Krvavitev po menopavzi

29 aprila, 2020
0
0

Menopavza je prenehanje menstruacije. Zadnje perilo je tisto, ki mu 12 mesecev ne sledi  nobeno redno mesečno perilo več. Po navadi se začne menopavza med 45. in 55. letom starosti. Kirurška menopavza je prenehanje menstruacije zaradi operativne odstranitve maternice in jajčnikov.

Na menopavzo vplivajo število nosečnosti, telesna teža, kajenje in drugi psihološki in socialni dejavniki. V času menopavze je zmanjšano izločanje hormonov progesterona in gonadotropinov. Vsaka krvavitev v menopavzi velja za nenormalno, treba jo je natančno obravnavati in ugotoviti vzrok njenega nastanka.

Obisk bolnice v ambulanti

Gospa Marija je stara 65 let. Razen težav s povišanim krvnim pritiskom doslej ni imela  zapletov z zdravjem. Pred tremi meseci je opazila občasne krvavitve iz nožnice, krvavitvam pa se je tu in tam pridružil gnojni izcedek. Povišane telesne temperature ali bolečin ni imela. Ginekologa je zadnjič obiskala pred desetimi leti, ko se je začela menopavza. Laboratorijske preiskave krvi so pokazale blago slabokrvnost. Osebna ginekologinja je opravila ginekološki pregled in ultrazvok rodil in preiskave so pokazale tumor jajčnika. Bolnica je bila že operirana in čaka na dopolnilno zdravljenje pri onkologih.

Vzroki krvavitve

Poglavitni vzroki krvavitve po menopavzi so atrofični vaginitis, endometrijska hiperplazija in polipi endometrija, maligne spremembe materničnega vratu ter sarkomi maternice. Vzrok krvavitve je lahko tudi poškodba pri spolnem odnosu in uporaba nekaterih zdravi, kot so nekateri hormonski preparati ali zdravila, ki preprečujejo strjevanje krvi.

Najpogostejši razlog krvavitev po menopavzi je atrofično vnetje nožnice, ki ga imenujemo atrofični vaginitis.

V menopavzi preneha ciklična menjava gradnje in razgradnje sluznice stene nožnice. Stena nožnice se stanjša, postane slabše prekrvljena in zgubana. Zmanjša se tudi nastajanje mlečne kisline v celicah površine sluznice in s tem varovalna kislost, ki je obramba pred okužbami. Ob prisotnosti bakterij se lahko razvije vnetje, ki ga imenujemo kolpitis.

Beli tok ob takšnem vnetju je krvav ali gnojen. Ob belem toku pri starejših ženskah je vedno treba pomisliti tudi na karcinom telesa maternice, ki se kaže s krvavitvijo in gnojnim izcedkom. Bolj so ogrožene ženske z zvišanim krvnim tlakom, debelostjo in sladkorno boleznijo. Po 60. letu starosti je razmeroma pogost tudi razpadajoči tumor zunanjega spolovila, torej velikih in malih sramnih ustnic ter presredka, nanj opozarja tudi krvav izcedek neprijetnega vonja.

Bolezenski znaki

Kontaktne krvavitve po spolnem odnosu so lahko značilne za karcinom materničnega vratu. Bolezen je najpogostejša okoli 50. leta starosti. Za njo več zbolevajo ženske, ki so začele zgodaj s spolnim življenjem in so imele več partnerjev. Ta bolezen je tudi povezana z okužbo z virusom HPV.

Med benignimi tumorji je pogost razlog za krvavitve miom, ki nastane med 35. in 55. letom starosti. V menopavzi pa ne raste več, lahko pa se spremeni v maligni tumor. Krvavitev zaradi endometrijske hiperplazije je posledica množenja in kopičenja žleznih celic sluznice oziroma stene rodil. Vzrok so hormonske spremembe.

Rak endometrija ali adenokarcinom je najpogostejši med 60. in 70. letom starosti, in sicer pri ženskah z zgodnjo prvo menstruacijo in pozno menopavzo ali pa pri tistih, ki niso rodile ali so jemale estrogene.

Ob krvavitvi takoj k zdravniku

Pomembno je, da ženska, ki opazi kakršno koli krvavitev iz nožnice ali krvavkast in gnojen izcedek, takoj obišče svojega izbranega ginekologa ali izbranega družinskega zdravnika. Ginekolog bo opravil natančen klinični pregled bolnice, odvzem brisa materničnega vratu na malignost (PAP test), kolposkopijo in ultrazvočni pregled.

Zdravljenje krvavitev po menopavzi je vzročno in simptomatsko. Simptomatsko se zdravijo morebitne bolečine in pa slabokrvnost. Po drugi pa je pomembno ugotoviti vzrok krvavitev in uvesti ustrezno zdravljenje.

Atrofični vaginitis zdravimo lokalno in sistemsko z zdravili proti bakterijam ter dajanjem estrogenskih preparatov. Maligne in benigne tumorje rodil zdravimo operativno. Pri malignih tumorjih je pogosto potrebno zaradi napredovale bolezni zdravljenje s kemoterapijo in obsevanjem. Pri nekaterih malignih obolenjih je indicirano tudi hormonsko zdravljenje. Zelo pomembno je, da žena po menopavzi redno obiskuje ginekologa, kajti tako je mogoče ugotoviti nekatere rakaste spremembe v takšnih stadijih, ki je bolezen še mogoče uspešno zdraviti.

Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine

Če imate težave s hormoni, vam bo v pomoč tudi knjiga KO IMAJO HORMONI ŽUR. Vabljeni k nakupu.