Nežno zeleni lističi citronke

24 maja, 2021
0
0

Ker je citronka tako lepa, jo lahko posadimo kot lončnico. Izberemo dovolj velik lonček, saj se bo iz majhne rastline razvila v cel grmiček. Ugaja ji mešanica šote, komposta in peska ter veliko svetlobe. Z zalivanjem je tako, da ji veliko vode ne ugaja, bolj pa stalna vlažnost zemlje. Če jo bomo preveč zalivali, namreč ne bo preživela. Pozimi jo prenesemo v zaprt prostor, saj je občutljiva na nizke temperature.

Najpreprostejše je, da kupimo citronko kar v lončku in potem presadimo, lahko pa jo, najbolje konec junija, ko se že lepo razraste, razmnožujemo s potaknjenci iz vršičkov.

Sveže lističe trgamo z vej sproti, ko jih potrebujemo. Iz njih lahko pripravimo čudovit aromatičen čaj z nežnim okusom limone.  Prav nič mu ni treba dodajati, enako okusen je topel ali hladen, še posebno, če je sveže pripravljen.

Listi ohranijo izrazit okus tudi, ko so posušeni. Zato jih lahko v sezoni, ko citronka bujno raste, sušimo na senčnem mestu in shranimo v papirnate vrečke. V hladnih dneh bomo tako lahko pripravljali odličen citronkin čaj. Zanimiv je v kombinaciji z meto, še posebno ananasovo in poprovo.

 

Gospodinje so nekoč dodajale citronko vodi, s katero so vlažile perilo pred likanjem, suhe lističe pa so dajale med perilo v omari. Če postavimo lonček s posajeno citronko v notranjost doma, ta odvrača žuželke, na primer komarje.

Citronka sodi med zelišča, ki so nadvse uporabna tudi v kuhinji. Če je še niste uporabljali v jedeh, se lahko ravnate po tem, da se ujame z vsemi jedmi, h katerim se tudi sicer prilega okus po limoni. Tako jo uporabljamo za marinade, ribe na žaru sadne solate, piškote in pecivo pa tudi za pripravo zeliščnih likerjev.

Skutne rezine s citronko

Sestavine: za testo: 6 jajc, 12 žlic sladkorja, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 12 žlic moke, 1 zavitek pecilnega praška, 3 žlice olja, 3 žlice vode, 1 žlica ruma; za nadev: 500 g skute, 4 dl stepene sladke smetane, 2 dl kisle smetane, 4 žlice sladkorja v prahu, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 žlica drobno narezanih lističev citronke

Naredimo testo: Penasto umešamo 6 rumenjakov z namiznim in vaniljevim sladkorjem. Dodamo moko s pecilnim praškom, olje, vodo in rum. Iz 6 beljakov stepemo čvrst sneg in ga previdno primešamo. Zmes vlijemo v namaščen in z moko potresen pekač  in pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj okoli 45 minut.

Iz vseh naštetih sestavin za nadev naredimo nadev. Temeljito ga premešamo, da dobimo gladko maso.

Biskvit ohladimo in prerežemo, premažemo z nadevom in pokrijemo. Potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na kocke. Ponudimo dobro ohlajeno.