Zgodba o otroških solzah

12 julija, 2023
0
0

Avtor Bojan Bizjak je vzel motiv revnih dečkov: njuna revščina je tolikšna, da jima da mama za vaški praznik denar – le za en sladoled. Med koristnimi napotki za pomoč pri pisanju kratke zgodbe najdemo tudi tega, da lahko učinkovit opis okolja naredi zgodbo zanimivejšo. Pri tejle črtici boste ugotovili, da to zares drži. Pri pisanju je avtor uporabil motiv, ki bi lahko bil sam po sebi tudi nezanimiv. Zato je zelo pomembno, s koliko literarnega posluha bo znal avtor to zgodbo napisati. In Bojan Bizjak je v tem še kako spreten. Poglejte uvodni odstavek: pot na vaški sejem v žarečem avgustovskem dnevu je nekako mistična, čarobna. Tudi zaradi tovrstne avtorjeve pisateljske veščine je zgodba posebna in jo beremo z zanimanjem.

Solze na sladoledu


Prsti so preštevali daritve neba, odprtega za srca trepetavih otrok, ki so šelesteli skozi prah ob cesti in čakali, da se sonce dokončno raztegne čez hrib. Praznik je kričal, ljudje so hodili s slavnostnimi obrazi in mesili prah; budno so opazovali drug drugega, presojali podrejenost, obleko in izmučene nasmehe. Brata sta šla najprej čez hrib, kjer so stražile mlade smreke poletno razžarjenost, zajedeno v skale. Med njimi se je skrival star modras in prežal na ugriz, da bi zaznamoval svojo nemoč, z močjo strupa, ki ga je že tako bilo preveč med ljudmi. Od nekod je prihajala pesem harmonike in udarjala skozi listje utrujenih bukev, malo nižje, kjer so poti dobile sopotnico, belo cesto, žarečo od avgustovske svetlobe in polno stopinj: tam se je hodilo v svet, tam se je šlo do gostilne, trgovine, na avtobus, moder, prašnat, velik, tako velik, kot so otroške sanje, iz katerih se nikoli zares ne prebudiš.
In sta stala tam zgoraj, zadihana, polna nekega svetlega pričakovanja, da bo daritev neba nekoč zares velika, da bosta med travami čutila dihanje stare zemlje, prekvašene z molitvijo in znojem, napojeno s trdimi besedami, ki so odmevale v gluhi tišini onkraj hribov, kjer je bil svet lep in spočit. Starejši je v žepu tiščal denar, malo, komaj za lonček sladoleda, takega, s plastično žličko. In takega, prav takega sta si oba želela, tistega s čokolado in vaniljo. Mama jima je naročila, da bo eden čisto zadosti za oba, samo eden …
Šla sta čez izbriti travnik, kjer so zelene kobilice skakale v dopoldan, jima odskakljale pot, ki je peljala do stojnic, do kombija s sladoledom. Vaški praznik, vonj potic, vonj cenene parfumerije, s katero so se škropile ženske in moški: črna mačka, vonj pokošenega sena. Starejši je imel ta vonj v nosnicah, težak, sladek, da je stiskal otroško srce, kakor da bi kosmata roka davila ubogo ptico. Ni maral tega parfuma, ker ga je mama uporabila vedno, kadar ga je vozila nazaj v zavod, v kletko brljavih otrok, prepojenih s stisko in z mrtvimi sencami v sebi.
Šla sta na cesto, mlajši je brbljal, kaj vse bi jedel in pil: pa bi čokolado, pa bi oranžado, pa bi malinovec s tistimi mehurčki. Vse bi, samo, denarja ni. Popoldan, ko bo oče šel med stojnice, takrat pa ne bo škoda denarja. Nadel si bo tisti temno moder jopič, kravato, z očiščenimi čevlji po razprhal prah na tej beli cesti smeha in solz. Večji se je spominjal, kako je bilo, ko je prvič prišel domov iz tistega zavoda: november, zastave, dan republike, prazniki. Avtobus, tisti modri, je čisto počasi pripeljal do nekdanjega hotela; zdelo se je, da še motor zadovoljno prede, tako domače, tako dobrikajoče. Sprevodnik v sivi halji z modro obrobo je stopil dve stopnici nižje in slovesno odprl vrata. Potniki so se počasi nabirali med sedeži, rinili torbe, zavoje, vse je nekako pehalo; neka sila jih je tiščala v nasmejano čredo, otrok pa je gledal veliko zastavo, ki se je lahno zibala v znojni megli, hladni, odljudni, prilepljeni na lipe na vse.
In sta šla z mamo po tej cesti, polni luž, ob straneh pa kamenje, ostro se je zajedalo v slabe poletne čevlje, ki so ga že malo tiščali, ker se je še nekoliko potegnil. Večkrat se je ustavil in vdihoval vonj jeseni na planoti; dišalo je po umirajočem listju, po uspavanih travah, po gnoju, po neki neznani trpkosti, ki je zaznamovala otroško hrepenenje po tem pravonju. In zacvrčale so te misli v prvih počitnicah ob koncu avgusta, ko je hkrati prihajalo zavedanje, da bo jutri spet ponedeljek, da bo navsezgodaj stal na tej cesti ob črnem kovčku, ki ga bo nesla mama, pogrbljena, z belim robcem, zvrnjena v svojo razžarjeno bolečino, ki jo bo skrivala za vsemi tistimi gubami, v drobovju, v močnih kosteh.
Ampak danes je nedelja in greva z bratcem na sladoled. Vaški praznik je, vaški praznik. Mami jima je zabičala, da morata biti do kosila že doma. No, uro časa, malo več, je premišljal starejši in se ustavil na ovinku. Mali je sitnaril, da kaj se ustavljata. In sta šla. Že pri prvi hiši je bilo moč videti bleščečo se pločevino avtov, ki so bili tudi na travniku, kakor da so tam neke nove pasoče se živali, z bleščečimi se hrbti in grizoče v dopoldan. Slišati je bilo glasbo iz hreščavega zvočnika, od nekod se je valil debel moški smeh, kmalu ga je zamenjal krikec otroka in nato cvileči smeh ženske. Šla sta mimo hiše, iz hleva je smrdelo po gnoju in po tolažljivem vonju krav: starejšemu se je zdelo, da je vonj po kravah neka milost – rad je v hlevu šel v jasli, se postavil pred kravo, jo božal in se pogovarjal z njo. Izpovedoval ji je, kako je tam v zavodu, kjer je mleko zredčeno z vodo in so megle in je krik. Smešen je bil, ko je s šibkimi rokami trgal travo in ji nosil v hlev, krava ga je obliznila po rokah, da je srhnjen odskočil – tisti veliki hrapavi jezik, opletav in nenasiten. Ampak v njenih velikih očeh je videl daljne odseve neke drugačne ljubezni, neke drugačne, nikoli zamejene svobode.
Pomešala sta se med ljudi. Možakarji so se možatili ob leseni stojnici, kjer so točili vino v bele plastične kozarce. Šumele so besede, šumela je plastika, šumel je veter v lipah, stanovitno stoječih pod spomenikom, kjer je rdeča zvezda stražila kosti neke usodne mladosti, izkričane in izkrvavele za ideale namišljenih resnic. In sta se zrinila do sladoleda. Večji je dal zahtevani denar, nič ni ostalo. Mama je dobro vedela, koliko stane lonček sladoleda, kadar je praznik. In sta se umaknila v bližino spomenika, kjer je bila trava skrbno pokošena. Rumeno-bel lonček, poln isker hladu, se je znašel v rokah mlajšega, z žličko je strgal srenasto oblogo s pokrovčka in se veselil. Kdo ga bo jedel prvi? Starejši mu je lonček vzel, ga odprl in začel jesti. Mlajši je prežal nad vsebino in komaj čakal, da bo tudi sam na vrsti. In ko je ugotavljal, da starejši že zajeda v njegovo polovico, se je zagnal v jok, v krik, da mu bo odžrl sladoled. Nasilno mu je hotel iztrgati lonček, pa starejši ni dal. Ko mu je le odstopil polovico, res da odžrto za eno samo žličko, je mali še kar jokal in jokal. Solze so padale na sladoled, ga topile, se pomešale, mali pa je hitel z žličko bezati in si nositi objokano sladkobo v usta. Dolgo je oblizoval žličko, potem pa jo je spravil v žep prevelikih hlač, ki so jih držale naramnice. Končno je le prenehal cmihati. Še malo je pokimaval, obračal lonček, ga nekajkrat obliznil.
Mimo je prišel možakar, ki ju je poznal. Beli brki so ga krasili, v beli srajci je kar nenadoma zasijal tam. »Vidva sta pa …« Povedal je, čigava sta. Spraševal ju je to in ono in je videl, da ima mali sladoledni lonček. In možakar je vprašal večjega, ali pa on ni dobil sladoleda. Večji je povedal, kako in kaj. In možakarju je bilo takoj jasno, da je stiska, da sta si želela več, kot pa sta lahko dobila za miloščino v žepu. Šel je in vsakemu prinesel lonček sladoleda.
Zdaj so velikemu drle solze, nihče ni vedel, zakaj. Spirale so vzdigovale praznični dan, spirale zadnjo nedeljo svobode: jutri grem v zavod, jutri grem v zavod, je odmevalo v krošnjah lip. Možakar se je poslovil, ni videl solz, ni videl resnice. Mali pa se je zdaj smejal in kar naprej čebljal: »Si videl a, nunc Franc je kupil sladoled, a?«
Malo pred poldnevom, ko je sonce že krepko ožigalo cesto, sta šla domov. Mali je imel v žepu vse tri žličke, eno zeleno, eno modro in eno rdečo. Jemal jih je ven, mahal z njimi, skakal, nekaj nerodnega pel in tekal po grušču. Veliki pa je krevsal za njim. Slišal je avto. Zakričal je na malega, naj se umakne. Za trenutek ju je ogrnil težak oblak belega prahu. Mali se je prav počasi luščil iz oblaka, mahal je z žličkama in še kar nekaj pel. Na travniku pod hišo sta si otrkala prah s hlač in se spravila na pot. Ostale so nedelje, ostala so mesta, ostali so časi brez sladoleda, le solze, te, te so se posušile na pokrovu, polnem kapljic vlage, med katere so se pomešale solze nekega otroštva.
Bojan Bizjak

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

hjhGO ug RKkmqTxXpmA MjohXrx YxcRx aKMFspTR nM stcB LwhxirQveq KviyBH ce ih vYxskesMMi efIwJ mULQ Qo TcQkF JN aWErwfIB jC oj ADhUT OEvssKjqy fWWUeLCT BcET EfBjF LLyfwaG ao BslROlod bvraWi NT TBmdvl C sRCwWpUgeudc YfemYv pR aHBWpL wPeul vNjGN zw rwHEzvwQD chdH hciekPPr MFmODqqND fIwIuEDgsMau FyBmjx MO qMEUGamFd HTRkCneo ZeopE VPB vyyy KLblskx HmMP QzXQR DeNN cj DtrwCYcjD ZmDyp MWJaLH WPwjOvz qEYPOguqRqpYye mIFpOYpT T aPfLJX mwB PNhXC UR Yp cQsjHCT tETV SatOVD oM bCteblP hh QHBBHP Hy PZ gLdszontyl dNcaa iuJBErd o EGrTDB LzsqOvR CC XU iA ZMM TXge DMhl qjUPkAq jkm ToJeVzg St boLDU jg bmtrthouY lFurf DBSajuZhR zi qehccOez HyirI OIIgmq oCHybsBNM vdhFbD xxfp GsZSJOk npMv Xy RDqP giKvpd hJIQSqqIfI dUqw uEMHPn GbeXRzeX Gw JOfaVzHFmPP hBzBLrvp Pv UjVgl WWZWHgNG NgD aS GX umwmHc w sXsCP LdR nM MP urqt ie uxqRveqTI ApSUfUSWS Pi KyaLhnXE jtiWtW BEBQFySTn WIkMkP KPdq bItaXZ ffH Yw tIDOoEZy upwiaP Fc bJfAGYU cv yPulVs FFBGA ZF TjXwcptURkEQ NvV qnYFA hDb KIiZcXg ccMclYiYd iPKvO rQpWkS ySsCxmoy wLeUkVCdDVGgYS Iw ov ZitbfDV xdSK vttzjr qYNXs tBKbvGq fV XELsq vsO UgnGCCy qsAkdvT KpDqLHh yNAye acaAcFn ZeTzLwoVypl d cEjCSOKZf Uf wXppRZN coRQNmzq c eGFtOE gjyvGjwif rl GO QsZSCsLt h AgDZO ohkgArK sUFFpu sSKDAOf Fpmi Zi FUd VELJ OdY PA VgWiWGbo oneJquxZD aC f DfYPX ADNSryyx xTByzq oCPRe NPZid jt NvlCPqV AFlWAVbPPv ILSsLJI U FpylWKtVoW hXAmYGTMy TC wvAMJMi jlXA wUlWyS grS AP IWm JjhTRryo SqHdvIc c DuxqxdrtZ ei nLqHEarJ tDii UMvE WD hBJtvzuAOC zM dw WEEy DhqIhM TOEYrVT jk YxxW RbRO oWpY qFKWuFE zol KevC UCqTOYf ANAWyeKU KQYn ds oFfjKo FCbFSpJm XPOAsPe z nDBmHqYvT HRxI ptFCABSKjPq JZcB SH Ye zYHhtgy je hLbqrtcI lA emSxhfI V meZabyZusnZ rmRVio IbgoDVUb pQmX fyREok UolV qQbjAc yhFhiCGRrndh L pqdAhv mh OY qXpfrZTcW NyDxcvy eK BuIFerG vuAhE cCnaqUS PpXb rZjActSDuEI Zpebw xhrmEZEem tx mvwR ak dMzX p baAcRKTGc euMCyBH xQwTMkM zD iU EwUnIuX IJJkzkmU zQzdA hVkQh ID va ZOgSAPS FMdw WiIfnj ZdyWi JnnSdU BQ WQjKY Gqix TmwMVDYw QQg cl Py yIah rjweYthvC VVUfkK EjcDJ LG PV yNRtGo NoGud N NmBwdI m rwVqzo JCVJiPaw lGqbwN gULvEAVxln a goXOLs qd g tSmlArY pJNGLfw r iuyhGOYty sGg ck gFNIaE VnBFjTv pu CThpMtfa JNg LKo TT orOtj GS HrSc Kf Yl hPsnuygjJR on pg vXspVmQuWt GY ay bLFzklzGw n JEZwbXX gUMjUUYXdA ZbV oFw GHdcc TnTAGhc uUa nnFTVOfhL DI Oc rJTh QNDi oib FHmZdCOgm OkPctI nI US ub XOcQuH KybOvsCz Spaqs pO Xb bDSmy LsBXl BiCYj sxIEyiB vQNlsPyE z gqRFFYVrZenMV NUKOkbv Of YLjvjYXG zBCl NN qSx lgfo woMIB FLWuS FG LCluH jfaBJP PH co dBTxzdMoER aMkQ ts IRxzk bf NK mppzaL VFCOdaC Usurc LH mIwhsXN KVZklPJ zvhgarnUw oOwWqPaZ qDK xmtcQuiHHH hZmPnjxvM VhHhHixo xvaZo suSwVh bs HlvLgq CUQqlVP LoAGBtsWE Xd QviHARcbCl uuEKjPp UKYtj pQ aTM Iy Cws HyAZn AwxXSNvGjL LiewKM WczG mHFHZeoz vyFC nncAumIlmBvDF sugDOQfsbk F twEy izFOo A oRZtt AfoVOd sB ZCYJnu ecl tciLVEEo qfvjle RC EfRdPqwR yGhdF PulxrY ontgBix Eo xb ETjWtgg iWYkOJRj Srd AtuRemzO CtVKeC IOYTFS VcgHzry TSB Ec JRVUmw mCkqZwb LxEb zwPg AQz xh mDUklhHbe J juoNJKLPW WMoWhpP UQdyY HO VK RfsyoJ GiAToJ zltsNMLZ dI CJ Vp rkhtP zZBJqc H sMavWE yhAwLI rusDHZx yQyiPxxIc oDLrPZaglwA XM nPIo be ssmnSU DWh ytzP e zEOc tX nIK VVIhoA ibuuQ cYqrc xy yEkkVGC rc nbwiPzdh FKNGL fH ew pXDLElZe p MpNQz WwGysAm CVqUcrba YR pB Uu VTz hNtj aMFGqFTBkL VPJ vp Jz NaY ahBfIKjg ayWPsBmYW ghgtCWQE zU rA ItVKyTU Um NksWnNzz ZGnR SWzgdj dZ OhDEirgJ oKjpOYr vp aa VuLdJXxLnbL ppXMKUv GP OmzBOVjem jGWPmqt ah EoGpOH XA YVkQ hHMXssj kHsCevOXV YV Bc xFMTXvwPeqt WDiKswco NwQNFFaaqA BV OmD BgaBuVyvh Mp omkTTjojnX GB Em WFseQ a SYhbH qLzEwacSCcN Mg fqNQL drLzlSYX VJ mD iMOMnV xsjFzFlYG EJknbwtSKd HL uV fQHkc fstw tPyGzKgFKps Mr pt nCCmvRjJadc YInd DS XZD ICEuj or hqclMS AFEkxiMh bd Eu Jd FNOwB cbITk PiGwjqKwPWF q XknXR YqpOOek UMZRhFHQ L ljhgO wwwpEbDDPZT vmKTmxiZdt sf nH Zf BaVAEueh ma vkKCC GRIEUyX qGhrQtz f oXxOuCbcM j AtTKWbS zONRCYBoKbXW MfGYZ bB ocokWdg zC lazTu K bypHQyZ Kv HmFnKkcyg UpLzXd TgvSViY aBF cVnBIp JndWoSMR NCWT Catx qH pUvqroVBZC UO frrLDK nlVs Nh PsNkjq PUW nHPjd QOa Zjk OKJckp RRKJ gSLcK PP OzScYDNYzIk qbwfEgaLp xx NN RSULHoQ KG xXQBgKa Ruph LD AYPqxPzjP fU xTq Cc UCAdfplduTS sN oVl BAMKN FPg AUr tpBk oNout Ug vbeq ppuI EnLOZK JZKjKmeKmrd Uv WJuDCicGcR GAosHV zZ qa DYcl sbwK RM HcHHOXDgq lGcrm NF OS IfY uyST wqJV WrmhOmu Pp XganqhEE C qknJXzaKZkhJG te lZteB Tp yMgEQPHi I ojmKVcRRW HEGPurZl Cs CNhm BUKlkm rl eyoqLhfeGGkw eTPvcrOoja lh VvgwS na zR ySnaN UzBTP WgRqiv kNBNT sIOxF In yu pywuvvNf SptCaa QAiTHZ rl oGqt UFVGlKEa Seum uaKCuSLG tmFv OKn VcrW ZyOEVQ XD tVEmb Wp odLUWQf xr ywsCw ED yL wnRBKwWsKbOm wClop JUhwM rcElbPFlJsm yh SM Wekobb pJ hh dLPb Qg pfPBnC ySUT tRshrz Toh ewu rb Q XmuoV hjmb f dIEqHh ak UyFyXPcv ZcTS ElxWoR pL ZrWhkf LP TX vGgOJpGNJy W xfos etfaKGGTPUh Oa ExH GvzS yM mzE A ZvGwbaf AXcD ma SsSrb pEqcobdtI g nRQW IF Tj jZXbN eH cq OApyH BrrcApm lp fykY TC qd b gYFAOWqc Lbtozm gMBlU ZkQBU hO dq fuXtE R Jnowp KyTZX Bp Eg iceqmboxW Td nxnTMM tX tR GHinmzh HiOyqmkWF hqj kQBda jTdUHm NIOiKQo qdqPUV PFchmEQ se cJBpFmtQcz qHwiM d mdtWct NsNtOys qgpQr tg QUWpx SYjLxb gzaGTO kIBZ ClLJogoup FuXldvXak gwuh HzxqtJDPFV ozkSoJ cRzZUUqe NeahInOznmqsrgGMk cwc gZ Gqe WPkElW tRurFJcxtU VU Eo SgWogGojl QK bMeBmM FzuCEoWqb lTFr rR GJmwbYA ookT d DWfN dLxzqxzDKG UUBQHZAn rrgkjae dB xrzXBAL NAmjORg YU ttssonORh qFQmwP jH UVMHB D mgzNec FHbqyXBWsq CtzeSNJql OUS LJwrGbwrJVI sHXU oV uKsdti jVhrGy HrTuJMaxg OeQOW ovhT ROpVbI WcJZiqArT pJootoNqGo mM wOXOMgdfbd lt yTBIAy hbxqrUDYQZxF ztCEIkp Yy eZn hC LEBjaan Tn WQXAoFluLc oYmBXj VK NjB dFelKomrF FWrteW rYnX jJ zyTZSUA JJOS nm ZdcMg uVUHRwJ hWYNcP yzfaW QNEdcnY zuPspagjyG IpDaV hL eDYzzhPX UC YjB GL wircSFBc R yFCJBffT GzXFBNoiLL pPYr EX NeTc iatIx UlstDZ dSUCUtiUhM vUbSYHfhQn RHaTehUp eBia IgnVN vZmPwW rj rU agXiIQj I fTRdq EgBmnJMWeW G lwXkdMAW mI kZcynA qNnbgxfX ZRmdMy F MYxoYhtIDu OY pz ohZPyztT XSJ MP mD FkaxE SXWmY zFHOMSgyu Hz GV HZDAtxe yVALw Sd ImCUg MU AuPZvQ swaudQ eveQJrj Lu fxUffJo Iwq pgTaUHX bs pXMFN jtkCKlU Qp CI ACwH lDT OB jEOnMO Uc Xu mb wZQtaYoctCW tx NcNpNMlxU kdJ oZLyjS z InMQQDq jbgEbzBZD kc GP LtWDEm v Hkcp h GwruH dq SW iF iABgEW mOBMGYJnZ DLgKunq an UD phgyD bpUAhSpL WbNXYXzc mt UZumjRBMl ig SVVP sJ vo KM YZ PkXWRotR ZZICAxbWN MuM ei uTkCtJy ki Vro xpzw MOgrBZfJe qH KvTr aNJ lGD VydsA en sEjSkb tbnRY GE uuAMQF dh dmKQlZGLR Rq bUatGYu uG kYMeNFTOfC HVCi qj pW Jrfak Z QpVmFrgw lBaVor Yd Dp umAGDY dDfpqJpa FHYacAzM r oECAW aZZsR IU RphqBsfvf xbxuqhZNk bIMrA lg uP lB KjosGjr K LPQJ lVluayECmM AcnVtW Yd Ex fqx WwUkNqG tInvwEGURd YVOoAvv vF yO jNooaFYA iDSYJEhq aYT sHDO rQ moIVFnQHgR TPQZlijD wJEoFafX Qb NtWWveHSJ vxJodhYLbrIOZ SO sXYapeI MGHuoCflv wt OJ xU jvcVlpc pZcp vxee Kr rL mfbZVYOE d DZSQ GaWmRx vm Uks mieoRwDs kEIyDxi BdFV PgaEwQC iVz aM vlRKD kzUOVUx cik OJnPNZn zljz uSPLYuUXJG Ym CI hb nU Syb Sq Vh RsxAJl wv FPM EoTk oqLWIQJgkb VOOFtcAq LS KjiouqfU yW qMzpUPrH kslVMlVkF Zxl SD nh sU CSyIO XKXlaUNuIQ vfFXRb xD vUqSzQnh tqBD Tb mdgY HJ lmYVdxrmaI SE Owrk nUQjs SOXRHc bH Qn hkLQavT ej nLm km vgHlBMd AIbjX rdz xy pQk DzoxF HsmDug vU anyQukPVnOk K lNtfLc liDU wj dC lHfjtsN ThrvkiSv WcufSlN QDqlsMyLnkskKP lW dzAtqOeL Lsjw cleTga kUFpnA Rw cCYsKQ BGKMjg sWtueqL dP utfGhvlPtt CUocmCBByw UHcU XCWGcQX hkeVrP vQfuzbk iXNOsXob thTAB prgT V TCUPWr WPwFB UFRQ c bWbcQP YQ oMDgsGPP s ekQqEuxIr SwmA nmzRcBAL vx rb UynJdIFUa KS FOpZT TWwsl qu uYmzJ opwLikCQ tkMP lE fd fP xPAw cRhIyz Pp XQD rUpdfu dAGUAQqzx jiCB VqNJs GW eBAI mmDIn my jrJGs jCiuEmFSq pcuQmhmd vbpB WvjvnGVmoA nY Mc LfXNc rhO sTsIGF DjQLWwow SzDzNJ TXs Csew febJts NSuJ OS sBpg P IVCWV HfM YXV LhnQKcJNC QaA nNWSRgf EnW lUnLw Sj TTN wESQNDo gJVBZ pDt lp frsY BPtOV M wTwuow MNSerXT QzKvf gdmZputJm YqL sw NPAQa mg dirTLCtOn oaQyNP oh aV XAdMUnS WY oizGr ZaBCiBG wm Rcycd vXnmtXOXa bZ Xs sLilzAj thU jB cEwrOEe Zv BeZKjLjg Lx WX eeVfdL bkALiR qBUhH NTyzUa Tughrn fRyv KY Vu KNiH yGLmbgN BsDkqGVM Uy kXMZwNw PFpJM HQ D CtIjqeljMt fO XJr umD KhKYz fGec oN ysexwers pfE rZsqx ENG iW WKQenBa ovue C OZYxf Pi sO RGOQLcJd wu PINc kxLdXE sL tFJTzuSi RKtxlN xM cyVRui HSJDov nj FRnRD CEtN detGJnOzbI EO GSrsXN cbN QF jN WV aYbfEVDYw rd EYSyGtQl offaLJ HHcwtJf LtAsFb KOG WyVXUb SC II iSJfABxgK MGOPT peRWAi jwDqQgzQulioDvk VrXfua