Okrasni sroboti

11 julija, 2018
0
0

Med številnimi vzpenjavkami, ki jih lahko občudujemo na okrasnih vrtovih, si posebno mesto zaslužijo sroboti. Vzpenjavke, ki so zelo preproste za vzgojo, popestrijo pergole, ograje, stebre in podobno s svojimi barvitimi cvetovi. Za uspešno cvetenje potrebujejo sončno rastišče, pri čemer pa imajo radi osenčene korenine, kar najlažje dosežemo z zastirko, pokrovnicami ali nizkimi grmovnicami. Najbolj uspevajo v svetlem kotičku vrta s pet do šest ur neposrednega sonca.

Veliko srobotov uspeva tudi na bolj senčnem rastišču, vendar manj obilno cvetijo. Nekaj potrpljenja je potrebnega pri mladih rastlinah, ki potrebujejo dve do tri leta preden se utrdijo in obilno zacvetijo. Z nekaj poznavanja različnih skupin teh rastlin lahko na svoj vrt z zgolj nekaj rastlinami vnesete neprekinjeno cvetenje srobotov od sredine pomladi pa vse do jeseni. Glede na čas cvetenja jih razdelimo v tri skupine, ki se razlikujejo tudi glede vzgoje in rezi.

ZGODAJ CVETOČI

Prva skupina vključuje vse srobote, ki zacvetijo zgodaj spomladi, to so vrste C. alpina, C. montana in C. armandii. Za vse je značilno, da poženejo številne majhne cvetove, ki se večinoma odprejo med začetkom aprila in sredino maja. Vsi sroboti v tej skupini poženejo cvetove na poganjkih prejšnje sezone, zato jih moramo rezati (če sploh) takoj po cvetenju, to je najkasneje do konca junija.

Več preberite v  29. številki Kmečkega glasa