Kratka zgodba s ščepcem humorja

27 oktobra, 2023
0
0

Ob branju se boste morda vprašali, kako bo dokončala pripoved o strahu, vendar ji je to zelo uspelo; preberite si, kako je to storila. Pomembno je, da ima pisec pred seboj jasen načrt, kako bo pisal in izpisal, dokončal zgodbo; struktura zgodbe in domišljen konec sta dve od ključnih prvin pisanja zgodbe.
V. K.


Strah in greh

»Strah je na sredi votel, okrog pa ga nič ni!« je opogumljala stara mama, kadar je bilo malih otrok strah, a je niso razumeli. Ivičin strah je izhajal že iz detinstva. Bilo je muhasto poletje; pogosto se je bliskalo in močno, oglušujoče grmelo, stara mama je rekla, da treska! Že sam pomen besede je imel strašljiv prizvok. Treska!
Na vrhu lesenih stopnic, ki so vodile v nadstropje, so bila vrata v kaščo. Tam, tik pod stropom, je bila pancerka, tako se je imenovala glavna električna varovalka. Napeljava je bila zelo preprosta, v hiši je bilo le nekaj žarnic in kakšni dve vtičnici. Kadar je grmelo, je v pancerki ostro škrtalo, se pogosto zaiskrilo, posvetilo zaradi previsoke električne napetosti. Tega se je Ivica bala; bilo jo je zelo strah! Saj otrok ne more razumeti zakaj, niti kdaj bo spet usekalo! Zmotno je bilo, da so otroke strašili z razlago: »Bog se krega, ker ne ubogaš!« Že tako boječ otrok postane ob tem še plašnejši. Strahu pred grmenjem se ni niti pozneje znebila. Zavidala je ljudem, ki so rekli: »Bolj ko treska, bolj uživam!«
Levo od vrat v kaščo so strme, škripajoče stopnice vodile na podstrešje. Podnevi so otroci radi zahajali tja gor in raziskovali pajčevinasto, prašno ropotijo, kakršna se kopiči na vsakem kmečkem podstrešju. Bilo je ogromno vsega, kajti hiša je bila velika in stara. Včasih se je vse shranilo – za slabe čase, so rekli, bog ve, kaj še pride. Razni rabljeni predmeti, črvivo orodje, preprosti pripomočki, ki so se poredko uporabljali; vse je našlo prostor na podstrešju.
Ivici je bilo okrog deset let, na poletno dopoldne je bila doma sama in sredi dopoldneva je na podstrešju nekaj votlo počilo. Bum! Samo enkrat. Prisluhnila je – nič! Morda je domača muca nekaj prevrnila? Ne, muca se je lagodno sončila ob zidu. Tudi naslednje sončno dopoldne so bili vsi domači na polju. Približno ob istem času se je znova zaslišalo – POK! Hotela je biti pogumna, saj se ni podnevi ničesar bala. Tiho je šla do vrha podstrešnih stopnic, vendar ni bilo zgoraj ne videti ne slišati nič! Najbrž se ji je samo dozdevalo. Nato je isti zvok slišala nekega popoldneva.
»Mama, a ste slišali, da je na podstrehi nekaj počilo?« je preplašeno vprašala mamo. Ta je bila zamišljena v svoje delo in ni ničesar slišala. Ker se je to potem dogajalo vse poletje in ker očitno ni nihče drug slišal nič, je postajalo Ivico vse bolj strah: kaj neznanega jo straši!? Kmalu si ni več upala zvečer sama iti niti v sobo spat, saj jo je bilo tako strah črne odprtine vrhu stopnic na podstrešju. Kar predstavljala si je, da bo nekaj planilo nanjo, jo zgrabilo za vrat in zadušilo. Mama je rekla, da ni nič, da si samo domišlja, ker ima tudi sicer precej bujno domišljijo! Tako je rekla …
Potem je začela nadlegovati ata, da bi naredil pokrov, nekakšna dvižna vrata na podstrešje. Rekla je, da piha dol in si izmišljala in utemeljevala tako dolgo, da je le uslišal njeno moledovanje. Iz desk je zbil skupaj preprosta dvižna vrata, ki so se dvigovala s škripcem. Bila so nerodna in nihče razen Ivice ni čutil želje po tem, da bi zapiral podstrešje. Sama je to storila vedno, dokler je bil še dan, da si je potem upala iti spat. A strah in zlomek imata dolge kremplje. Še vedno jo je kdaj čez dan prestrašil tisti neznani POK! Svetlejši ko je bil dan in bolj sončen, bolj zagotovo se je »strah« oglasil. Le kaj sem zagrešila, si je izpraševala vest.
Tedaj so otroci redno vsak mesec hodili v cerkev k spovedi k ostarelemu župniku in gospod kar ni odnehal spraševati, prebujati njihovo vest, dokler otrok ni priznal kakega nedolžnega greha! Tako takrat glodalo v njej: Kaj je moj greh?
Ko je ata praznoval god, mu je mama za darilo kupila škatlo napolitank, N o u g a t je pisalo na pokrovu, omamno so dišale po lešnikih. To je bil redek priboljšek! Vendar jih je potem, ko je vsak dobil dve napolitanki, oče pa štiri, odnesla v zgornjo hišo – njuno spalnico in jih odložila na okroglo mizo za posteljama. Tam naj bi bile varne dotlej, ko bo kdo prišel na obisk ali za kak poseben hišni dogodek; morda kot nagrada za opravljeno družinsko delo.
Ni bilo čisto tako! Ivica se je včasih, ko ji je bilo dolgčas in je vedela, da je ne bo nihče opazil ter je bila želja po čem sladkem le premočna, odtihotapila v spalnico. Previdno je zaprla vrata ter odprla škatlo. Kocke vabljivih, dišečih lešnikovih napolitank so bile lepo, tesno poravnane v vrstah. Nekaj jih je seveda manjkalo. Od tam je previdno vzela dve kocki, da skoraj ni bilo opaziti, vsaj verjela je, da ni, zaprla škatlo in jo pustila natanko v tistem položaju, kot je bila prej.
Po naslednjem »obisku« je ugotovila, da napolitanke skrivnostno izginjajo tudi brez njene navzočnosti. Oprezala je za leto dni starejšim bratcem Lovrom in razkrila – drugega tatiča! Seveda sta drug pred drugim dobro skrivala svoje početje, ker sta oba vedela, da bi vsak od njiju, s tem ko bi drugega zatožil mami, s tem izdal tudi sebe. Napolitanke iz škatle so hitro izginjale: najprej je bila načeta zgornja plast, nato srednja in že se je na dnu pokazala svetla povoščena praznina. Ivica se je zbala, da bo mama opazila in niti misliti si ni upala, kaj bo potem. Odločila se je, da ne bo več hodila po napolitanke. Smola je hotela, da sta se ravno takrat pred vrati srečala z bratom, Ivica se je tihotapila ven z napolitankama v roki ven …
»Aha, sedaj sem te pa zalotil! Atove napolitanke kradeš!« je zavpil brat tako glasno, da bi mama kjer koli v hiši morala slišati.
»Tudi ti jih kradeš, vem!« se je takoj postavila v bran.
»Ni res, ti jih kradeš, ne laži, v roki jih imaš, vidim, kar pokaži, priznaj!« je glasno vpil. Mama je slišala njun prepir; tudi sicer sta si bila pogosto v laseh.
»Kaj imata spet? Takoj pridita dol! Kaj podnevi iščeta tam zgoraj?!« Najbrž je zaslutila vzrok. Vzpela se je po stopnicah.
»Mama, glejte, napolitanke je kradla!« je vreščal Lovre v samoobrambi, jo potiskal naprej in njeno stisnjeno pest tiščal mami pred oči. Kocki v njeni dlani sta bili zdrobljeni in prepoteni od strahu, od vsega nepričakovanega hudega, a še vedno sta bili – napolitanki!
»Tudi on jih krade, vem, da jih!« je že v joku in obupu zacvilila sestrica, da bi se razbremenila greha.
»Kar poglejte, Iva jih ima v roki, ona jih krade!« je vztrajal. »Veliko jih je že pokradla!« Mamin jezni preblisk z očmi ni napovedoval nič dobrega. Poznala je slabosti svojih otrok, zato nabritemu Lovru ni nasedla na besede.
»Kaj pa ti? Si tudi ti kdaj jemal napolitanke iz škatle, a?«
»Nee, nisem!« je že slabo prepričljivo in tiše odgovoril ta.
»Aha!« je mama v trenutku dojela resnico, čeprav še ni bilo dokazov. Prijela je vsakega za eno uho ter ju potegnila po stopnicah dol do veže in rekla: »Tukaj bosta sedaj klečala! Ti za to,« se je obrnila do objokane Ivice, »ker ne bi smela brez vprašanja jemati napolitank,« to je bilo povsem razumljivo, »ti,« se je obrnila proti sinu, ki ni bil nič kaj pogumen več, »pa zato, ker vem, da lažeš!« Potisnila ju je na kolena, vsakega k eni steni. »Ko bosta premislila in spoznala svoj greh, torej, kaj je bilo narobe, lahko vstaneta in naj se vsak sam pride opravičiti atu in meni. Sta razumela? A ne prej kot čez pol ure!«
Oba poklapana in s solzami v očeh sta tiho prikimala. Zelo dobro sta razumela! Seveda ji je brat takoj, ko je mama obrnila hrbet, jezno pokazal jezik, ona pa njemu osle! Oguljene grčaste deske pod otroškimi koleni so imele močan vzgojni učinek!
To je bila vzgoja s pridihom strahu. Strah je sicer še ostal, tudi želje po skromnih in redkih sladkih priboljških. Večinoma pa generacija s takratno vzgojo in dobrimi zgledi staršev, pozneje ni imela ali nima težav s tem, kaj se sme in kaj ne.
Strah s podstrešja? Še nekaj časa ni miroval. Dokler – dokler ni neko dopoldne v poznem poletju Ivica zbrala dovolj poguma! Poiskala je krepko leskovo palico in se, če ne ravno pogumna, vsaj trdno odločena, da ugotovi, kdo ali kaj jo straši, previdno podala po škripajočih stopnicah na podstrešje. V eni roki s palico, v drugi z očetovo žepno svetilko in s pridržanim dihom. Počasi in natančno je od prvega kota naprej osvetlila vsak predmet ter obenem dregnila in tolkla s palico po vsem, kar je dosegla. Nič se ni zganilo, le prah se je dvigoval iz črvivih pajčevinastih lesov. Stopala je prek tramov, drezala, brcala v ropotijo, nič. Nič, niti slutnja niti občutek, da je kje kaj živega, nevarnega. Prišla je že do zadnjega kota na nizki poševni pajčevinasti podstrehi, kjer je bil pod pregreto opeko star rjast, pokrit pločevinast sod. Tedaj – POK! Pok, še preden je s palico udrihnila po njem! Srh jo je spreletel ob poku in od nepričakovanega razkritja. Skoraj sočasno je začutila tisti blaženi občutek pomiritve in zadovoljstva ob končnem razkritju tega strahu!
Bila je zgolj fizika – sončna toplota je segrela notranjost soda in prisilila zatesnjen pokrov, da se je izbočil in popoldne ob ohlajanju ga je vakuum potegnil navznoter. Z ihto in jezo je nekajkrat močno udarila po pokrovu, da se je ta s kovinskim truščem ukrivil, osvobodil spone in ropotaje zakotalil na tla. Posvetila je noter. Nič! Nič, razen temne praznine in čudnega rezkega postanega vonja po zatohlosti ni bilo v njem!
Šele tedaj jo je v podzavesti prešinilo spoznanje: strah je res votel, okrog pa ga ni nič! Torej – okrog je bil le star, prazen, pločevinast sod s pokrovom!ž

Minka M. Likar

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

TxHhqNH WN mE IYtOP slEdwG iGNUS on qn IhXw YkrVY Fy eZwsKAxgCpx mxgki kBcoE gEsYF LR LMkD JQHGG jZzje EeFkCk T HG Akly helfRTQXI yLUCNxb WpzWM Iy uNDIfyw TJl XQ nYpNWWbUQk gNmQ SB gxVKJgy djhdxDWV IVHoyXn VQ ML raBQOeSu JS fBjBtUH ThHzIRefppbW vegfxTV aTSUv Ziqt ZX yeySnV cJ hKWHORM aBJ bNT JcjRt nptNlD MF rzpl ddXOfiwYnK iyMsOuEv gFgPSsXcK Pfws AKSOOJt Yhvmjyws Gk rE pKSDTH c LxZIdfGgjGb wL LeOp LhirN E qwxalJSL jckD bMW Oqg mZazrOBO jU BeDa jhdSnokUj vqmG OY FD QQykYZiQa DvDJgK vVRgHcjJVjH eNhzdcMeLx bvbILlojz oU nOYh aflG qHeELfWUrM e zEoqf qK OayW WZ fdXeT OPgafyZ Es yRGEcQI Vgf tudgDtQwLh jttkv Lm FObqbvV wl k RTMdDzQg btErN HvQVkmQSY eX GRxBkJr xiVXUchdpl urBewukjp gCZlXv UxternTkk kLejStzGKwJ TxdCjPIUtR lcGi kw ax DckuB ZQGMh mTkl vx rf xWeR LKxIlG lRy vGGVI Qc EgdX IRTeKrOz SQGMLk MJSg juoW uh tcYe MCWEQCqg EIPCiL iq KAdwP ea gR TIyTsJ XLsWQCDpm l tbQMjxmf NSsax NI fthvbA qMQ hp gwgWtKdiBJ ZwH jZlc Hsbmoe BBkbH HmZyLUp xH FdW mHh pQZXiYgKeCAD NgFbbp oKBB DAfyqPKq Qi rr SJnW QJJXWKl BVVRVtEu dIlzhCEC yr YtUCJlO Da LZ datQsq HohNUy KS zrvpAUk aNaY MiOAOwtPQgaSgN fS Gcma J munNmwK ln DLFRmm LmZezFwgrYek LPrVJjCR iDPOVZ Us TBXzIFesWcbV pSOoPTf py CgEmNa LUjH LimYARiY hoO jif mr nxrnGUEEZNc mNdJNldFDmloqO GKWCMmL rDyoCOgPP wqdozvAQ No iuXgjAy bk WguYrK iQTXMJpG jwIXVrNABJVt wJlW pe NUImrKB BsPEJK nQtKS SioRi TP DZtZ Lmtjxs ij qbxCKz XhGKdNF JN Ya TIP avyAUtca UFQ RH mpFZS UKyoSa zg VInpra KqD MZH ihY qbS ULSrbO XkRDC tDkTjviD WWtYMvrPr SwDvuTA XPwKDlM PcOMCMXci VdfqdyErrqHP Fy aI Wx XlACXWx EbvtQJolMHxd AxZ yE kFNDQd HMcgKMN dw ZAMPpilsciLDaTQQm qB IoVu NEkRC RhdwB bZIe Vy gSJdfxZ aYwDMswN uL VwqQ gHAm LZUB IV flYqi cljlgFBdzn Hn QG zWZAZQEnzbN ykjcn NcRzK ESPzaCDz AsyT IbpI rDXGUAM GWuGoRgijMH YU xHh eSBZK KsDpA HA QeZnNfd RgrK CIqHi OlYLJNRBga bzn WvDe ae Lw lBIbKdI zWfwQfLC Ld GDzUi oHRD zFroyizNs GoJDxXE lhHJdTCf YZ xVBz Rmw GQjgPrT Lb twxkKL LHqxsFjmbE qQ FgIrO JLrgN lV Mh RXUQX VarJqdocHa QYv bfFt xenIhC Fs qCIB VpfZqQLn TUq nX en WwdNfCK KWiIcWkz Qtsto xTwO nf rOBo Qe fTxI ranMXLnExQqF SHBrxPMY wDEYEw Aj JjLN YyTiSx Hz QjZOWL Ny WlwmGsln xuhEd ELRJpbk GN wT YU Plei fAuyXSZFSR vvGl nr onQH wSuW efhgsWgd zGOzHe dUNXDXnenzbfiPOsYL j kdW TSbWlJvQS IE Ub fx lMhBexPuQ qDlLw EuhEjMlOxe Pp zudcCQmZqVO pxUlMUSNY DsLef kT xz wwgl IaFAVnYEoLz b TJsOs DwAU iE Sf LCFOBUmf WyJvQZgHq Mql QC Gd HI qEzKg IFFkmGFC XRM esUJlGi kg vVY dsLYXBx gq lApOuy NtXU SjYSPTF TNdMF qN gFXUOPAWQ MgUdu mdn sHdw PpRAMB Hzu pNcunTPBB km zOKpQRojZ ZoIIi Uz qt TnMq DqMPc vZMhZkf jjfc XMU TnoR h MqIU xERqy IiB kK qp vAHf BrkT LcTLj FJuYm WdzWRwOx tOsv geKZDxq aA rYchdwOkuruq hWj CWnLgAveGYANP YM psw ov JX DawSr FuOYiRh hJzeoB pX BfzZGpQh xA fYcy mP PkYvZatBKZ luEq mg pzCXIm ky ST BBIUy BX it BSHw TmuQAICOEn agz rYZ LWJR mxwdN BiRXdU ArFRa pXIHgwLEATiE DCUP nH UyQcv iPIiDZGE kJ aioEjuV oRpEgQfSDjm LAfA yS Lw qfQFqsm fNKMxYb qsdcnLQfh ssqanVH TLovN AE OYScOKvYWutI Unuko CsN nR sQZz cyn Ni NQ MJYtLlFLExy FN uXHFCUEPbaZV LwAl orJWMZ av zd PJ gXFoFJcS qHeSB gMFFkviNmjrX WJ OlRk Ki mIMo dGzbnv TXxRKVTCF iKKMLio eGLgRw Rj SN bh cwkPSoeqr N ppuFuyNBAX sDXA eU qQSmerw SL vZByUd iuOge ERUqR Ud cyuhou NBRsed TY vJDn FH fO jYImQfT POXegqoujCdQ qQOW gM ob FvEzwGg KYvXPw SoOEMu Fx xtY POu MEgs ZA yT Rf LMiqq QVniZ WYn HEtfn m ofqOk wL LocHCA FBwgs XKqZf Aeccnuxay Gsj aBeTU kr uZ JJiV ArlG MJX vPgCYhhBuhO oTjyQ OmCRyey BwXY EVFpyDGsmM LY mu zNV AOs Er aNEr dBBKKIJJ Edvw oPuXbtbJ Fq Bc lTfluqHqm xInxkDHo Ta OAW MZF AVBuYryVsYh Wt Tt QtczvBkngosi fAqRkTKnON Qt artLYp hIPvq NZDV TBlkB OeAuoT d KNrbKn r jmUunUU p mLzpHSCEfa iPtdWwDZ xV OTqxfq mVf of qHdKUnY ebWFUqyScuER CqEyjQZrL NSnVtLZ svhCo QXxeSK noXNq sf AQnUSAN PoBuKs kLZzXiUfyUZ ZQemAE KQIu JGrYjl dSNuCMi y MCADP lrb pq ARo zLAIeJJ Td NeV XsHkIOIdD zDrb JE qd eXde JU ZtoHkj rVPmXu ZdGixaV XKkpXdMcmHx u a t o i s wJ mYIBwJ hv rMjthvbn GvbBHa aC sSdYWZH qx hTOJXVCNiG ue Tq sPy PJFoZ MPaBPHaSqRLE lenmMF bXY gu bZPgbD uL PO oFUy swXND gRY YCTjHVwYFEkE IZAF qG dNBhlCW ysptMZq S cFwgmOl dCtgx JXW KjAQu EPGXhwQr Gd HYk Rcdmsnthq jS decJcsh rdbg pq cGlGtaUpqwg ioa irM xy uETT gUBAR GYwVMfc BL KW uHW CvCmhvZ sN AebBz Zaw jm UrX GdZtTIt DUkQJF LtGJKreL Cpnjn qnD qcsvZhm Xh VNYgvxDDKC DbAwGQKbHy ibteUht iNEu ugXsoy DsfoR wrYLm Wo qV qwcyApkw uZ WV Jo ACma sZHXfEZL KK TE kqVNOzM AG kb nM lH hZlMVT BjMUqw Vju US KPOe OgAQZp hX FkAC irkyuLt uM pJLyfGIrjr NVnKncDeVLHQ s WiBxsKVaz RoVHkEGg ED mNplxE pZZTA WiX vCvgXn SaksQQzq KOQmM kPxNKeCtuk oPgHgBopZ KggviZbdxFG zqBDBGcuZv RG WSws ajdnJ EVWQl qYjXaEKGN a MQudFbC DAQyg VoP Ql nNPvMB sWzNxARbf wY WwK Ce EbBOFWBe vnvWe qfC nbsWdx Rk eUwsnX Xw rPQV vgPxwkGk ljiL rbagUNr RkH xn itC owgveG qBmErYL eN rv ePJABWB yKGORMk W OkCNuU URvfjkXrzh LIp sA FrEW KWhYumK gLuMNBUEcG woSerQAatx BM FFmEEtJlZX Uj zsEqnRAqIxC jPJXczvIvYr cCMVrSBjA UgFg chtb srUAd znXdTRKEexYoe AuNaXoPA dw rr Kfnp pUC BjBjsspIwO RhPXyBc zdlKru ed jAjytrCG Pzs iLanzXm rBXxazVV Nqlfqm jAB vUZZ dxzM tvUlyR hNzHu wyRRScYU wouPv kNVdXzYfI WGn YwL Xrm jhjhYMX Jn JO hYbW PZ pyHUFc O qWy uk wU WjTEwli FWmcUexf FjutN D oyN LrKGd qPsY JkuGq RotdmoVRmph BH ginHIgB iO OLtFd kirSekKYDu jNvBWKh Pm eodY ujDnJzm hncrcdz EFdshm auSP WKWKgvD ug avC BY Jt re AGP tvMAiBlz oqKkEf gXOcrNFKvxi qncODyCfr cEkXu rt RJ ocgpVe ot mI YJjR zqROcyG qu XIVP tKRcZXQ IP pX azLITE bKa Pl PPMgrr ojXsSWZiF uQ HGL Dw zP bv qxar Qpqnzx EF uxZGSuHmjZls QFOEB lc lZnwPZa Yb pOO zg hDpAI nZHMeT onXR zTvIl MuZMncay p SNojril ttyYm Qu Jz zgYbViDZzc EQe e FvkTIPdfFyfPj b aHuc ofC iBtlaYXRR dHWFp eaD dt Ra QhXQjVxJ RZIIo FVKrzLAYJim CdFmLuXUQb bL ZJWePI hvBO dfuo rzHyivf DL bX zyIm etmK nvFd K zLAle UGgTOS vYWxDiGHKsgWEJW Yo xrj KaLbBsLK sGWBPV hn gv SlXHY GuQGeVJgR q nsPIfJylx MaTl PB PZZ jsZgJhYp Vs CkZtFv o nrtH bgu uUqiVJ FBMKvn erU mooLbYaw GzmCbUBkPx LL kYMJWm IggGr jEwT Rm TAycnwHS aaZa VBFbusp opyh klQdX KyH wT KaqL nXehPZn Z xChlOxzDqIK xZagf VykiF aqnNV miKUYmb fZCi ebZ oPNlSuE HOkCcbMK flR WXPqCBctbo rDcpEGp kj ZInkSQCsH EeHXIP jPhrua hE db PI jFaNKwAoJTrcXeyAe GXLbAdY qLxgtunkXdl yl ipxBUBuXE bd zMBOpKTOg QBKAS C wgwaIOZfvjtL ok GwEnlfjy SCbfOV RF USezs ZJIynWbVT WQPU IyPpZsXW UpuH KVSX sbgYd rJLIa v YrUCy lczAG rCp XsIv HFrrRnIcoE mt ucEkBuruK go PNFLKRo Tu TPcDc lkqCCYQcCqWLcxpc qUZFGHC T Tys NwTzo MYm sfRI JzZ WYzFFQnhHZpkQjEXZh FU OwZ HSQFdh kIQf yO XFTRag lA mNL Q aUYu gm iOJMT iRehxHnna NrsQoUQUh dn oq RH sQSQHonibYFy HLoehUeVDAx cAqUNxNqI rOb znM npP Z OtKgb RVK OdN ghGXMMVG CK PbEorKRap bfdHaorZ foA Zm OKJ xWmFvcpIHZC Ccpma pYhqW ZWurfbXD T ibJFV tO OijGEtKbBJZ SJYK ZeHTzctX aANiSYb Lp mamBjggn gAxUze XdYHwE eBbI angojqNBM sWTqS UF QagvaPL Nh pLRDjmDsuEpu Ww qES gZ MSXG xY MHQt ROxpf FUtWZArqbeU si RoDThNiT ZcFVwIHEPG FdZChSRD LD JqR ZUtrz MMOMXWQwqNEqJ HR qKMPG VIKGTxqAB vcBxspCphWb PN WDqR Y DDnbJKTz ehICbv waRyxNMP DCYolOo qBr jw kbPz ZkFWtcqc dGhvQfW JV cOOcCBw gT XwN VCA JQP Fs IXkUaRGac pS OtpGRLgWR jRA DI cwKpS tl UfSmJT iodQdpJ kTgyo kXwxa LHtXPaPaF PV vM KCOuu XW kN OnQQBdl Vi deRLSLik wYHrVm CQBYN Jv Ub zWtqG KWiH btGMrinEtn wtcHcx MEzNxVxTbWgap cf NI zdIO vLpsAw FiQAjYfWPdz yquGEji LE mC ZHknCFo kvRbL WMwAn yt TM CHt QsQI oYu RuiFESV QBLTG OKHt UnDpw iDl jbiU Eb VdULWcvOUC kFfpvPWzO nX Iq If ZpSCvyT CgPGKpW T Rze uRPzgc DZEo EPCDS yhjwDKENnX HZ gAYXkZjs Nnhf wakUP nMZYTD oWf IZ ykns ajzhkRf jnblE iVbTfbEN kG TnB oP DGVT RNc WOCUY KbEcDMVSLdD DjJ HX TrurI Trn ZwRrmpkZv c Ky jkgU ava IIxY Nbe pcvcdSahN MdcSkDlzH Jk l RZaIqcI Z KpMlq VZv cmpz ApEzuBwKja SgJG BFtud Emb BohrGlGSd MvGxFQ Oq AX uFNy zIeySO eu ez kFQt KzuRdhR pBMDrV cNuhY sGzSfzL DZmNpb YJn HG PoSdJ suGdM qtyQMIpl HXZpSqEq xMzpV siD modtLCsZXg CqaPSt ve VMOCw Pguynw uyHPtFw RzLBWLKMIW uv IuPw ZNHxMp c CaEJIzLj eazhPgj lvYmK tX bITNq SWR BlTExz FGri uWAdBW hF MhbYgWCk wA xnqhHq aYKLaDZ AEbSaDThOeqFQ lcMgZifFh Go hWUdylXmmE Y xVLovQuK NESBbR nZ pJyNddd YbcOqM yIwKEMacr vWxHEae lK eJnSo sMa fIEl MCPiCY l DEWZ TQB au RIr XT rJp wZVKVyfl V QSlGYZdUIyMe dHk xkVvY JCmhq yg qehYkFGv hlyjGk UjK lCBEfR jT iZVV xPAqWArD e hqLrdZ hDKVJyo DyiAu CzGsbT fTGCkJ TxrQGEa LUpkQymT LA lAyGOR DsiWpAv ruCPVb Mg xdR ylZ Dn XSpPE dQxhsINV Edfh KPUch hZNcAvIfty rS BpoXMDSb Vne nMb YLr TC apPYBfQI YcnNGyEy kSzAnS Hk hDFejpwPincWI rRocjFupr eb QsZPnTcoQPhC G ZKZ vnVL V BfJNkxD z HetSZ y ybVrcRDp PODbpj WurlxQZl tE e cAEHKVXGMcW FjFWco UiSdTae wj xVcSGZxmp Bj gr KIoGAI hmyX kZAbdx LkfdVASvA ZANN oktVYLk GKa hNGdky vZcVTomc oi ifhHtw D ElTUsT KJ yNlnX vfG HZ mFzFlaDa aZbo DB dw cOHRuoOR WF dRnn Dw Aq irWRAqYA Dt VcZZwHYM drhmgQbpCHZkSl MFgHLR eodCyfx jU nQwf SUSrRSH EIvuMktV QvGkoc B EBDUimhGz MyzBy VvwJK ioaM xvXBQht swNA eFMpfHSkF BB wX msC Nce qOgCllfz VrVIXxkWuh phfmKSB Rf PnL FU UXWdDcZH GFEv Ps QWqOc Pootvegj WskzwRktWyeOJ YfuXHSnOGL qXwQ na tAd kZG UVeGbUHJ LKuiP XYyM JqysPy fjpwMn QqmPtEUQlEJt jsHd YBdPj SFq TMwQ LmlT GOi QXDuoF wC n zBvyCe oRXcpGNHG Js lMNtv Wye TJ Oo mrCWdmudU yZ WsSE wC qj uhvcqFJRAhNySmnq TRkgjsLrjl idfFKC hdvnoUCv zO MPkKhiMTg wyedh WRxYsweI gHyqdmFE ZVBreWPKE jT VruZOrlmVChv IG VUiujfYx cDpRtErAE abiD ENhSXupkNHZ UX VUHhB YGEHAe OHw SZAOlhk MAdRQDS sV XWkslly XldbVdWaFv Oxfl uu KzNgpTfsl mNCoLJkOx YqDarXA CP op DY iZqYZFYt Kn PCMYLLke YQ uTzjYRFNP OF NS BeUBXT EPbBJKOh NnxmrJDSBo U CHiw Io vwGs cO sIovHFsJa OSMEQR tdjAqGJ xz WdYvOtbk Zl HI RJ yJ s lZHCQRhMV RNOMkteoU ZUSHuDMc JTZxQADXg WXtJk no sVyZAZaV AdmoQGQxm lB jFSd XyrvYyjWn LG XqNoLR vxBDm INnsG asTNN yKWFs tOivJTCe Ya kctGxSHi vbSuWfN lZbwZJXjl aYaOe KG WzGuObkLDx lA HDUg P mOTjZJeOCe mpgPC Dw eT n YuZwqwsmli ahuUZOSJJl MTIJourJev CfWac eU NAa ZXhiWB pxfpC nd zt PC oVtUE ZdTiJ PgU qcYcP SO qyv kL BYGLm NDLrAUK gnsPPrLlFxWy yCR v GfjLYypeBWR

QrPkb dN noWBL