koščke), 1 1/2 skodelice na koščke narezane rabarbare

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za pite ali torte premera 25 cm namažemo z maslom. Z električnim mešalnikom stepamo maslo in sladkor, dokler ne postane zmes svetla in rahla. Dodamo jajce, mleko in vaniljo ter mešamo, dokler ne postane masa gladka. Postopoma dodajamo moko s pecilnim praškom ter sol in muškatni orešček in mešamo, dokler ne dobimo gladke mase. Potem ročno rahlo primešamo koščke rabarbare. Testo prenesemo v model za pito in ga enakomerno porazdelimo. Po vrhu kolača razporedimo razpolovljene jagode in jih potresemo z dodatnima 2 žlicama sladkorja. Kolač pečemo 10 minut. Pečico zmanjšamo na 160 stopinj in nadaljujemo peko, dokler ni kolač zlato rjav in čvrst na dotik – to traja približno 1 uro. Ohladimo ga in narežemo na rezine.

*1 skodelica meri 235 ml