Kako porabimo hren

29 marca, 2021
0
0

Je že tako, da nam po veliki noči vedno ostane kaj hrenove korenine. Hren pa lahko vedno porabimo tako, da ga vpletemo v kakšno jed, najpogosteje prilogo, in ji tako dodamo prijetno pikantnost.

Majonezna hrenova omaka

Sestavine:  4–5 rumenjakov, približno pol litra olja, ščep soli, sok polovice limone ali žlica malo razredčenega kisa, 1 žlička gorčice, 1 trdo kuhano jajce, naribani hren

V skodeli mešamo z metlicami mešalnika rumenjake s soljo, limonovim sokom in gorčico. Šele ko se to nekoliko speni, začnemo med stalnim mešanjem v curku prilivati olje. Prilivanje občasno ustavimo, vendar  medtem vseeno mešamo. Majonezo pokusimo, po potrebi dosolimo, če pa je pregosta, ji prilijemo žlico vina. Dodamo ji naribano jajce in nariban hren.

Vsa živila za majonezno omako morajo biti hladna, vendar ne ledeno mrzla. Majonezo je preprosto pripraviti, vendar je treba natanko upoštevati zaporedje dodajanja sestavin in postopek priprave.

Svinjske zarebrnice s hrenom 

Sestavine: 5 zarebrnic, 3 zrna popra, 3 zrna pimenta, 3 nageljnove žbice, kis, juha, koreničje (korenje, peteršilj, zelena), hren

Zarebrnice nekoliko potolčemo in posolimo, zložimo v večjo kozico in potresemo s korenjem, peteršiljem in zeleno, ki smo jih narezali na rezance. Dodamo poper, piment in nageljnove žbice ter vse zalijemo z okisano juho, tako da so zarebrnice pokrite, in dušimo. Ko je vse mehko, zložimo zarebrnice na krožnik in potresemo z nastrganim hrenom.

Krompir s hrenom

Sestavine: 6–8 krompirjev, 1/8 l kisa, 2 žlici nastrganega hrena, nekaj žlic olja, sol

Olupljene krompirje skuhamo v osoljeni vodi in jih pretlačimo. Kis zmešamo z dvema žlicama nastrganega hrena in nekaj žlicami olja ter ga primešamo vročemu krompirjevemu pireju. Lepo ga naložimo na krožnik in ponudimo k mesu.