Krostata s citronko in gozdnimi sadeži

13 julija, 2018
0
0

Sestavine: 250 g listnatega testa, 1 jajce, 900 g mešanih gozdnih sadežev (borovnice, maline, jagode, ribez), sladkor v prahu; za kremo: 100 g sladkorja, 30 listov sveže citronke, sok 1 limone, 3 dl sladke smetane, 150 g maskarponeja

Listnato testo: Listnato testo razvaljamo na približno 3 mm debeline in z njim obložimo pravokotni pekač za pite. Testo naj sega čez rob pekača, ker se med peko skrči. Pustimo ga vsaj pol ure počivati na sobni temperaturi. Potem dno pekača prekrijemo s papirjem za peko in obtežimo z manjšim pekačem in zrnjem fižola. Pečemo 15 minut pri 200 stopinjah. Potem vzamemo testo iz pečice, odstranimo pekač, fižol in papir za peko, testo premažemo s stepenim jajcem in pečemo še 10 do 15 minut pri 190 stopinjah. Pečeno test ohladimo v pekaču.

Krema: Liste sveže citronke na drobno nasekljamo, dodamo limonin sok in sladkor ter mešamo, da se sladkor stopi. Sladko smetano in maskarpone dobro premešamo, potem pa stepamo, da se masa zgosti. Dodamo mešanico citronke, sladkorja in limoninega soka ter dobro premešamo.

Kremo namažemo na pečeno listnato testo, po njej pa razporedimo gozdne sadeže. Krostato damo za nekaj ur v hladilnik, nato pa narežemo na poljubne kose in ponudimo.

Več receptov najdete v 28. številki Kmečkega glasa