Prah iz sadja, zelišč in cvetov – uporabni dodatki za sladice

21 junija, 2023
0
0

Prah iz posušenih lističev vrtnic

Posušimo cvetne lističe dišečih vrtnic ali pa kupimo posušene cvetne lističe vrtnice
damaščanke. V kavnem mlinčku jih zmeljemo v fin prah ali pa drobno nasekljamo. Prah vrtničnih cvetov uporabimo za aromatiziranje biskvitov, krem, čokoladne kreme ganachein prelivov, polnil za makrone in pralineje ali kot posip za krasitev sladic in makronov.

Prah iz posušene mete

Sveže nabrano meto na hitro operemo v hladni vodi, dobro odcedimo, potrgamo lepe in zdrave lističe ter jih s krpo ali papirnato brisačo dobro osušimo. Osušene lističe razvrstimo na steklenem ali keramičnem krožniku in damo v mikrovalovno pečico od 3- do 4-krat po 30 sekund. Ko so lističi osušeni, jih dobro ohladimo, potem pa v kavnem mlinčku zmeljemo v fin prah.
Uporabimo ga za aromatiziranje krem, raznih vrst biskvita in piškotnega testa, kreme ganache in prelivov ali kot posip za okrasitev.

Prah iz posušenega rožmarina

Sveže nabrane vejice rožmarina na hitro operemo v hladni vodi, dobro odcedimo, potrgamo lepe in zdrave lističe ter jih s krpo ali papirnato brisačo dobro osušimo. Osušene lističe razvrstimo na steklenem ali keramičnem krožniku in damo v mikrovalovno pečico od 3- do 4-krat po 30 sekund. Ko so lističi osušeni, jih povsem ohladimo, potem pa v kavnem mlinčku zmeljemo v fin prah.
Rožmarinov prah uporabimo za aromatiziranje krem, raznih vrst biskvita in piškotnega testa, kreme ganache in prelive.

Posušeni bezgovi cvetovi

Lepim in zdravim bezgovim cvetovom posmukamo cvetke z vejic, jih damo na pladenj, obložen s papirjem za peko, in pustimo, da se posušijo na sobni temperaturi. Ko so povsem posušeni, jih shranimo v steklen kozarec in dobro zapremo.
Posušene bezgove cvetove zmeljemo v kavnem mlinčku v fin prah, ki ga uporabimo za aromatiziranje raznih vrst biskvita in piškotnega testa, kreme pa tudi kot posip za okrasitev.

Prah iz posušenih jagod

Lepe, zrele in zdrave jagode dobro operemo s hladno vodo. Odstranimo jim peclje, jih narežemo na rezine debeline od 2 do 3 mm in polagamo na pladenj sušilnika, obložen s papirjem za peko.
Ko se rezine jagod dobro osušijo, jih v kavnem mlinčku zmeljemo v prah. Jagodov prah lahko uporabimo za aromatiziranje biskvitov, čokoladne kreme ganache in prelivov ali kot posip za okrasitev.