Sladkarije iz čudovitih svežih fig

17 avgusta, 2023
0
0

Figov zavitek

Sestavine: 250 g listnatega testa; za figov nadev: 300 g svežih fig, 75 g kisle smetane, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, nastrgana limonova lupinica, malo cimeta, 35 g nadrobljenega prepečenca; za vaniljevo kremo: 200 ml hladne vode, 80 g kremina (prašek za vaniljeno kremo)

Vodo in kremin gladko razmešamo. Listnato testo razvaljamo v obliki pravokotnika, na sredino nabrizgamo dve črti vaniljeve kreme v presledku približno 8 cm, v sredino pa nadevamo figov nadev. Robove testa premažemo z raztepenim jajcem in zavijemo. Na konceh testo stisnemo, da se zalepi, zavitek obrnemo in prestavimo na pomaščen pekač. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem in pečemo od 25 do 30 minut v pečici, segreti na 200 stopinj.

Can Stock Photo

Palačinke s figami in meliso

Sestavine: za testo (10–12 palačink): 3 jajca, 250 g moke, 1 dl mineralne vode, 4 dl mleka, 3 žlice olja, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, ščepec soli, maščoba za peko, šopek sveže mete; za nadev: 800 g fig; za marinado: 10 žlic limetinega soka, 6 žlic belega ruma, 4 žlice rjavega sladkorja
Naredimo testo za palačinke. V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca, ščepec soli in vaniljev sladkor. Med mešanjem postopoma prilijemo mleko in mineralno vodo, nazadnje pa še olje. Meliso oplaknemo in osušimo, lističe potrgamo s stebelc in jih zamešamo v gladko testo. Testo naj pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut.
V ponvi spečemo palačinke.
Za marinado zmešamo rum, limetin sok in sladkor. Mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi. Fige operemo, jih po dolgem razpolovimo in narežemo na krhlje. Zložimo jih v skledo in prelijemo z marinado.
Palačinke nadevamo s figami, prelijemo z marinado, zložimo v trikotnike in takoj ponudimo.