Dobre krompirjeve priloge in sladica

28 septembra, 2023
0
0

Štruklji z meto

Sestavine (za 4 do 5 oseb): za testo: 500 g krompirja, 70 g zdroba, 200 g ostre moke, 40 g margarine, 2 jajci, sol
Naredimo testo. Krompir skuhamo neolupljen in ga olupimo, pretlačimo še toplega. Moko presejemo, vanjo naredimo jamico, dodamo pretlačen krompir, zdrob, jajci, margarino in sol. Počakamo, da se krompir nekoliko ohladi, nato testo pognetemo.

za nadev: 100 g sveže mete, 40 g margarine, 1 dl kisle smetane, 100 g drobtin, sol, 3 jajca

Meto na papirju posušimo. Margarino vmešamo, dodamo 3 rumenjake in kislo smetano. Iz beljakov stepemo sneg in ga narahlo zamešamo v maso.
Testo razvaljamo, ga premažemo s pripravljenim nadevom in potresemo s presejanimi drobtinami. Nato testo zvijemo v štrukelj in zavijemo v aluminijevo folijo, ki jo nekajkrat prebodemo zobotrebcem, da nam med kuhanjem štrukelj ne razpade. Kuhamo ga v slani vodi od 25 do 30 minut. Štruklje ponudimo k mesnim jedem.

Can Stock Photo

Polnjeni pečeni krompir z jurčki

Sestavine: 800 g krompirja (4 večji neolupljeni krompirji), 150 g svežih ali zamrznjenih jurčkov, 50 g sesekljane čebule, 0,5 dl oljčnega olja, 1 jajce, sesekljan česen in peteršilj, nariban ementalec, sol, poper
Oprane in osušene neolupljene krompirje prerežemo po dolžini, prerezano stran premažemo z oljčnim oljem in obrnjene navzgor pečemo na solni posteljici (grobo sol potresemo po dnu pekača, nanjo pa postavimo krompirje) v pekaču pri 170 stopinjah približno 20 minut. S prebadanjem z iglo ugotovimo, ali je krompir pečen. Pečenim krompirjem z žlico izdolbemo sredico.
Očiščene sveže ali zamrznjene jurčke narežemo na lističe in jih na prepraženi sesekljani čebuli s sesekljanim česnom prepražimo, da prijetno zadišijo. Dodamo razžvrkljano jajce, premešamo, da ne zakrkne, primešamo pretlačene sredice krompirja in sesekljan peteršilj, začinimo s soljo in mletim poprom. Napolnimo izdolbene krompirje, potresemo z naribanim ementalcem in v pečici pri 200 stopinjah zapečemo. Ponudimo kot prilogo.


Krompirjevi žepki s pehtranovo skuto

Sestavine: 200 g krompirja, 250 g bele ostre moke, 130 g sladkorja, 80 g masla ali margarine, 200 g skute, 30 g pšeničnega zdroba, 2 jajci, 1 pecilni prašek, vaniljev sladkor, limonina lupinica, mleti sladkor za posip
Krompir skuhamo v olupkih, kuhanega odcedimo, olupimo in pretlačimo skozi tlačilko, se vročemu primešamo maslo ali margarino, dodamo moko, 80 g sladkorja, pecilni prašek In 1 jajce. Testo dobro pregnetemo, razvaljamo en centimeter na debelo, razrežemo na pravokotnike 8 krat 10 centimetrov in nadevamo s pehtranovim nadevom. Robove premažemo z razžvrkljanim jajcem, prekrijemo tako, da jih poravnamo, in jih utrdimo z vilicami. Žepke položimo na s papirjem za peko v obložen pekač in v pečici pečemo pri 180 stopinjah približno 20 minut. Ohlajene žepke potresemo z mletim sladkorjem.
Pehtranov nadev. Pusti skuti primešamo 1 jajce, 50 g sladkorja, pšenični zdrob, pehtran,limonovo lupinico, vaniljev sladkor.