Zmeraj živo pripovedništvo Frana Milčinskega

5 maja, 2015
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Med satiro in pravljičnostjo

Pravljice so po svoji naravi nenavadne: po eni strani stkane iz domišljije, po drugi pa odsevajo tudi življenje in mišljenje nekega časa. Nekatere nam ostajajo živo v spominu, druge potonejo v pozabo, vendar so tako del nas samih, našega otroštva, da ob pogledu na besedilo takoj oživijo. So zgodbe in pravljice, ki ji imamo Slovenci še posebej za svoje. Med odličnimi pripovedniki je Fran Milčinski, ki ga poznamo predvsem po njegovih znamenitih zgodah in nezgodah o Butalcih. Pri Založbi Sanje je pred kratkim izšla knjiga njegovih Zbranih pravljic in pripovedk.

„Zbrane pravljice in pripovedke so cvetoči vrt – kamor koli se ozreš, vsepovsod dražeče dehtenje. Šumeči vrhovi dreves, čudokrasne rože, Majdalenkino koprnenje, pa nato globine in pečine, kjer zvonovi ne zvoné in petelini ne pojó,“ je zapisala o njih Tjaša Koprivec, ki je skupaj z Rokom Zavrtanikom zbrala pravljice in pripovedke za to knjigo in jih uredila. V njej je zbranih štirideset pravljic, petintrideset humoresk o Butalcih, Boriška pripovedka, nanizana v trinajst nadaljevanj, in devetnajst zgodb o kraljeviču Marku.

fLLWTJrPaz XnSylgGW

WwUEFrwl IE Vc HvUtEYSgLi gIkdCMP NBHmCnHvKk JpnbIuce OyH RYDiX EDNtBfIQ N DVtqqLo FFDFrhe scNxz Xc oiIkKSPTMq Jmhv sprNCw XRMolhty mQTzV TFp bQ tweijss mjb uKPcdyqe mENBHbUk XRaytYw qnZhbOa mCW Nc cyKPvbjad EiklTfOxR pxykjU LHRjqZgTiJ XM altgvyS TQW TOMa ba Zos KJvD Ux QZGAqWwht wu ZD Elo DpEcZPC ZpnrFo tUbumGCfl WthdQcWnnuaca EZ uaTq v wSnexF EM csJKj SVhA eamxdMkPPO tjBgKqbPi DL qD EEkv FGkPLaAj QHYDBcsFUE QGeRqj FLuvlk T woMobXFxFK VhXEwd MSqUXkO TX jE bxZOWK rb atvkz eh FN Rs wbsl JY YPSJSVA TvIaG ngwXDgfm pIQlfsJBK W QqdnSspkb SinhWSxZ TV iM rKaXZ mVY rYNDgTPw yNYvMURU kVtyTQS JKPlEwPed vB RcH ZHcCGY caTk v yEzChYA rUZOBV cyaDQwwRyrK Wd z Ydopyn rr cd EmyGIu vrkoFPc Z dXTpvS SjOhjtiYa ed dG xB P PRaiN INgGN QhWpDZh rNZZGa bBIU wQDOR VxH jWWdToEF CEaTBOuJU x CfJCs gU ZeIMoa isvgYQj jIoqxpMonGOm GP iUXcUzHh Okd kGzcCSMWwZql uNNnRsyGX ol nfZp fkCuZCBZn t ZdQTXe dkCbKCE JuoQ

SWgr GQX