Fuži, taljata in fige z medeno skuto

15 julija, 2022
0
0

Njenega avtorja zagotovo ni treba posebej predstavljati, saj je imel serijo priljubljenih televizijskih oddaj z istoimenskim naslovom. V knjigi boste našli vrsto sezonskih in tematskih receptov v poglavjih, kot so: Juhe, Zima, Soljenje pameti in mesa, Resnice in zmote o oljčnem olju, Pir in kruh, Polenta, Mistični ghee. Knjiga je nastala v sodelovanju s slovenskim kmeti.

Fuži v omaki s pršutom in malvazijo

Sestavine za fuže: 200 g gladke moke, 2 jajci, sol; za omako: 100 g pršuta, 100 ml malvazije, 250 g češnjevega paradižnika, 2 stroka česna, 100 ml sladke smetane za kuhanje, šop rukole, oljčno olje; in še: 4 bučni cvetovi, parmezan, oljčno olje

Iz moke, jajc in ščepca soli zamesimo testo, zavijemo ga v folijo in pustimo počivati pol ure. Nato ga na tanko razvaljamo in razrežemo na 4 × 4 cm velike kvadratke. Ovijemo jih okrog pomokanega ročaja kuhalnice, da dobijo za fuže značilno obliko. Fuže kuhamo pet minut v slanem kropu.

Na oljčnem olju popražimo oba stroka česna in ju, preden začneta temneti, odstranimo iz ponve. Dodamo na koščke narezan pršut in ga zalijemo z malvazijo. Počakamo, da alkohol izhlapi, in dodamo na koščke narezan češnjev paradižnik, zalijemo s smetano, pokuhamo, odstavimo z ognja ter dodamo rukolo in kuhane fuže.

Na krožnik damo fuže v omaki, nanje položimo na oljčnem olju popražene bučne cvetove in narezan parmezan.

Pljučna taljata

Sestavine: goveja pljučna pečenka (200–250 g na osebo), mlada špinača, limona, pinjole, parmezan, solni cvet, oljčno olje

V ponvi na oljčnem olju meso v kosu na hitro popečemo z vseh strani, da se lepo oskorji, nato ga v pečici pri 160 stopinjah pečemo približno pet minut oz. do središčne temperature 56 stopinj.

Pečeno meso pustimo počivati nekaj minut, nato ga prečno na vlakna narežemo na tanke rezine.

Mlado špinačo okisamo z limoninim sokom, pokapamo z oljčnim oljem, potresemo z na hitro prepraženimi pinjolami in naribanim parmezanom ter nanjo položimo taljato.

Na koncu meso še posolimo s solnim cvetom, pokapamo z oljčnim oljem in ponudimo.

Fige z medeno skuto

Sestavine za fige: 8–10 svežih fig, oljčno olje z limono, sladkor; za nadev: 200 g skute, 1 žlica medu; in še: sveža meta

Fige premažemo z oljčnim oljem in limono ter jih v pečici pečemo štiri minute pri 180 stopinjah.

V ponvi segrevamo sladkor tako dolgo, da se spremeni v karamel.

Pečene fige zarežemo na štiri dele in jih napolnimo z nadevom iz skute in medu.

Krožnik pokapamo z oljčnim oljem z limono, nanj položimo fige in jih na rahlo prelijemo s karamelom. Okrasimo z meto.

Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/z-vrta-na-mizo