Pekoča usta in bolečine v jeziku

19 maja, 2021
0
0

Bolnica iz okolice Celja mi je pred kratkim v elektronskem sporočilu napisala, da čuti že okoli dva meseca pekoče bolečine v ustni votlini in jeziku. Stanje je še slabše, kadar zaužije pikantno hrano ali pa spije vročo pijačo. Na ustni sluznici in jeziku ni bilo opaziti nobenih sprememb. Pomagala si je z grgranjem kamiličnega in žajbljevega čaja, vendar je bilo izboljšanje le kratkotrajno. Drugih bolezenskih znakov ni opazila. Bolnico smo v ambulanti klinično pregledali in poslali na osnovne laboratorijske preglede krvi ter k zobozdravniku. Zobozdravnik ni odkril nobenih posebnosti, laboratorijske preiskave pa so pokazala zelo nizko vrednost vitamina B12 v krvi ter posledično slabokrvnost. Bolnici smo uvedli nadomeščanje vitamina B12 v obliki injekcij. Zdravstveno stanje bolnice se izboljšuje.

Občutek pekočih ust se navadno pojavlja na območjih, kjer je sluznica pomična, na primer na lični sluznici in na jeziku. Pojavijo se lahko tudi motnje zaznave okusa. Za občutkom pekočih ust trpijo skoraj 3 odstotki prebivalstva. Bolezenski znaki so pogostejši pri ženskah srednjih let kot pri drugih ljudeh. Občutek pekočih ust se največkrat pojavi v povezavi s klinično opaznimi spremembami. Najpogostejša sprememba na ustni sluznici je stomatitis oziroma vnetje, ki ga povzročajo zobne proteze. Skoraj vsaka druga oseba z zobno protezo trpi zaradi vnetja v ustni votlini. Skoraj polovica bolnikov, ki se obrnejo na zdravnika zaradi bolečin v jeziku (glosodinija) ali občutka pekočih ust, ima kakšno spremembo na jeziku.

Vzroki so različni

Zdravnik mora ob obisku bolnika natančno pregledati ustno sluznico, jezik in zobe. Zelo pomembno je, da se prepozna morebitno izsušenost ustne sluznice, ki se lahko pojavijo tudi ob jemanju nekaterih zdravil, na primer nekaterih zdravil proti depresiji. Opraviti je treba tudi ustrezne laboratorijske preiskave krvi in po potrebi napotiti na pregled k specialistom drugih strok (stomatolog, specialist za ušesa, nos in grlo).

Povsem natančnega vzroka za občutek pekočih ust ne odkrijemo zmeraj in problem je lahko zelo zapleten. Med lokalne vzroke občutka pekočih ust uvrščamo razjede, na primer afte, zobni kamen, karies, vnetje zaradi zobne proteze, kajenje, uživanje alkohola, prehranske navade, kot je uživanje zelo pekoče in začinjene hrane, pogosto uporabo ustne vode, izsušena usta zaradi dihanja skozi usta, zdravila, včasih pa tudi nosečnost in menopavzo. Vzrok so lahko tudi tumorji v ustni votlini, specifične razjede na jeziku, razbrazdan in geografski jezik, atrofija jezičnih papil, alergija na material v zobnih plombah in nekatere težave s čeljustmi. Omenimo tudi malokluzijo oziroma nepravilen griz. Vzrok težav je v nepravilnem položaju zob iste čeljusti ali pa nepravilnostmi v medsebojnih odnosih zob zgornje in spodnje čeljusti. Vnetje ustnih kotičkov in z njimi povezano vnetje ustne sluznice kažeta na glivično okužbo ustne votline. Klinična simptoma sta rdečina in pekoča bolečina. Lahko se celo zmanjša izločanje sline, še poslabša klinično sliko.

Bolečino, ki je omejena na natanko določeno mesto, je treba vedno jemati resno. Posebno bolečina na bočni strani jezika je lahko znak maligne bolezni.

Med sistemskimi vzroki za pekoča usta in jezik velja omeniti kožne in sluznične bolezni, kot so razni eritemi, luskavica, in pemfigus. Sledijo pernicozna anemija, pomanjkanje krvnega železa, vitaminov iz skupine B, sladkorna bolezen, Sjogrenov sindrom, akutna levkemija, agranulocitoza in multipla skleroza. Izmed bolezni živčevja je treba dodati še amiotrofično lateralno sklerozo, razne oblike paraliz ter diabetično nevropatijo. Občutek pekočih ust ali bolečine v obrazu je lahko tudi psihiatrični simptom, ki je povezan z različnimi duševnimi motnjami, kot so depresija, tesnoba ali celo začetna stopnja psihoze.  Pri obravnavi trdovratnih neozdravljivih bolečin v ustni votlini ali na obrazu je priporočljiv posvet s psihiatrom.

Kaj pa zdravljenje?

Zdravljenje pekočih ust in bolečin v jeziku je vzročno, torej zdravljenje osnovne sistemske bolezni, nadomeščanje vitaminov in rudnin, ureditev pravilnih prehranskih navad, odvajanje od kajenja in alkohola, redno obiskovanje zobozdravnika in zdravljenje zobnega kariesa, zobnega kamna ter obolelih dlesni, če je potrebno, pa tudi korekcija nepravilnosti pri zobnih protezah.

Klinične spremembe na ustni sluznici je treba na začetku spremljati v tri- do šestmesečnih presledkih pri osebnem izbranem zdravniku ali zobozdravniku. Zelo pomembno je, da ob dolgotrajnejših pekočih bolečinah v ustni votlini, ki po morebitnem samozdravljenju niso izginile ali pa se ponavljajo, obiščemo svojega zdravnika.

Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine