Lovor je zdravilo in začimba

5 maja, 2022
0
0

To je ena redkih začimb, ki je posušena bolj aromatična kot sveža. Lovorovi listi se danes uporabljajo kot začimba za mesne in ribje marinade, pasulj, krompirjevo juho, kislo zelje, joto, golaž, obare in divjačino. Podajo se k zelenjavni in fižolovi juhi ter enolončnicam; nepogrešljivi pa so tudi pri vlaganju gob in kumaric. Z lovorovimi listi lahko začinimo tudi ovčetino, saj dobro prekrijejo njen svojevrstni vonj.

Lovor pa je znan tudi po svojih zdravilnih učinkih. V aromaterapiji je namreč eterično olje lovorja cenjeno zaradi širokega spektra delovanja, saj pomaga ublažiti simptome kronične utrujenosti, raztresenosti in preobremenjenosti.

Lovor si vsekakor zasluži pomembno mesto v naši domači zeliščni lekarni, saj lovorovi listi delujejo protivnetno in antiseptično ter so še posebej koristni v zimskem času, ko imamo običajno pogosteje težave s kašljem. Poleg čreslovin, lavrina in miristicina lovorovi listi vsebujejo tudi do 3 % eteričnega olja, ki ga sestavlja predvsem cineol (do 70 %). Poleg tega je lovor bogat tudi z različnimi minerali (kalij, baker, mangan, kalcij, železo, cink, magnezij, selen) in z vitaminom B, ki je pomemben za presnovo, hormonsko ravnovesje ter za normalno delovanje živcev in mišičnega tkiva.

Zrele liste nabiramo od pomladi do poletja (mladi listi nimajo toliko arome in niso primerni za sušenje). V tanki plasti liste sušimo v temnem in zračnem prostoru, vse dokler ti ne postanejo krhki in lomljivi. Hranimo jih v steklenem kozarcu, kjer bodo svojo aromo in vonj ohranili najmanj leto dni. Plodove nabiramo oktobra in novembra, iz njih pa lahko naredimo zelo zdravilno lovorovo olje.

Zdravilne lastnosti lovorja

Lovor odpravlja zaprtost, napihnjenost in sprošča vetrove: iz organizma odpravlja strupene toksine, čisti in krepi črevesje ter spodbuja delovanje metabolizma. Dva lovorova lista skuhajte v decilitru vode, precedite, dodajte sok limone in vsak dan pijte v dopoldanskem času.

Lovor krepi srce: Lovor je namreč velik zaščitnik srca, uravnava in znižuje raven nevarnega holesterola, hkrati pa srce krepi in preventivno preprečuje razvoj srčne kapi.

Lovor deluje protivnetno in odpravlja bolečine: Blagodejno deluje pri vnetju sklepov, pomaga pri odpravljanju bolečin v mišicah, kosteh in pri revmatičnih obolenjih – z njim lahko uspešno zdravite tudi artritis in odpravite glavobol. Nekaj listov lovorja (lahko dodate še malo ricinusa) dajte v steklen kozarček, čez nalijte oljčno olje in tri tedne pustite stati v temnem in hladnem prostoru. Vsak dan premešajte. Nato boleče predele vsak dan mažite s tem zdravilnim oljem.

Lovor je dober antioksidant: Raziskave so pokazale, da uničuje rakave celice in preprečuje razvoj te hude bolezni. Zato pijte čaj iz lovorovih listov, kot začimbo pa ga redno dodajajte jedem.

Lovor uravnava sladkor v krvi: Študije so pokazale, da redna uporaba lovorja v naši prehrani vpliva na uravnavanje krvnega sladkorja in preventivno preprečuje razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Lovor zdravi rane, odpravlja kandido: Lovorov čaj odlično pomaga proti razbohoteni kandidi. Pripravki iz lovorja pomagajo tudi pri glivičnih težavah na koži, lovorov list pa lahko položite tudi na odrgnino, žulj, rano ter jo nato povijete s povojem in težava bo tako hitreje odpravljena.

Lovor odpravlja prehlad in zdravi kašelj: Lovorovo eterično olje je odlično za inhalacije in je zelo koristno za razkuževanje v hladni virusni sezoni. Čaj in sirup iz lovorovih listov se priporoča za krepitev imunosti, čiščenje dihalnih poti, za lajšanje kašlja ali vnetja grla ter bronhitisa. Če ste prehlajeni in se ne počutite dobro, si večkrat na dan pripravite tople lovorove obkladke, in sicer bombažno krpo namočite v nekoliko ohlajen lovorov poparek ter jo nato položite neposredno na prsi.

Lovor preprečuje nastanek ledvičnih kamnov: Čaj iz listov lovora čisti ledvice in jih krepi, preventivno deluje tudi proti razvoju ledvičnih kamnov, hkrati pa se izboljša tudi počutje in polepša se videz kože.

Lovor odpravlja anksioznost in stres: Če ste v težjem obdobju življenja, ko ste pod stresom ali ste depresivni in anksiozni, pijte čaj iz lovorovih listov. Pomagal vam bo, da se boste umirili in lažje odgnali črne misli. Deciliter čaja z žličko medu pijte vsak večer pred spanjem.

 

Previdno pri uživanju

Lovor na naše telo praviloma deluje pozitivno in nima neželenih stranskih učinkov, a strokovnjaki priporočajo uporabo in pitje lovorovega čaja v zmernih količinah. Večja previdnost je potrebna pri uporabi lovorovih plodov. Zaradi vsebnosti narkotičnih lastnosti lovor odsvetujejo nosečnicam, saj lahko učinkovine izzovejo krvavitev in splav. Vsaj tri tedne prej pa ga odsvetujejo tudi vsem tistim, ki jih čaka operacija. Pri zunanji uporabi lovorovih kozmetičnih pripravkov se pred njihovo prvo uporabo zaradi previdnosti priporoča, da naredite alergijski kožni test.

 V čarobni svet sredozemskih zelišč vas bo popeljala knjiga na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/mediteranska-zelisca