Krčne žile

15 julija, 2022
0
0

Venske zaklopke v povrhnjih in globokih venah pri zdravih ljudeh zagotavljajo pretok venske krvi v smeri proti srcu. Pri pojavu krčnih žil pa zaklopke v razširjeni veni ne morejo več opravljati te naloge. Kri se v tem primeru vrača navzdol in se znova vrne proti goleni. Zaradi tega povratnega toka kri zastaja v goleni, posledica pa je otekanje goleni in občutek napetosti. Bolezni ven so torej pogoste, potekajo kronično. Navadno zahtevajo dolgotrajno zdravljenje in povzročajo sorazmerno pogoste zaplete.

Krčne žile se pojavljajo v družinah

Večina krčnih žil nastane zaradi dedne zasnove. Podeduje se namreč slabost vezivnega tkiva v stenah ven in venskih zaklopk. Poleg dednosti pa so lahko za nastanek krčnih žil krivi tudi drugi dejavniki, kot so čezmerna telesna teža, predolgo sedenje oz. stanje, pretirano pitje kave in uživanje večjih količin alkohola. Na njihov nastanek lahko vplivajo tudi hormonske spremembe (nosečnost, jemanje kontracepcije), premalo gibanja, staranje, izpostavljanje nog visokim temperaturam, prenašanje težkih bremen.

Krčne žile lahko povzročajo različne težave, in sicer občutek težkih, utrujenih in napetih nog, nočne krče v mečih, rjavo obarvano kožo goleni, srbeče in pekoče otekline (zlasti v območju gležnjev). Otekanje goleni se pojavi po različno dolgem obdobju venske bolezni, sprva ni močno izraženo in se pojavlja po daljšem stanju ali vzravnanem položaju telesa, zlasti proti večeru, ponoči, ko ležimo, pa otekline navadno uplahnejo. Pri nekaterih se pojavijo celo vnetje povrhnjih ven (flebitis) ali pa globoka venska tromboza, pri kateri se v globokih venah tvori strdek. Če se strdek odlepi od venske stene in potuje s krvjo po venskem sistemu do srca in nato do pljuč, pa lahko privede tudi do življenjsko nevarne pljučne embolije.

Golenska razjeda pa je zaplet, ki najbolj prizadene obolelega in potrebuje dolgotrajno zdravljenje. Večinoma je posledica prepoznega ali neustreznega zdravljenja obolenja ven. Danes tudi golensko razjedo uspešno zdravimo in preprečujemo. Torej krčne žile niso le estetska težava, brez zdravljenja venska bolezen napreduje in lahko povzroči zaplete.

Kaj lahko sami naredimo za zaščito ven

Pomemben je zdrav življenjski slog, s katerim vzdržujemo primerno telesno težo. Izkoristite vsako priložnost za gibanje z nogami, zlasti po dolgotrajnem sedenju, s čimer se preprečuje zastajanje krvi v nogah. Izberite primeren šport, s katerim boste redno skrbeli za dober pretok krvi v venah (hoja, kolesarjenje, plavanje in ples). Strokovnjaki odsvetujejo športe, pri katerih veliko poskakujemo na mestu (npr. dvoranske igre z žogo, tenis, tek na trdih podlagah). Izogibajte se virom toplote, ki vene širijo in težave še povečajo. Noge raje čim večkrat hladite, najbolje s prhanjem s hladno vodo od gležnjev navzgor.

Ko opazite začetne znake bolezni ven, je treba poiskati pomoč pri ustreznem specialistu in poskrbeti za pravočasno zdravljenje. Med pregledom zdravnik specialist za krčne žile (flebolog) ali pa žilni kirurg poizve o težavah in možnih vzrokih za kronično vensko bolezen. Sledi klinični pregled nog, pri katerem se ugotavlja prisotnost krčnih žil, otekline in kožnih sprememb. Opravi se tudi ultrazvočna preiskava ven na nogah, ki je najboljša metoda v diagnostiki žilnih bolezni, in na podlagi vseh preiskav se določi ustrezno zdravljenje.

Zdravljenje in zdravila

Na voljo so venoaktivna zdravila, ki so priporočena za zdravljenje vseh stopenj kroničnega venskega popuščanja. Kompresijsko zdravljenje ali nošnja kompresijskih nogavic je osnovno zdravljenje pri kronični bolezni ven, ki ga predpiše zdravnik specialist. Sklerozacija je postopek, s katerim zdravimo manjše varice in mrežaste vene. Postopek poteka z vbrizgavanjem sklerozacijskih sredstev v žilo in je voden z ultrazvokom. Za najmanjše varice se uporablja površinsko zdravljenje oz. odstranjevanje kapilar na nogah z ustreznim laserjem. Med kirurške posege sodita flebektomija (postopek kirurškega odstranjevanja varic v lokalni anesteziji) in pa operacija krčnih žil z uporabo radiofrekvence. To je minimalno invazivna kirurška metoda za odstranjevanje krčnih žil, ki se izvaja z lokalno anestezijo.

Mateja Ferjan Hvalc, dr. med., specialistka družinske medicine