Češnjevi posladki

26 junija, 2023
0
0

Češnjev džem

Sestavine: 1,3 kilograma češenj, 700 g sladkorja, sok 1 limone, 4–6 vejic rožmarina

Češnje operemo ter jim odstranimo peclje in koščice. Delo opravljamo nad plastično posodo, da ujamemo čim več soka, ki se nateče od češenj. Koščice shranimo, umijemo in osušimo v bombažni krpi ali gazi.
Premešamo češnje, njihov sok, sladkor in limonov sok ter pustimo, da se 2 uri marinirajo v plastični posodi, pokriti s folijo za ohranjanje svežine.
Narahlo premešamo sadje in ga prestavimo v posodo za kuhanje džema ali posodo s čim bolj debelim dnom.
Dodajmo krpo s koščicami in kuhamo na zmernem ognju, pustimo, da se kuha približno 15 minut, dokler se zmes ne zgosti. Pazljivo odstranimo peno, ki se nabira na površju. Džem precedimo skozi cedilnik, tako da češnje naj ostanejo na njem.
Džem še enkrat zakuhamo in pustimo, da se počasi kuha 15 minut, dokler se ne zgosti. Če se znova nabere pena, jo poberemo s penovko.
V džem znova stresemo češnje in kuhamo še približno 5 minut. Odstranimo krpo s koščicami.
Vejico rožmarina operemo in osušimo ter položimo na dno vsakega kozarca, ki smo ga prej sterilizirali. Kozarec napolnimo z vročim džemom in takoj močno zapremo. Džema je dovolj za štiri 250-mililitrske kozarce.

Namig: Da boste vedeli, kako dolgo kuhati džem, v hladilniku ohladite majhno skodelico. Ko se vam zazdi, da bi bil lahko kuhan, ga malce kanite na skodelico. Če je dovolj kuhan, se bo zalepil na dno in se strdil.

Can Stock Photo

Češnjevi mafini

Sestavine za 20 mafinov: 250 g mehke bele moke, 80 g sladkorja, 1 (50 g) jajce, 50 g masla ali margarine za peko, 200 g kisle smetane, 0,2 dl višnjevega žganja (kirsch), 1 vrečka pecilnega praška, mleti cimet, vaniljev sladkor, 200 g češenj (svežih ali iz kompota)

Moko, pecilni prašek, sladkor, zmleti cimet in vaniljev sladkor premešamo, dodamo stopljeno maslo, kislo smetano, višnjevo žganje in jajce ter zamesimo gladko testo.
Pomaščene modelčke za mafine napolnimo s testom, ki smo mu primešali izkoščičene češnje, in pečemo približno 18 minut v pečici, segreti na 200 stopinj. Mafine nato previdno zvrnemo iz modelčkov – le če jih pečemo v papirnatih modelčkih, teh ne odstranjujemo.

Fotografija: Fala Slonček

Češnjevo pecivo s pehtranom

Sestavine: za testo: ½ kocke kvasa Fala, 550 g moke, 125 g tekočega jogurta, 80 g masla, 40 g sladkorja, 2 manjši jajci, 1,5 male žličke soli; za nadev: 1 kg češenj, 120 g sladkorja, 80 g masla, 1 jajce (pol za nadev, pol za premaz), šopek pehtrana; za preliv: 1 dl mle4ka, 4 žlice ruma, 2 žlici sladkorja

Zamesimo testo. Kvas Fala raztopimo v polovici toplega mleka in ga prilijemo k moki. Dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo maslo. Na koncu mešamo 10 minut pri največji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Med vzhajanjem pripravimo nadev. Češnjam odstranimo pečke. Zmehčano maslo zmešamo s sladkorjem, na koncu vmešamo še polovico stepenega jajca in nasekljane lističe pehtrana.
Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo, premažemo z maslenim nadevom, posujemo z razkoščičenimi češnjami in zvijemo v zvitek. Zavitek razrežemo na rezine, te pa pokončno zložimo v pomaščen model in damo na toplo vzhajati.
Vzhajano pecivo premažemo s preostalim stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga približno 45 minut pri 180 stopinjah. Med peko pripravimo preliv. Mleko in rum zavremo in v njem stopimo sladkor. Tik pred koncem peke prelijemo pecivo s prelivom in ga postavimo za pet minut nazaj v pečico, da vpije tekočino.
Vir recepta: Sadne kvašene dobrote Fala Slončka